Începe ediția a șaptea a Școlii de vară de la Veneția de Jos

Img 20240710 Wa0024Cu o tradiție de șapte ani, luni, pe 15 iulie, timp de patru săptămâni, la Veneția de Jos începe o nouă ediție a programului „Școala de vară din Veneția de Jos”. Totul a început ca un proiect temerar, cu mici ateliere de vară sau iarnă și tabere de vacanță, a ajuns acum la o adevărată organizare și desfășurare de forțe pentru copiii din satul Veneția de Jos. Toată această organizare are ca scop întoarcerea în sat a celor plecați în marile orașe sau peste graniță la originile venețiene de jos, înțelegerea și dezvoltarea patrimoniului local prin acțiuni și activități ludice cu copiii, conștientizarea tezaurului istoric, uman și patrimonial al satului.

Img 20240710 Wa0023Peste numai câteva zile, Asociația culturală ,,Ioan Cavaler de Pușcariu” din Veneția de Jos pune la dispoziția unui număr de aproximativ 40 de copii din sat, sau cu origini în satul făgărășean cu rezonanță mondială, patru săptămâni de jocuri, ateliere, excursii și multe alte activități. Proiectul creat și dezvoltat în anul Centenarului, 2018, intitulat Școala de vară „În satul bunicilor”, a adunat de-a lungul celor șapte ani de existență mai multe instituții partenere, printre care Parohia ortodoxă din Veneția de Jos, Primăria Părău, Fundația Bucuria Darului, Asociația Culturală Ioan Cavaler de Pușcariu, Muzeul de Etnografie din Rupea, Muzeul de Istorie din Brașov, și altele.

Începutul proiectului, undeva între anii 2015-2016, a fost unul temerar, de suflet, al unor localnici care și-au dorit valorificarea tezaurului local, apoi a continuat cu dorința fermă de a aduna copiii satului și de a-i uni, de a-i aduce în casa bunicilor lor pe cei plecați cu părinții departe de vatra satului. Rând pe rând, oameni de bine, firme private și instituții publice locale, centrale sau naționale au contribuit ca proiectul să se dezvolte tot mai mult și beneficiarii să cunoască, să iubească și să prețuiască vatra satului, istoria și patrimoniul local.

Anul acesta, prima săptămână din Școala de vară de la Veneția de Jos debutează cu jocuri de cunoaștere și recreație, excursie pe Valea Zălanului și la Lacul Sfânta Ana pentru ateliere de dezvoltare personală, jocuri ludice de vară, excursie tematică pe Valea Prahovei și în câteva orașe și sate din județul Argeș pentru cunoașterea și înțelegerea mai profundă a patrimoniului local venețian.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *