Mai mulți făgărășeni au cerut organizarea unui referendum pentru demiterea consilierilor locali

Făgărășenii au venit aseară în număr mai mare la Casa Municipală de Cultură, în speranța că aleșii locali vor vota bugetul, astfel încât angajații Primăriei și  ai instituțiilor subordonate să-și primească drepturile salariale cuvenite, acum în prag de sărbători. Numai că, cei prezenți au avut parte din nou de o surpriză: cei 10 consilieri, care dețin în acest moment puterea în Consiliul Local Făgăraș, nu s-au prezentat la  întrunire. Revoltați de atitudinea sfidătoare a celor care absentează din nou, oamenii au cerut dizolvarea Consiliului Local, prin organizarea unui referendum local. 

După ce cu o seară înainte, respectiv luni, 28 noiembrie, rectificarea bugetului local a fost respinsă de majoritatea din Consiliul Local, aseară a fost convocată din nou ședință, la Casa de Cultură. Pe ordinea de zi au fost două proiecte : unul privind rectificarea bugetară și unul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea variantei de ocolire a Făgărașului. Ședința însă nu a fost statutară din cauza lipsei celor 10 consilieri locali.

Pe ordinea de zi au fost două puncte: Proiect privind rectificarea bugetului pe anul 2022 și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate a indicatorilor tehnico- economici și a devizului general pentru obiectivul de investiții „Construire varianta de ocolire a Municipiului Făgăraș“. Nu putem să le discutăm din cauza lipsei consilierilor, care din numărul de 19, câți sunt în funcție, s-au prezentat fizic 8 și online este doamna Șuteu. Așadar, ședința nu este statutară și nu putem să ne desfășurăm activitatea“, a spus Camelia Crișan, secretarul Primăriei Făgăraș.

Astăzi am vrut să discutăm o rectificare bugetară pentru a avea posibilitatea ca executivul și implicit primarul să facă plățile necesare pentru tot ceea ce înseamnă funcționarea primăriei, salariile angajaților subordonatelor Consiliului Local și ale Primăriei. Mai mult decât atât, am primit o solicitare de la Ministerul Dezvoltării, dupa ce s-au alocat bani pentru varianta ocolitoare a Municipiului Făgăraș. Noi, în primăvară, am vrea să începem această investiție iar astăzi am fi vrut să discutăm și le-am propus un proiect de hotărâre a indicatorilor cu sumele care ne sunt finanțate de la minister și cu sumele care sunt finanțate din bugetul local, pentru a încărca pe platforma pe care ministerul a deschis-o iar noi să semnăm contractul pentru acele sume. După cu vedeți, cei 10 consilieri locali, care formează majoritatea în CL , la momentul acesta, cei 5 consilieri locali PNL, cei doi consilieri locali USR, cei doi consilieri locali care au fost dați afară din PSD și un consilier local FDGR nu s-au prezentat astăzi în fața dumneavoastră.“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Mai mulți făgărășeni, prezenți în sala Casei de Cultură, au cerut demiterea acestor consilieri, prin organizarea unui referendum.

„Eu, în principiu, nu sunt de acord cu acest referendum, pentru că ne blochează foarte mult activitatea primăriei. și avem nevoie de funcționalitatea Consiliului Local pentru a duce mai departe toate proiectele. Dar dacă noi ne chinuim în felul acesta și nu reușim să punem în practică proiecte pentru dezvoltarea Municipiului Făgăraș, vom veni și noi în sprijin și vă vom da toate detalii. În primul rând, trebuie adunate semnături și dacă sunt adunate toate semnăturile atunci se declanșează acea procedură de demitere a Consiliului Local, ulterior se organizează alegeri. Eu cred totuși că ar trebui să le mai dăm o șansă, pentru că în  politică și în viață  trebuie să acorzi șanse tuturor oamenilor. Dacă sunteți de acord, în data de 1 decembrie se depun la ora 12.00 coroane la monumentul eroilor, iar eu propun ca la ora 10 să organizăm o ședință aici în sala Casei de Cultură. Partidele vin să depună coroane și atunci nu vor mai avea motiv să lipsească de la această ședință de consiliu.“, a mai spus primarul.

Vezi video mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *