Fapt divers

Ideea de afacere a elevilor de la „Radu Negru“, în faza națională a unui concurs de Educație antreprenorială

Elevii Colegiului Național „Radu Negru“ din Făgăraș se remarcă și ca buni antreprenori. Mai mulți elevi din clasele a X-a a și a XI-a au participat de curând la un concurs intitulat ,,Maratonul pentru educație antreprenorială”, desfășurat la Brașov iar rezultatele au fost foarte bune. Una din echipe a reușit să obțină  mențiune, iar cea de-a doua a reușit să obțină locul trei și să se califice la faza națională a concursului. Ideea de afacere prezentată a fost un incubator de educație antreprenorială și dezvoltare rurală sau mai pe înțeles: o școală pentru viitorii agricultori și fermieri.

Img 8147,Inițial, am crezut că este un concurs școlar care să îi ajute pe elevi să își dezvolte abilități antreprenoriale, dar mi-am dat seama că mediul de afaceri este unul dur, ca atare și copiii au fost supuși acestui mediu. Considerând că această activitate o poate face oricine, am ajuns la concluzia că nu este așa. Ca să fii antreprenor trebuie să ai calități în domeniu, să pleci de la o pasiune, așa cum și copiii noștri au plecat de la pasiunile lor sau ale familiilor lor. Acest concurs vine în sprijinul tinerilor și formării lor ca antreprenori. Noi, ca și profesori, îi ajutăm la cursurile de educație antreprenorială, care, zic eu, ar trebui să cuprindă mai multe ore, la clasă. Avem o echipă care are a primit mențiune, este vorba despre elevii clasei a XI-a.. Iar a doua echipă, cei din clasa a X-a, s-a calificat la etapa națională, pe locul al III-lea. Chiar și așa, ambele idei de afaceri sunt foarte bune și îi felicit pe elevi‘, a declarat profesorul îndrumător Maria Corșatea, prof. de Educație Antreprenorială.

Elevii din clasa a X-a s-au prezentat în fața juriului cu proiectul firmă incubator de educație antreprenorială și dezvoltare rurală.

Img 8141,,Am luat această decizie întrucât ne dorim să dezvoltăm zona rurală a Țării Făgărașului. Am propus acest proiect întrucât sperăm la o rezolvare a problemelor din zonă. Ne-am gândit că nu este forță de muncă, așa că am organizat cursuri pentru fermierii din zonă, pentru a dobândi mai multe informații despre agricultură, dar și despre utilaje moderne și eficiente. Ne-am dorit să dezvoltăm ideea de agricultură, făcând și ateliere de îngrijire a animalelor, cultivare a pământului. Mai mult, organizăm și tabere specifice la ferma din Țara Făgărașului. Ne-am gândit la acest incubator ca la o școală, plecăm de la ceva ce există și facem și teorie, și practică”, a declarat Sofia Nemeș, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Radu Negru”.

Ei vor să dezvolte ideea de agricultură prin cooptarea copiilor, făcând ateliere de îngrijire  a animalelor, de cultivare a pământului. Mai mult, vor să organizeze tabere și pentru că nu există în zona Țării Făgărașului decât un liceu agricol, care să dezvolte aceste abilități practice agricole, ei vin cu specialiști în domeniu, ei te ajută să promovezi și să înveți anumite lucruri despre agricultură și creșterea animalelor. Acest incubator ar fi ca o școală“, a mai adăugat prof. Maria Corșatea.

Cea de-a doua echipă calificată la acest concurs a venit  cu ideea înființării unui laborator de teste poligraf în județul Brașov. Chiar dacă nu au reușit să se califice la faza națională, elevii sunt încrezători în proiectul lor și nu vor renunța la el.

Img 8143Am participat cu ideea de a face un laborator de teste poligraf în județul Brașov deoarece în aria județului nostru nu există niciun cabinet de acest timp. Avem doar în București, Iași, Timișoara. Suntem încrezători în ideea noastră și nu vom renunța la ea“, ne-a spus Alexia Moga, clasa a XI-a B.

Faza națională a concursului se va desfășura luna viitoare,  la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *