„Nu știu dacă există undeva în județ o asemenea situație: să ai bani, să ai proiecte, să vrei să faci și să nu te lase niște consilieri locali“
Consilierii locali s-au întâlnit din nou aseară, în cadrul unei ședințe ordinare, la Casa de Cultură, unde au participat și făgărășenii. Chiar dacă primarul a transmis mai multe invitații liderilor politici de la nivel județean sau chiar național, pentru medierea situației, la întrunire au fost prezenți doar doi. Este vorba de președintele PSD Brașov, senatorul Marius Dunca și Ionuț Androne, reprezentantul Partidei Romilor Pro Europa. După mai bine de o oră de explicații, discuții, deznodământul a fost același: consilierii care au preluat puterea în legislativul făgărășean s-au opus acestor proiecte, prin Bugetare Participativă.
Cele 6 proiecte propuse și votate de făgărășeni în anii 2020 și 2021, printre care și modernizarea terasei Litoral și a fântânii arteziene de la Casa de Cultură nu au primit nici aseară un vot favorabil pentru continuarea implementării acestora. Nici actele justificative puse la dispoziție, precum documentația lucrării, care a condus la întârzierea acestora, nici cererile oamenilor din sală, nu i-au convins pe cei 10 consilieri care dețin puterea să voteze continuarea implementării proiectelor. Cât despre prezența celor care s-au grăbit să comenteze și chiar să arunce cu noroi despre situația din Făgăraș, precum deputata Raluca Turcan, dar și alți lideri de la nivel județean, nici urmă la ședința de aseară. Doar doi lideri din cei invitați de primar au venit aseară la Casa de Cultură.
„Au venit doar doi lideri din toți cei pe care i-am invitat: domnul senator Marius Dunca, președintele PSD Brașov și Ionuț Androne, președintele Asociației Romilor. Le mulțumesc că au onorat invitația și că au respectat cetățenii Municipiului Făgăraș, prin prezența lor aici în sală . Am mai avut o ședință a Consiliului Local, chiar nu-i înțeleg pe acei consilieri locali care se abțin și votează împotrivă și vorbim de cei 10 consilieri locali care spun ei că sunt în opoziție, dar după cum se vede ei sunt la putere în legislativul făgărășean, votează împotrivă încontinuu, pentru că trebuie să mai studieze sau că trimit solicitări la diferite ministere, ca să le spună dacă să voteze sau să nu voteze. Eu le spun că ministerele n-au cum să le dea răspuns că pot vota sau nu pot vota un proiect de hotărâre, pentru că în adresă ceri ceea ce crezi tu iar ministerul îți răspunde la ceea ce ai cerut tu, nu la ceea ce există de fapt, în mod real în acel dosar de ședință. Eu, pe această cale, îi mai rog încă o dată pe consilierii locali, cei care nu votează sau se abțin, la aceste proiecte de hotărâre, să studieze mai bine și legislația, să studieze toate documentele pe care le-am pus la dispoziție și să voteze aceste proiecte. Nu sunt proiecte mari, dar sunt proiecte de suflet ale cetățenilor, pe care cetățenii le-au depus, le-au votat și își doresc ca aceste proiecte să fie implementate. Noi suntem legați de mâini și de picioare față de ceea ce cetățenii își doresc în municipiul Făgăraș, acei cetățeni care în 2020,2021 au venit cu un proiect. Mai mult, pun în pericol acest program pe care l-am pus la dispoziția cetățenilor. Cetățenii nu vor mai avea încredere să vină cu idei de proiecte pentru că vor spune că și așa consilierii nu votează aceste proiecte iar aceste proiecte nu pot fi implementate iar rezultatul acestor ședințe este dezamăgirea totală a cetățenilor, dezamăgire ce duce la decredibilizarea clasei politice, care și așa este decredibilizată. “, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
„Am văzut un primar profesionist, cred că printre cei mai buni primari pe care îi are județul Brașov, în momentul de față și nu vreau să jignesc pe nimeni. Un om aplicat, un om care se gândește la făgărășeni și s-a văzut rezultatul acesta și la alegerile din 2020, când a primit un mandat de încredere, peste 50%. Eu îmi cer scuze față de făgărășeni pentru lista pe care am făcut-o. Mă delimitez clar de poziția domnului Ludu și a doamnei Polmolea și evident a domnului semnator Toanchină, pentru că am văzut că și dumnealui are o poziție personală. Suntem în proces cu domnul Ludu și doamna Polmolea, i-am dat afară din partid, i-am exclus. E un motiv cât de poate de clar. Nu poți să nu votezi proiectele cetățenilor, mai ales că au și finanțare. E o bătaie de joc la adresa cetățenilor și pe această cale îmi cer eu scuze, pentru că am văzut că domnul Ludu afișa o poză cu consilier PSD, dar este exclus din PSD, dar încearcă prin toate artificiile posibile să se mențină pe această poziție. Îmi aduc aminte în sediu că plângea că vrea să fie consilier. Dar ce am văzut în seara aceasta, un președinte de ședință jignind cetățenii. Nu poți să-i faci pe oameni aplaudaci, urlați, să mesteci gumă în timpul ședinței, mai ales că este o ședință publică iar cetățenii și-au rupt din timpul lor și au venit la această ședință. În altă ordine de idei, trebuie să înțeleagă și consilierii locali că dăm vina pe primari, dăm vina pe parlamentari, pe miniștri, dar și dumnealor nu trebuie să fie consilieri doar în perioada de campanie și trebuie să-și asume responsabilitatea de a reprezenta cetățenii în tot acest mandat de încredere . Sunt dezamăgit de ce am văzut aici și nu știu dacă există undeva în județ o asemenea situație: să ai bani, să ai proiecte, să vrei să faci și să nu te lase niște consilieri locali. Din punctul meu de vedere trebuie găsită o soluție și chiar de a demite tot Consiliul Local și să se facă din nou alegeri“, ne-a spus senatorul Marius Dunca, președintele PSD Brașov.
„Ședința mi s-a părut lungă atunci când vorbeau consilierii și scurtă când vorbeam noi cei din sală. Da, am fost invitat și am și onorat invitația domnului primar. A fost o ședință previzibilă, pentru că de mai mult timp se tergiversează aceste proiecte de pe ordinea de zi, însă cred că la un moment dat consilierii locali de la PNL și de la USR vor reveni asupra deciziei lor și vor înțelege că sunt proiecte pe care el-au depus făgărășenii și că trebuie să fie implementate, indiferent dacă sunt bune sau nu. Rămâne ca cetățenii să ia această decizie, nu noi în calitate de politicieni.“, ne-a declarat Ionuț Androne, de la Partida Romilor Pro Europa.
Așadar, cetățenii prezenți la ședință au plecat dezamăgiți acasă, însă au cerut autorităților prezente să găsească soluții pentru a debloca această situație, una din acestea fiind dizolvarea Consiliului Local prin referendum local.
Întreaga ședință poate fi urmărită în video-ul de mai jos.
Cine i-a ales pe acești consilieri,au fost plătiți de cineva care îi manevrează din ,,umbră,,.Este cineva care are interese ascunse!