Ca la noi, la nimeni! Sute de făgărășeni riscă să nu-și primească salariile
Ca la noi, la nimeni! Cam așa se poate rezuma într-o frază ceea ce se întâmplă în momentul de față în cadrul ședințelor de consiliu local din Făgăraș. Pe lângă lupta politică, care conduce la blocarea proiectelor de dezvoltare, pe bandă rulantă, mai trist este faptul că în urma acestei lupte vor avea de suferit sute sau poate chiar mii de făgărășeni. După blocarea proiectelor din cadrul bugetării participative, inclusiv a modernizării fostei terase Litoral și a fântânii arteziene de la Casa de Cultură, acum cei 10 consilieri locali, care dețin majoritatea în legislativul făgărășean, au respins rectificarea bugetului local. Acest lucru duce la imposibilitatea achitării salariilor atât din Primărie, cât și din cadrul instituțiilor subordonate, inclusiv a celor care lucrează la Salco. Mai mult, sunt puse în pericol atât activitatea de strângere a gunoiului de pe străzile municipiului și a deszăpezirii, cât și furnizarea de agent termic, acum în prag de iarnă.
Două ședințe de Consiliu Local au avut loc ieri la Făgăraș. Însă, nimeni și nimic nu pare să-i convingă pe cei 10 consilieri care dețin majoritatea să aprobe o rectificare de buget local, absolut necesară pentru ca sute de angajați ai Primăriei, ai Casei de Cultură, ai muzeului, ai Direcției de Asistență Socială, ai Poliției Locale, ai Serviciului de Termie, ai Salco, a ADP, ai CSM, ai Evidenței Populației, dar și persoanele care îngrijesc persoane cu dizabilități, să-și primească salariile cuvenite. Motivul respingerii este o sumă de bani din taxa de salubritate, despre care spun acești 10 consilieri că e ilicită, din moment ce hotărârea privind cuantumul taxei a fost atacată în instanță. Nici directorul economic, nici ceilalți specialiști din primărie, care au venit cu argumente privind această sumă, nu i-au înduplecat pe aleși să voteze rectificarea, pentru ca lucrurile să funcționeze în mod normal.
„De când am venit în societatea aceasta, Salco este calul de bătaie politic, nepolitic, nu știu, care pe care. Cine e mai tare, cine e mai cunoscător în legi, în HCL-uri. Spuneți-mi și mie: societatea Salco și-a prestat activitatea bine, rău, așa cum și-a prestat-o, dar oamenii aceia, amărâții aceia cu minimul pe economie, au muncit sau n-au muncit, trebuie retribuiți sau nu? Vin sărbătorile și pentru ei, vin sărbătorile pentru toată lumea, fiecare vrea să aibă un cozonac, o felie de pâine pe masă. Dacă noi ne certăm că nu e HCL, că e HCL, ce se întâmplă? Părinte Klein, vă întreb și pe dumneavoastră personal: acum ce vreți, să înghețați Salco, să oprim de astăzi activitatea? Noi stăm muncim dar nu știm dacă oamenii aceia vor lua sau nu vor lua salariu. Probabil că noi, cei din sală, vom avea de pus o felie pe masă, dar oamenii aceia credeți că vor avea? Vă spun sigur că nu, nu vor avea. Atunci, haideți să nu ne ma batem în legi, haideți mă oameni buni să facem o pace între noi și să meargă și societatea aceasta, că vă va arăta că se va descurca și va merge în continuare. Ne tot legăm că Salco este oaia neagră. În condițiile în care va rămâne așa nu are rost să continue activitatea, pentru că nici oamenii nu poți să-i exploatezi la maximum, lucrează weekendurile, lucrează sărbători legale și cu toate acestea să ieși în fața lor să le spui că nu am bani pentru că nu s-a votat în Consiliul Local. Vi se pare normal așa ceva? , a spus în cadrul primei ședințe de CL, de ieri, Adina Korch, directorul Salco Serv SA.
La prima ședință au respins această rectificare, convenind să se reîntâlnească seara, de la ora 20.00, în cadrul unei alte ședințe pentru a relua discuțiile. Nici de data aceasta nu s-a votat rectificarea bugetară. Primarul spune că va convoca din nou ședință de consiliu la Casa de Cultură, în această seară, de la ora 20.00, pentru că altfel multe din activități și din plăți sunt blocate, fără o soluție de remediere momentan.
„Diseară la ora 20.00 vom mai face o ședință în Casa de Cultură. Nu am mari așteptări, dar cred că dacă vor veni cei afectați adică 700 de angajați direcți să le spună că ei au nevoie de aceste salarii, pentru a veni Moș Nicolae în familiile lor, pentru că depind de acest venit, în special cele 220 de persoane cu indemnizație, însoțitori a persoanelor cu dizabilități, probabil vor avea o sensibilitate pentru acești oameni. Societatea Salco este afectată și e în pericol să nu mai presteze servicii dacă nu li se alocă bani pentru cheltuială. Pe ei îi interesează doar acest blocaj politic. nu-i mai interesează votul cetățeanului, mai ales că doi dintre ei vor pleca, fiind dați afară din PSD, atunci nu-i mai interesează acest lucru și fac tot ce e posibil de a face rău cetățenilor și tuturor angajaților primăriei iar ceilalți consilieri sunt conștienți că cetățenii nu o să-i mai voteze și atunci fac tot ce e posibil să facă rău cetățenilor. Deja au trecut de la etapa de a face rău primarului, de a-l bloca de primar. Au văzut că cetățenii nu sunt de acord cu ei și vor să arate cine are puterea. De fapt, este o dictatură, creată în jurul unui lider de sindicat, de a arăta cetățenilor cine deține de fapt puterea. Și-au exprimat deja părerea că odată ce au fost votați ca reprezentanți ai cetățenilor, cetățenii nu mai au cuvânt de spus. Eu le-am spus că nu este adevărat că cetățenii îi pot sancționa ori de câte ori există un derapaj.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.