Candidoza bucală: Simptome, prevenire și tratament

De câte ori ți s-a vorbit despre imunitate? Cât de conștient ești de răspunsul propriului corp în lupta cu bacteriile la care te expui zilnic? Poate nu ți-a zis nimeni până acum, dar există o mare legătură între imunitate și diferite afecțiuni, fie că ne referim la cele generale ori la afecțiunile stomatologice.

Caută un cabinet stomatologic în București și programează cât mai curând o consultație. Există afecțiuni care la prima vedere nu par atât de importante. Netratate cu responsabilitate pot conduce către alte probleme. Imaginează-ți un bulgăre de zăpadă care se rostogolește! Una dintre principalele afecțiuni care pot apărea atât în rândul adulților, cât și copiilor este candidoza bucală. Care sunt simptomele, cum se poate trata și preveni? Află toate detaliile din rândurile următoare.

Ce este candidoza bucală?

Pentru început, trebuie să știi că această afecțiune – candidoza bucală este de fapt o infecție, provocată de Candida Albicans. De regulă, este o infecție ușoară, dar există persoane care pot suferi diferite complicații pe fondul unui sistem imunitar slăbit. De reținut este și faptul că această ciupercă este prezentă în mod natural în flora orală a tuturor persoanelor. Problemele apar atunci când aceasta se multiplică.

Pentru a determina tipul de tratament potrivit, medicii clasifică infecția cu Candinda în 3 categorii:

  • Candidoza pseudomembranoasă: prezența unor mici depozite albicioase pe suprafața limbii;
  • Candidoza eritematoasa sau atrofica: leziunile devin roșii și dureroase;
  • Candidoza hiperplastica: este cea mai grea formă, depozitele fiind greu de îndepărtat.

Care sunt simptomele candidozei bucale?

De obicei, antibioticele, tratamentele puternice (cele pentru cancer, de exemplu) și bolile care afectează sistemul imunitar declanșează multiplicarea ciupercilor. La început, candidoza bucală nu prezintă simptome. Doar atunci când infecția avansează, acestea pot fi resimțite de către pacient. Cele mai comune sunt:

  • Durere la nivelul mucoasei bucale;
  • Senzație de gură uscată;
  • Dificultăți la înghițire;
  • Gust și miros neplăcut;
  • Mici depozite albicioase pe limbă, obraji, amigdale, gingii și buze;
  • Pierderea gustului.

Tratamentul candidozei bucale

În unele cazuri, candidoza bucală se poate extinde către esofag, determinând infecții serioase către ale zone ale corpului. Astfel, e important să te adresezi medicului încă de la primele semne. Tratamentul constă în utilizarea unor antifungice sau antimicotice administrate local, oral sau injectabil. Cele mai frecvente tratamente sunt cele care se aplică local, precum spray-urile, gelurile sau cremele speciale, dar există și tablete de supt. De asemenea, în completare, medicul îți poate recomanda un probiotic. Rolul acestuia este de a regla flora intestinală, împiedicând multiplicarea ciupercilor.

Cum previi candidoza bucală?

Sigur că prevenția este cea mai bună metodă pentru a te feri de probleme complexe de sănătate. Dacă te sperie puțin subiectul acestui articol, atunci trebuie să citești lista cu sfaturi utile pentru a preveni candidoza. Iată-le:

  • Optează pentru o dietă echilibrată, care să susțină funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • Periază-ți dinții de două ori pe zi;
  • Mergi regulat la stomatologie pentru control și igienizare;
  • Nu lua antibiotice fără prescripție medicală. Ar fi ideal ca înainte de administrare să se realizeze o antibiogramă.

Candidoza bucală la copii și bebeluși

Din păcate, această afecțiune este prezentă și în rândul celor mici. Candidoza poate fi determinată de nașterea naturală (dacă mama suferă de candidoză vaginală), nerespectarea regulilor de igienă atunci când bebe este alăptat la sân, utilizarea biberoanelor incorect igienizate. Din păcate, candidoza la cei mici poate determina stare de iritabilitate, scădere în greutate și dificultate în hrănirea la sân.

Prin urmare, candidoza bucală nu ar trebui să-ți pună viața în pericol. Trebuie doar să ceri ajutor de specialitate. Totuși, netratată cu responsabilitate, această infecție poate provoca alte probleme de sănătate.

(articol de la partener)

sursa imagine: https://elements.envato.com/female-patient-opening-mouth-6EH8TKU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *