Planuri de afaceri ale elevilor făgărășeni, premiate la nivel regional și național

Rn1Viitorul sună bine în ceea ce privește antreprenoriatul în Făgăraș și zona Făgărașului. Elevi de la Colegiul Național „Radu Negru“, coordonați de profesoara lor, au pus pe hârtie planuri de afaceri, care i-au impresionat pe jurați și astfel elevii noștri s-au întors acasă de la concursuri naționale și regionale cu premii importante, inclusiv cu locul întâi.

La concursul ,,Maratonul de educație antreprenorială”, etapa națională, echipa formată din elevii Sofia Nemeș, Mara Albu, Maia Cristea, Andrei Ștefănescu, Tudor Stăneiu și David Ghib au obținut mențiune. Ei s-au prezentat cu un proiect privind agroturismul montan.

 

Img 20240604 Wa0002 Am participat la unul din cele mai importante concursuri naționale ,,Maratonul pentru educație antreprenorială’’, unde au participat 64 de echipe, iar noi am obținut mențiune. Cu acest proiect care respectă strategia de dezvoltare a Țării Făgărașului, agroturism montan în satul Lisa. Planul de afaceri a fost premiat cu mențiune, în total, ca și obiect de activitate al planului de afaceri, au fost doar trei pe partea de turism. Ne-am luptat cu idei de afaceri din domeniul Inteligenței Artificiale. Dacă aș fi întrebat și s-ar ține cont de părerea mea, ar trebui ca asemenea concursuri să se organizeze pe secțiuni, în funcție de domeniul de activitate. Lupta este acerbă. Rezultatele au fost foarte bune, dar să sperăm că  anul viitor partea de agroturism, în zona noastră, se va dezvolta și cu ajutorul comunității și vom avea o mai mare susținere“, a declarat prof. Maria Corșatea.

Img 8575,,Am participat la concursul numit ,,Maratonul de educație antreprenorială’’ în București, unde am participat la etapa națională, și am obținut mențiune. Am prezentat un proiect din domeniul turismului, am descris o fermă, care aduce în întâmpinarea turiștilor activități recreative pentru turiști. În echipă am fost Mara Albu, Maia Cristea, Andrei Ștefănescu, Tudor Stăneiu David Ghib și eu, Sofia Nemeș. Au participat 64 de echipe“, a spus eleva Sofia Nemeș.

Un alt concurs important  tot în acest domeniu, la care elevii colegiului au participat, a fost ,,Arena Urșilor”. La etapa regională au fost prezente două echipe. Una a obținut locul al IX-lea și premiul pentru cel mai realist proiect, iar a doua echipă a obținut premiul I.

Img 8579Împreună cu colega mea, Popa Teodora, am participat la „Arena Urșilor“. Am reușit să obținem un premiu important, nu ne așteptam să obținem locul I. Am participat cu o firmă de plante medicinale, pe bază de mentă. Ideea firmei a fost că aceasta produce ceaiuri, săpunuri și uleiuri. Am lucrat foarte mult la acest proiect, aproximativ două luni. Ideea firmei cu plante medicinale a pornit de la bunicii noștri din Mândra, care sunt pasionați de acest domeniu. Ei fac săpunuri acasă, iar societatea din zilele noastre se axează mult pe produse naturale, realizate în casă“, ne-a spus eleva Maria Diana Vlad.

 

Img 8576,,La începutul lunii mai, am participat la concursul regional „Arena Urșilor“, organizat la Brașov. A fost o experiență interesantă. Pentru mine nu este domeniul principal, dar, cu ocazia participării la acest concurs, mi-am învins frica de a vorbi în public și liber. Încurajez pe oricine să participe la un astfel de concurs, pentru că te poate ajuta foarte mult în viață. Ne-am prezentat la concurs tot cu proiectul ferma de turism, dar a fost modificată pentru etapa națională. Am obținut locul IX și Premiul pentru cel mai realist proiect. Am fost în echipă cu Sofia Nemeș’’, a spus eleva Ioana Oprean.

„La cel de-al doilea concurs, la Arena Urșilor, un concurs regional, de asemenea foarte important, cu echipa Minty am obținut locul I. Aici, proiectul a avut ca obiect de activitate cultivarea mentei și obținerea produselor din mentă. Toate aceste planuri de afaceri, concursurile, validează copiii din acest punct de vedere. A fost o experiență deosebită, noi, la clasă, avem în programă planul de afaceri, dar nu ne rezumăm doar la ce este în programă. Sunt copii cu multe idei, sperăm, cu ajutorul lor, pe viitor, să dezvoltăm întreaga zonă. Asta, dacă se hotărăsc să se reîntoarcă aici, după finalizarea studiilor. Sunt convinsă că majoritatea vor dori să dezvolte zona noastră.“, ne-a mai spus prof. Maria Corșatea.

Img 8585Mă bucur că an de an arătăm că deviza școlii noastre este realistă, pertinentă, pentru cei care vor să se înalțe prin educație. Avem elevi care demonstrează că, atunci când întâlnesc un profesor pe măsură, pot atinge cele mai înalte culmi ale educației. Am avut echipe care au participat atât la maratonul pentru educație antreprenorială, cât și la Arena Urșilor, unde au obținut cele mai importante premii. Coordonatorul acestor echipe a fost profesorul Maria Corșatea, un om echilibrat, care a reușit să valideze și să formeze un tot cu elevii. Eu am fost nespus de bucuroasă să văd cum elevii noștri au crescut de la prima apariție pe scenă în fața juraților, la ultima reprezentare pe scenă, unde au dovedit că, cu cât investim mai mult în ei, cu atât rezultatele sunt pe măsură. Într-adevăr, tinerii creează viitorul“, spune profesor Maria Racu, directorul Colegiului Național ,,Radu Negru’’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *