Taxa de salubritate, mai mică? Consilierii locali au amânat proiectul, pe motiv că nu au avut timp să-l parcurgă

Un proiect de hotărâre privind taxa de salubritate pentru anul acesta a fost pus pe masa consilierilor locali, în ședința ordinară care a avut loc în seara zilei de 26 ianuarie. Proiectul a fost respins din start de către majoritatea aleșilor locali, după ce nu a fost votată suplimentarea Ordinii de Zi și cu acest proiect. Chiar și așa, s-au purtat discuții cu privire la acest subiect de interes pentru cetățenii Făgărașului. 

Un nou an, o nouă amânare privind aprobarea taxei de salubritate. Dacă anul trecut, taxa a fost aprobată doar în luna martie, și din acest motiv fiind contestată tot de cei care trebuiau să o voteze la început de an, iată că scenariul pare să se repete. Aseară, pe Ordinea de Zi la Diverse, Executivul a propus un proiect de hotărâre, iar taxa de salubritate pentru persoane fizice a fost calculată la 16 lei/persoană, mai mică față de anul anterior, Proiectul însă a fost respins din start după ce majoritatea consilierilor nu a votat suplimentarea Ordinii de Zi.

Dumneavoastră ați intrat în Ordinea de Zi și nu ați supus atenției, proiectul de hotărâre cu privire la taxa de salubritate de 16 lei. De ce nu ați supus atenției astăzi acest proiect de hotărâre? Trebuie să spun cetățenilor că aveau intenția să o facă 29 de lei, așa au înaintat la Primărie. Au avut intenția să dea vina pe primar. Uite, eu vin cu un proiect de hotărâre și dumneavoastră nu vreți să-l discutați! Vreți neapărat să fie 29 de lei?“, a spus primarul Făgărașului, în cadrul ședinței.

Consilierii care dețin puterea în Legislativ și-au argumentat votul împotrivă pe motiv că nu au avut timp suficient să parcurgă proiectul de hotărâre, fiind destul de stufos.

Domnule primar, din punctul meu de vedere și vă spun de ce nu am votat, din cauza faptului că proiectul a fost pus pe site doar cu câteva ore înainte , pentru a avea acces la el și era destul de dificil să parcurgi 109 pagini. Mai mult, Consiliul Local, consilierii care suntem în AGA, am avut o altă fișă de fundamentare, care s-a aprobat în AGA. Nu avem aceleași date în proiect și am dori ca în momentul în care aprobăm un astfel de proiect să știm, să avem și punctul de vedere al societății Salco. Nu cred că cineva vrea să crească acest preț. Motivul pentru care ne-am abținut e că documentația a ajuns cu două ore înainte de ședință și nu a putut fi studiată“, a spus Lucian Cupu.

Primarul spune însă că acest vot împotrivă face parte din acțiunile de a bloca orice proiect al Executivului de către noua majoritate.

Cei 10 consilieri și-au reluat directivele de a bloca orice acțiune a primarului și absolut orice proiect. Pe ei nu-i interesează dacă se realizează sau nu la timp proiectele.

Mai mult, am avut pe ordinea de zi cuantumul taxei de salubritate. Am calculat împreună cu colegii mei de la Primăria Făgăraș prin formula de calcul și prin toate obligațiile pe care ni le-a dat legiuitorul la sfârșitul anului, iar cuantumul taxei de salubritate a ieșit 16 lei.

Probabil din cauza acestei sume mici pe care primăria a calculat-o după noua lege, Cupu, împreună cu majoritatea pe care el o deține, nu a votat acest proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, ca să nu-l discutăm. Cetățenii nu vor putea beneficia de reducerea acestei taxe, pentru că cei 10 consilieri, grupurile PNL și USR, nu au binevoit să discute acest proiect și nu știu ce se va întâmpla în continuare. La fel, vom ajunge ca și anul trecut, să nu avem o taxă de salubritate, să nu avem buget votat, să nu avem mai multe proiecte.

Aceeași procedură au aplicat-o și anul trecut. Nu au votat taxa de salubritate, am ajuns în luna martie, când s-a ajuns să se voteze taxa. Eu am propus și retroactiv, ei n-au binevoit să se înțeleagă, am ajuns într-o situație, la sfârșitul anului, în care spuneau că nu vor vota taxa pentru că n-a fost votată în CL taxa legal. Iată, încep aceeași procedură și ajungem în aceeași situație. Ei vor ca acești doi ani să îi petrecem la fel, vor să blocheze orice, își doresc cu tot dinadinsul, indiferent că municipiul Făgăraș sau cetățenii suferă, ei își doresc să blocheze orice inițiativă.

Ședință ordinară n-o să mai avem decât în luna februarie. Iar atunci vor spune că această taxă este propusă retroactiv, adică vom ajunge la fel ca anul trecut, și o vor ataca în instanță. Este o practică pe care PNL și USR o au, o continuă și nu sunt dispuși să colaboreze în niciun caz cu Primăria Făgăraș.“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Cel mai probabil, până la următoarea ședință de consiliu, aleșii vor avea posibilitatea să parcurgă întreg proiectul de hotărâre, pentru a se putea vota această taxă de salubritate și de a nu se repeta scenariul de anul trecut.

Vezi întreaga discuție video AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.