Țara Făgărașului dă credit „iei de Sibiu”. Duminică se dă adunarea în Cetatea Făgărașului

Duminică , 16 iunie, începând cu ora 17.00, se dă adunarea în Cetatea Făgărașului, pentru a descâlci firul tainic al „iei cu șinoare”, anunta reprezentantele Asociației „Iia călătoare“.
Programul evenimentului:
17.00 – 17.30: Curtea Cetății – creăm, împreună, o mini instalație „ia cu alb și negru, din Sibiu în Țara Făgărașului”. Ne puteți lăsa, în comentarii sau prin mesaj privat, fotografii și povești pe această temă. Noi le vom printa și afișa public. Sau haidaț’ cu ele direct la eveniment.
17.30 – 18.00: Crama Cetății – povestim, într-un soi de sfat al comunității, despre călătoria „iei cu alb și negru” din Sibiu în Țara Făgărașului. Îi dăm credit de mai bine de 100 de ani și duminică încercăm să aflăm ma multe despre cum a ajuns la noi, cum s-a așezat aici, cum s-a transformat și adaptat în portul local, devenind a noastră. Cum arată ea, astăzi, în memoria și costumul fiecărei comunități în parte, cum și dacă se mai poartă în contemporan…
18.30 – 19.00 – socializare, povești și ședințe foto-video
Dress code: costumul tradițional alb-negru sau, cum i se mai zice pe la noi: „costumul cu crătințe”, costumul cu „ie cu șinoare” / „ie cu ciocănele”, „costum săliștenesc”, „ie cu negru”/ „ie cu tablă”, „ie cu mâneca toată”, „ie de Făgăraș”.
Acesta este un demers educațional, organizat, împreună, de comunități din Țara Făgărașului, ONG-uri locale și instituții de cultură preocupate și interesate de identitatea culturală locală în domeniul patrimoniului textil.
Parteneri: Muzeul de Pânze și Povești / Asociația Iia Călătoare/ Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat / Casa Municipală de Cultură Făgăraș.
Colaj cu fotografii din proiectul „Acasă, la origini – Țara Făgărașului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *