Creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril

În fiecare an, în data de 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, considerați conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte și călăuze ale sufletelor, în drumul spre Rai.

Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În credința ortodoxă, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.

În iconografie, Arhanghelul Mihail este prezentat cu o sabie de foc în mână, semn că pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în Vechiul Testament ca fiind prezent, mai ales, acolo, unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, despre Arhanghelul Mihail se spune că este un înger al dreptății Dumnezeiești.

De asemenea, în credința populară, Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și, ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer, sfântul se luptă cu ei.

În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Gavriil, el este numit Vestitorul lui Dumnezeu. În iconografie apare ca un tânăr cu părul cârlionțat, care are în mână un toiag, care simbolizează autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, ca mesager al Său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *