Programul “Prima casă” schimbat, din nou. Ce modificări aduce

Guvernul a aprobat, joi, programul „Noua casă”, care vine cu modificări față de varianta anterioară „O familie, o casă”, cunoscut și ca „Prima casă”.

Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), programul redenumit ”Noua casă” a suferit modificări la garanțiile acordate de stat și la normele de aplicare.

Proiectul de ordonanţă publicat pe site-ul ministerului Finanţelor, prevede că creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, de maximum 100.000 de euro, vor fi garantate de stat în procent de 60%, potrivit Agerpres.

Pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 de euro, statul garantează 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului.

Se menţine avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

De asemenea, se propune eliminarea dispoziţiilor referitoare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat.

Potrivit iniţiatorilor, prin stabilirea unor valori diferenţiate ale finanţărilor garantate, care cresc progresiv în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, s-a urmărit stimularea achiziţiei de locuinţe noi, superioare din punct de vedere calitativ, în vederea înnoirii şi creşterii calităţii fondului locativ, având ca rezultat implicit şi relansarea sectorului de construcţii. Acelaşi scop s-a urmărit şi prin diferenţierea procentelor de garantare în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, menţinându-se astfel politica legislaţiei actuale în vigoare de diferenţiere a procentelor de garantare în funcţie de această încadrare.

Vezi AICI documentul intergral.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *