Un nou val de caniculă

Meteorologii anunţă un nou val de caniculă, cu aer irespirabil şi nopţi tropicale.  „Debutul săptămânii , în prima jumătate, vorbim despre valori de 36 de grade în cea mai mare parte a ţării, dar în special în zonele joase din regiunile extracarpatice”, a declarat duminică, 7 iulie, directorul ANM, Elena Mateescu.
Şi nopţile vor fi tropicale pentru că minimele vor fi destul de ridicate, în bună parte din ţară vor depăşi 20-22 de grade Celsius.
„O probabilitate foarte ridicată ca săptămâna 8-15 iulie să înregistreze valori în medie mai ridicate decât normalul datei din calendar. Vorbim despre abateri mari, semnificative în întreaga ţară, dar mai ales în sud, sud-estul ţării, acolo unde, în medie, valori mai mari de 5 grade Celsius caracterizează cu siguranţă un nou val de caniculă de lungă durată şi persistenţă în zona ţării noastre. Deficitul de precipitaţii va fi de interes săptămâna viitoare, semn că seceta pedologică se va accentua şi extinde în bună parte din ţară. Chiar dacă am avut acest episod în care cantităţile de apă la nivel local, mai ales în partea de nord-vest, centru, nord a ţării s-au apropiat de 50-60 l/mp punctiform, ele nu au putut compensa seceta instalată de lungă durată şi nevoia de apă din această perioadă a culturilor aflate în vegetaţie”, a explicat directorul ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *