Slujire Arhierească la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cimitir

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 34-a după Rusalii  la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraș, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu protopopul de Făgăraș, preotul Iulian David, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din Făgăraș, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească. În cadrul Sfintei Liturghii, preotul Liviu Petraşcu a fost hirotesit iconom stavrofor.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre importanța acestei duminici a Întoarcerii fiului risipitor și care sunt pașii descriși în această pildă astfel încât credinciosul să se pregătească pentru Taina Spovedaniei.

bis cim3 „Pilda de la care vom pleca și noi în spovedanie, «și-a venit în sine, s-a trezit ca dintr-un somn și ce și-a zis el: Câți argați, câți slujitori are tatăl meu și toți sunt îndestulați iar eu mor de foame.» E conștiința pe care a lăsat-o Dumnezeu în noi care ne spune deseori «Nu e bine! Trezește-te! Unde te duci? Cât de departe te afli tu acum de dragostea de unde ai plecat, dragostea părintească.» A doua etapă care a fost determinată de revenirea la conștiință. Conștiința este raportarea mea la Dumnezeu este glasul lui Dumnezeu din mine. «S-a adăugat îndată hotărârea de îndreptare.» Când te duci la spovedanie, știi că ai greșeli și te duci să le mărturisești în fața lui Dumnezeu, dar dacă nu ai câștigat și a doua treaptă n-ai făcut nimic, te-ai dus și te-ai mărturisit și te întorci înapoi și continuă iară să faci aceleași lucruri și alte duci te descarci ca și cum ai fi un vas, un obiect, în care noi adunăm de toate și le descărcăm și iară le ducem și revenim înapoi, dar nu le spălăm. Nu dorim ca să nu mai punem acolo lucruri murdare.« A venit hotărârea de îndreptare și hotărârea de îndreptare a fost o decizie pe care el a și împlinit-o.» Deci ne spovedim, pentru că avem păcate după ce am mărturisit toate păcatele, luăm un angajament cu ajutorul lui Dumnezeu. Dorim să nu mai facem păcatele pe care le-am făcut, cele mari și să facem cât mai puține dintre cele mici. Întoarcerea aceasta este cea mai mare binefacere pe care o putem primi noi. «Tatăl l-a așteptat, de când a plecat el, Tatăl a simțit și el lipsa, în momentul în care el a recunoscut, mă voi duce la tatăl meu și a și formulat modul în care el se va adresa tatălui: Îi voi spune tată, am greșit la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău fă-mă ca pe unul dintre argații tăi dintre slujitorii tai. S-a dus spre tatăl tatăl care îl aștepta n-a văzut de departe și a ieșit în întâmpinare, iarăși un lucru extraordinar.» Să nu credeți că dacă noi ne îndreptăm spre biserică, îl vom găsi doar pe, părintele care ne ascultă , în numele lui Hristos, ne dă binecuvântarea e iertare a păcatelor ci este Hristos prezent în mod real, El iese în întâmpinarea noastră, el ne ajută și Îngerul te aduce, diavolii  mai mulți, nu numai unu te opresc din drumul tău spre biserică. Dar iese Tatăl și îți oferă două semne ale iubirii Sale nemărginite: «A căzut pe grumazul lui și l-a sărutat.» ” a explicat ierarhul.

bis cim2La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului a oferit Crucea Șaguniană pentru mireni primarului orașului Făgăraș domnul Gheorghe Sucaciu, precum și cele trei preotese au primit ordinul Anastasia Șaguna pentru femei.

ÎPS Mitropolit Laurențiu a  binecuvântat capela mortuară, unde au avut loc lucrări de împodobire cu mobilier nou ,  preotul dr. Gheorghe Malene a fost pomenit la împlinirea a celor doi ani de la trecerea prematură la Domnul.

sursa:mitropolia-ardealului.ro

bis cim4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.