COMUNICAȚI CU CEI MICI PENTRU A PREVENI ABUZUL!

          Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroul Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, au desfășurat activități în unitățile de învățământ preuniversitar din zonele rurale ale județului Brașov, în cadrul Campaniei de prevenire a victimizării minorilor, prevenirea agresiunilor sexuale ”STOP ATINGERILOR NEPOTRIVITE !”.

Astfel, în perioada martie-iunie 2023 au fost organizate și desfășurate 32 întâlniri cu elevii claselor primare și gimnaziale din 17 instituții de învățământ din zona rurală a județului Brașov, beneficiari fiind peste 1300 elevi și cadre didactice.

          Minorilor le-au fost expuse care sunt principalele ”semne” care ar trebui să îi îngrijoreze și  să îi facă să ia atitudine, sfătuindu-i să:

  • Stabilească limite! Nimeni nu trebuie să le atingă părțile intime și nimeni nu are dreptul să le ceară să le atingă părţile intime.
  • Nu permită niciunei persoane adulte să le facă poze în ipostaze indecente! De asemenea, să nu trimită astfel de materiale, chiar dacă este o persoană cunoscută.
  • Învețe să spună NU! Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor „nu”.
  • Îi ceară să plece adultului/persoanei care îi face să simtă că ceva este greșit! Dacă le este teamă de reacţia agresorului, atunci pot inventa motive plauzibile.

Cadrelor didactice/aparținătorilor le-a fost  adus la cunoștință faptul că orice fel de interacțiune fizică/online cu caracter sexual a copiilor poate prezenta un potențial risc infracțional și este necesară recunoașterea acestor situații și raportarea lor de îndată.

Poliția Brașov amintește adulților care au în creștere și supraveghere minori câteva reguli utile pentru protejarea  celor mici împotriva abuzurilor sexuale:

 

  • Faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere;
  • Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze și a noastră, ca adulți responsabili, să-i ajutăm cu tot ce putem;
  • Explicați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice;
  • Când sunt singuri pe stradă sau la joacă să fie atenți la persoanele necunoscute care doresc să intre în discuții cu ei. Încurajați-i să vă spună ce li se întâmplă când nu sunt cu dumnevoastră și stabiliți cu ei ce pot face pentru siguranța lor;
  • În mediul online să evite discuţiile  cu persoanele  pe care nu le cunosc, cu atât mai mult să nu le ofere informații/date personale. De asemenea, să  nu trimită imagini  în ipostaze indecente şi să nu accepte propuneri  de  întâlnire;
  • De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.