30 de milioane de euro pentru Microregiunea ITI Țara Făgărașului, în primă fază
Microregiunea ITI Țara Făgărașului a primit fonduri în primă fază în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, de la Comisia Europeană. Vor fi trei programe pe care solicitanții vor putea aplica în primă instanță, iar acum se fac ultimele pregătiri până la lansarea ghidurilor privind accesarea fondurilor europene. Ieri, la Avrig, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții UAT-urilor din județul Sibiu, precum și cu cei ai Consiliului Județean Sibiu, care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Microregiunea Țara Făgărașului“.
La patru ani distanță de la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Microregiunea Țara Făgărașului“, zona noastră e la un pas de a accesa fonduri europene pe diferitele programe de finanțare. În această perioadă se pun la punct ultimele detalii în cadrul asociației, pentru ca în câteva luni să se dea startul publicării ghidurilor, pe cele trei programe care au primit deja finanțare( POEO- Educație și ocupare, POIDS- Incluziune și demnitate socială, Programul de sănătate), în cadrul ITI Microregiunea Țara Făgărașului, finanțare de aproximativ 30 de milioane de euro.
Ieri, la Avrig, a avut loc o întâlnire de lucru, cu reprezentanții primăriilor din jud. Sibiu și Consiliului Județean Sibiu, care fac parte din asociație.
„Noi am avut o întâlnire la Ministerul Fondurilor cu autoritățile de management ale programelor unde suntem prinși noi ca și finanțare în cadrul Microregiunii. Ulterior, am convocat o întâlnire de lucru cu primarii din Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, la Avrig, pentru a discuta proiectele integrate pe care le vom depune pe programele de sănătate, sociale. Vom mai avea încă o întâlnire mâine cu primarii din județul Brașov. Ca să avem o eficientizare, am stabilit ca întâlnirile să fie pentru fiecare județ în parte. Mai mult de atât, pe lângă avantajul că avem deja bani alocați special pentru UAT-urile din microregiune, pe programele unde primarii sau beneficiarii privați accesează în competiție națională, primesc punctaj în plus datorită faptului că fac parte din microregiune. “, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Pe programul social se vor putea depune proiecte pentru locuințe sociale, formare profesională, reconversie profesională, ajutor pentru familiile monoparentale, îngrijire la domiciliu, întreprinderi sociale.
„Am discutat pe programele care se deschid, sumele alocate microregiunii, pentru beneficiari publici și proiectele beneficiarilor privați. Pentru primii doi ani de zile, avem proiecte dedicate programelor sociale, pentru aplicații privați și pentru tineri. Sunt acele întreprinderi sociale și întreprinderi ale tinerilor care pot pot aplica proiecte până în 100.000 de euro fiecare.“, ne-a mai spus Gheorghe Sucaciu.
Programul de sănătate are în vedere un proiect integrat pe toată microregiunea care să deservească cele 80 de cabinete ale medicilor de familie din această zonă.
„ Avem ca și proiect integrat pe toată microregiunea un proiect dedicat dispensarelor și cabinetelor medicale ale medicilor de familie și avem în vedere să facem un sistem de telemedicină, cu spitalele județene și cu Spitalul Municipal Făgăraș. Medicii de familie din microregiune pot intra online, cu un program bine stabilit, pentru a ajuta medicii de familie la consultațiile pacienților. Dau un exemplu: pacientul din Bruiu merge la medicul de familie, atunci când are o problemă pentru specialitatea urologie. Atunci un urolog de la spitalele județene sau din Făgăraș va intra în online și îl consultă. “, a mai spus primarul Făgărașului.
La finalul consultărilor și întâlnirilor de lucru, după stabilirea condițiilor specifice zonale, se vor publica ghidurile pe aceste programe. Proiectele se vor depune pe MY SMIS, însă va fi nevoie de un aviz al microregiunii că acel proiect se încadrează în strategia aprobată de comisia europeană.
Din ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului fac parte 33 de unități administrative, între care municipiul Făgăraș și orașul Victoria din județul Brașov, orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu, precum și 29 de comune: 19 dintre acestea sunt din județul Brașov (Beclean, Cincu, Comăna, Drăguș, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Recea, Sâmbăta de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Şoarş, Ticuş, Ucea, Viştea, Voila), 10 din județul Sibiu (Arpașu de Jos, Boiţa, Brădeni, Bruiu, Cârța, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița, Roșia, Şelimbăr) și Consiliile Județene Brașov și Sibiu.