„Rabla local“, implementat și la Făgăraș. Bani pentru casarea a 250 de autovehicule de pe raza municipiului

Programul Rabla Local 2023 debutează în data de 21 aprilie. Mai exact, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea sesiunii de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Solicitanții în program sunt UAT-urile, (unitățile administrativ teritoriale). La Făgăraș s-a propus un buget de 750.000 de lei, pentru 250 de mașini mai vechi de 15 ani. Bugetul menționat va fi susținut din Fondul pentru Mediu (600.000 lei) și din  bugetul local(150.000 lei).

Astfel, proprietarii vor putea casa autovehiculele vechi în schimbul sumei de 3000 de lei. Proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei mașini noi.

Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei va fi suportat din bugetul AFM, iar restul de 600 de lei din bugetul local.

Unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59, a transmis într-un comunicat AFM.

Aseară, în cadrul ședinței de consiliu, aleșii locali au votat  proiectul PRIVIND APROBAREA PARTICIPĂRII MUNICIPIULUI FĂGĂRAŞ LA” PROGRAMUL PRIVIND CASAREA AUTOVEHICULELOR UZATE”, DERULAT ÎN COFINANŢARE CU ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU.

În cadrul ședinței de consiliu de astăzi(din 20 aprilie) a fost aprobat proiectul „Rabla Local“. O să facem o solicitare către minister, pentru aprobarea unui buget pentru 250 de autovehicule. Cei care doresc să se înscrie la program, pot veni la Primărie, unde vor găsi toate informațiile necesare cu privire la documentele care trebuie depuse pentru a beneficia de acest program.“, ne-a spus Cosmin Știrbu, viceprimarul Făgărașului.

Ministerul Mediului a modificat regulile programului Rabla Local.

Una dintre noile reguli stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

De asemenea, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel:80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) – 2.400 de lei;
20% de la primărie – 600 de lei.
Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de AFM și de primărie.

Ce presupune Rabla Local

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.

Condiții de înscriere a mașinilor în program

Este considerat eligibil autovehicului care:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului (primăria)
  • la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării
  • are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
  • conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor eutovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Condiții pentru proprietari

  • domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.