Premiul pentru cel mai bun vorbitor a ajuns la Făgăraș. Elevii de la „Radu Negru“ s-au remarcat la un concurs de dezbateri

Rezultate deosebite pentru mai mulți elevi ai Colegiului Național „Radu Negru“. Tinerii colegiului ne demonstrează  mereu că sunt printre cei mai buni din județ și nu numai, nu doar la olimpiadele școlare, ci și la alte concursuri, precum cele de dezbateri. O elevă a colegiului, Paula Contatore, s-a întors acasă cu premiul întâi, pentru cel mai bun vorbitor, în cadrul concursului de dezbateri „Transylvania New Generation Cup“ iar echipa de avansați a colegiului a obținut locul doi. 

Două echipe de elevi, una de avansați și una de începători, din cadrul Colegiului Național „Radu Negru“ au participat în perioada 25-27 noiembrie, la concursul de dezbateri “Transylvania New Generation Cup” , desfășurat la Cluj- Napoca. Competiția a avut ca scop principal dezvoltarea abilitaților de argumentare și oratorie, dar și integrarea noii generații de dezbateri în lumea dezbaterilor academice.

Elevii făgărășeni au reușit să obțină rezultate foarte bune și să vină acasă cu premii, depășind elevi din alte licee cu tradiție în acest domeniu.

smart

Ne-am întors fericiți că am luat premiul întâi și premiul 2. Premiul întâi l-a obținut pentru cel mai bun vorbitor, Paula Contatore, de care suntem cu toții foarte mândri. Ne-am întors cu locul doi pe echipe după un concurs strâns, pentru că în finală ne-am bătut cu cea mai bună echipă din Cluj. La acest concurs, care se numește „Transylvania New Generațion Cup“ au participat 16 echipe. Noi ne-am dus cu două echipe iar echipa de începători, formată din Horia, Denisa și Alesia, m-a surprins plăcut pentru că s-a descurcat foarte bine, câștigând două meciuri din trei, în prima zi. Experiența lor foarte scurtă i-a împiedicat să meargă mai departe, dar cred că au învățat foarte mult de la concurs. Echipa de avansați a făcut cinste liceului și îi felicit pe elevi că au adus așa rezultate. Nici ei nu s-au așteptat să bată atâtea echipe bune, cu experiență. Vreau să menționez că  la Cluj e un club mare, cel mai mare din Transilvania, de peste 100 de elevi din vreo 9 licee foarte bune din Cluj. Având experiență, traineri, arbitri deosebiți, cred că într-un fel au fost niște oponenți foarte buni. Noi ne-am dus acolo, nu neapărat să câștigăm, ci pentru experiență, să învățăm tehnici noi, să fim mai buni ascultători, căutători de adevăr, să găsim soluții foarte bune, ne ducem pentru principiul logicii care lipsește din dezbaterile parlamentare de astăzi, cel puțin la noi. Poate vom crește o generație de politicieni, capabili să țină un discurs, poate vom  crește niște copii care știu să vorbească în public și să convingă și pentru acest lucru ne ducem noi la concursuri“, ne-a spus prof. Eugenia Bica, trainerul echipei.

smartPaula Contatore, elevă în clasa a XI-a E, a obținut titlul de cel mai bun vorbitor din regiunea Transilvania.

Cred că talentul poate fi muncit iar acest talent a fost cultivat de-a lungul timpului. Cred că echipa pe care am avut-o atât în spate, cât și concurenții și persoanele care au participat, dar și trainerul meu, au contribuit foarte mult la acest talent. Anul trecut a fost primul meu concurs unde am obținut locul 2 ca echipă și cred că a contat foarte mult acea experiență“, ne-a spus Paula Contatore.

Din echipa de avansați, care a obținut locul doi, alături de Paula s-au aflat și David Roșca, elev în clasa a XI-a E și Ioana Avram, elevă în clasa a XII-a E.

smartA fost o experiență copleșitoare, am avut foarte multe emoții, fiind primul meu concurs. Eu nu fac dezbateri nici măcar de o lună și am avut emoții să mă ridic la așteptările echipei, pentru că am avut coechipieri foarte buni și doamna profesoară m-a ajutat foarte mult să mă pregătesc, pentru acest concurs. A fost o atmosferă foarte plăcută, mă bucur că am luat locul doi și am făcut „Radu Negru“ cunoscut și în alte locuri“, ne-a spus Ioana Avram.

A fost al doilea concurs la care am participat și ne-am bucurat că am putut să obținem rezultate, cel puțin la fel de bune. La nivel individual, am observat o îmbunătățire ca și vorbitori, dar nu mai important ca la nivel de echipă, unde coordonarea noastră a crescut, nivelul nostru de înțelegere și de completare reciprocă s-a îmbunătățit, prin urmare și rezultatul obținut . Ne bucurăm că am reușit să ducem „Radu Negru“ la Cluj“, ne-a spus David Roșca.

 

Chiar dacă nu au venit cu un loc pe podium, și elevii echipei de începători s-au descurcat foarte bine.

A fost într-adevăr o experiență inedită, am avut emoții foarte mari, în final a ieșit mult mai bine decât mă așteptam și sunt bucuros că am avut oportunitatea de a participa la o asemenea competiție. Mă bucur că am avut parte de o atmosferă foarte plăcută, am cunoscut niște oameni foarte deschiși și aduc mulțumiri arbitrului nostru pentru ceea ce a făcut pentru noi. De asemenea, aduc mulțumiri echipei mele, pentru că am rămas uniți și am trecut prin tot împreună și sunt fericit că am câștigat o experiență, care poate nu aș fi avut ocazia să o câștig în alte situații“, ne-a spus Horia Pop, elev în clasa XI-a D.

„A fost o experiență nouă, o experiență bine primită de către mine. Mă bucur că în acest concurs ne-am dezvoltat modul de a lucra ca echipă, de a ne înțelege. Suntem foarte mulțumiți de rezultatele noastre, chiar dacă nu suntem printre primele locuri, noi am primit un feedback pozitiv din partea tuturor și suntem mulțumiți că ne-am perfecționat. Așteptăm următoarele concursuri și sperăm la rezultate mai bune în viitor“, ne-a spus Denisa Grama, elevă în clasa a XI-a D.

A fost o experiență nouă și copleșitoare,  pentru că a fost prima mea competiție. Nu mă așteptam să avem rezultate chiar așa de bune, într-adevăr nu ne-am clasificat printre primele echipe, dar cu ajutorul muncii în echipă și cu ajutorul trainerului nostru, am reușit să ne mobilizăm și să ne acomodăm cu atmosfera, ne-am făcut prieteni noi acolo, toată lumea a fost destul de open mind, și arbitrii, și restul concurenților și chiar mi-a plăcut foarte mult“, ne-a spus Alessia Muntean, elevă în clasa a IX-a E.

„Povestea de succes a echipei de dezbateri din școala noastră continuă. Doamna profesoară Eugenia Bica este unul din cei mai buni antrenori de la nivel regional aș putea spune, pentru că are energia, pasiunea și efervescența celui care intră într-o competiție, care are ca temă dezbaterea. Eu mă bucur că am reușit să facilitez, iar rolul unui director acesta este: să faciliteze și să potențeze tot ceea ce înseamnă valoare și calitate într-o școală. Eu mă bucur nespus de mult pentru reușita lor. Vreau să fie ca un mod de a potența și alți elevi și de a înțelege că orice competiție înseamnă nu neapărat un act de curaj, ci înseamnă o descoperire a ta mai bună, adică o altă latură pe care până atunci nu știai că o ai și ți-o poți îmbunătăți. Îi felicit din plin și mă bucur foarte mult pentru reușita lor“, ne-a spus prof. Maria Racu, directoarea Colegiului Național „Radu Negru“.

smart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *