Trecem la ora de iarnă. Dăm ceasurile înapoi cu o oră

În România, se trece la ora de iarnă  în acest weekend. Românii dau ceasurile înapoi cu o oră, iar cea mai lungă zi din an va fi duminică, 29 octombrie. Ora 4.00 devine ora 3.00, în noaptea de 28/29 octombrie. Noaptea va fi mai lungă cu o oră, iar ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.
În fiecare an sunt două schimbări de oră: în martie şi în octombrie, motivul principal fiind conservarea energiei. În martie trecem la ora de vară, şi atunci ceasul se dă cu o oră înainte, în timp ce în octombrie se trece la ora de iarnă, iar ceasul se dă cu o oră înapoi.
Cum ne afectează organismul? „Aparatul” propriu al corpului ne reglează somnul şi metabolismul. Deci, o schimbare de timp ne perturbă somnul şi ritmurile circadiene. Schimbarea orei ne poate afecta tiparul de somn timp de 5 până la şapte zile. Totodată s-a constatat că are repercusiuni şi asupra psihicului şi sănătăţii populaţiei, care acuză nevoia de acomodare. Tranziţiile naturii, ca de exemplu cantitatea de lumină diferită de-a lungul zilei şi temperaturile reci îi pot însă dezechilibra pe mulţi oameni. Încep să se simtă apatici, răcesc uşor sau încep să aibă probleme cu stomacul.  Dacă în general dormiţi între şapte şi opt ore şi vă culcaţi puţin mai devreme cu o seară înainte, s-ar putea să vă treziţi a doua zi simţindu-vă împrospătaţi. În schimb, dacă în general dormiţi şase ore, s-ar putea să aveţi probleme în această perioadă cu somnul, mai ales dacă consumaţi cofeină sau alcool aproape de ora de culcare. Vă veţi simţi mai obosiţi, apatici, lipsiţi de concentrare şi somnolenţi în timpul zilei. Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, irascibilitate, stări de  anxietate, vertij, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.