Greva din învăţământ continuă, chiar dacă Guvernul a aprobat o ordonanţă de majorare a salariilor

Greva generală a profesorilor continuă şi de marţi, 6 iunie, când se încheie mini-vacanţa, au anunţat liderii sindicali din învăţământ, potrivit Edupedu.ro. Anunţul continuării protestelor vine după ce Guvernul Ciucă a aprobat în forţă, împotriva voinţei profesorilor, majorări salariale respinse de aceştia în urmă cu o zi. La ieşirea de la discuţiile de la Palatul Victoria, liderul sindical Marius Nistor a anunţat ieri, 1 iunie: „De marţi încolo vor continua acţiunile de protest”.
Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o şedinţă de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanţă de Urgenţă, majorările salariale etapizate pe 3 ani şi respinse deja de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuţii la Palatul Victoria pe reprezentanţii profesorilor.
„Mandatul primit de la profesori este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei. De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva. Ne-au chemat să ne anunţe că a trecut acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă [cu majorări salariale care au reprezentat oferta de ieri a guvernului, respinsă deja prin referendum de profesori – n.r.] şi că el ar trebui adus la cunoştinţa colegilor din unităţile din învăţământ. Nu există niciun element de noutate, ei ştiu despre ce este vorba, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grilă de salarizare”, a susţinutl, ieri, liderul Federaţiei sindicale din educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor.
OUG-ul aprobat prevede majorarea – în net – cu 585 de lei pentru profesori şi 250 lei pentru nedidactic a salariilor. Brutul înseamnă majorare de 1000 de lei pentru profesori şi 400 pentru nedidactic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.