Stareții şi starețele din Mitropolia Ardealului s-au întâlnit la Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus

În data de 18 octombrie 2022, la Mănăstirea „Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus, a avut loc Sinaxa stareților şi starețelor  din Mitropolia Ardealului, compusă din Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Oradiei, Episcopia Covasnei și Harghitei și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Această zi deosebită, a început cu oficierea Sfintei Liturghii la ora 9.00, de către P. S. Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor format din stareți şi duhovnici, la care a asistat Î.P.S. Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

După terminarea Sfintei Liturghii, începând cu ora 11.00, sub președinția Î.P.S. Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu IPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, P.S Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, P.S. Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și P.S. Ilarion Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, exarhii eparhiilor, stareții, starețele și duhovnicii din mănăstirile Mitropoliei Ardealului ne-am adunat în Aula Academiei de la Mănăstirea Brâncoveanu, unde s-au desfășurat lucrările sinaxei.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, înainte de a prezenta Ordinea de Zi a Sinaxei mitropolitane, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de „Bun venit” tuturor celor prezenți, ierarhi, stareți și starețe. În introducere, Î.P.S. Sa Dr. Laurențiu Streza, și-a exprimat bucuria de a fi împreună, în această comuniune duhovnicească și i-a îndemnat pe monahi să lucreze neîncetat pentru îmbunătățirea vieții duhovnicești din așezămintele monahale încredințate lor spre păstorire duhovnicească și spre administrare edilitar-gospodărească.

Sinaxele nu sunt doar niște întâlniri protocolare sau administrative ci sunt întâlniri duhovnicești statutare care au un rol foarte important, acela de a se cunoaște mai bine între ei monahii și de a întări comuniunea între mănăstiri și monahi și flacăra credinței aprinsă, care trebuie să crească mereu în intensitate

În încheiere, i-a îndemnat pe toți monahii să se roage neîncetat şi să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite şi frumoasele realizări, atât în plan duhovnicesc, cât și din punct de vedere administrativ.

Exarhii fiecărei eparhii, a făcut apelul nominal al fiecărei mănăstiri, schit și metoc, precum și numele stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor care reprezintă vetrele monohale.

S-a constatat că prezența la Sinaxa Mitropolitană este de 99%. Au lipsit învoiți și motivați doar 5 stareți din totalul de 124 de mănăstiri.

Programul a continuat cu susținerea comunicării cu titlul: „Sinteza învățăturii patristice asupra rugăciunii isihaste în scrierile Sfântului Paisie de la Neamț”. Referatul a fost elaborat și prezentat de către susținută de către Protos. Policarp Stoian de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Apostoli” – Bran, Județul Brașov din Arhiepiscopia Sibiului.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, a mulțumit Preacuviosului Părinte Policarp pentru frumoasa comunicare, menționând faptul că lucrarea a fost una bine argumentată și foarte concentrată.

Au luat cuvântul:

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care în introducere a arătat că subiectul de astăzi este unul foarte potrivit. În continuare a spus că, dacă nu practicăm rugăciunea suntem doar niște „călugări nominali”. De asemenea i-a îndemnat pe monahi la o trăire a isihiei prin părtășia sacramentală și rugăciune neîncetată.

Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a continuat în aceiași notă arătând că rugăciunea este dovada faptului că îl iubim pe Dumnezeu, arătând totodată că dacă îl iubim pe Dumnezeu trebuie să ne rugăm. În continuare i-a indemna pe monahi să respecte ținuta și rânduielile canonice ale BOR.

Preasfințitul Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, cu înțelepciunea și smerenia specifică a continuat vorbind despre tematica anului omagial și comemorativ, arătând în aceasta sunt cuprinse toate aspectele rugăciunii, atât în viața creștinului, în viața Bisericii, cât și aspectele rugăciunii isihaste. Ierarhul a conchis spunând faptul că rugăciunea este împlinită în viața creștinului sau a monahului atunci când este vie și contribuie la dobândirea dragostei și devine un mod de a fi pentru fiecare dintre noi.

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a vorbit despre rugăciune, ascultare necondiționată și despre îmbinarea acestora în mod armonios în viața monahală.

După alocuțiunile ierarhilor, au fost invitaţi stareţii, stareţele și duhovnicii să ia cuvântul şi să-şi exprime bucuriile pe care le trăiesc, dar și problemele cu care se confruntă. Au luat cuvântul câţiva dintre stareţi, stareţe și duhovnici, ridicând diverse probleme, apoi s-au dezbătut acestea şi s-au căutat soluţii în funcţie de situaţie şi împrejurări.

După luările de cuvânt ale ierarhilor și monahilor, în care s-au dezbătut câteva din problemele de actualitate, legate de viața monahală s-a făcut o scurtă analiză a realizărilor din anul ce a trecut, atât din punct de vedere duhovnicesc cât şi din punct de vedere administrativ. După această analiză s-a constatat că în cuprinsul Arhiepiscopiei Mitropoliei Ardealului, viața monahală este foarte activă din punct de vedere duhovnicesc şi extrem de dinamică din punct de vedere administrativ cu deosebit de frumoase realizări în toate sfintele mănăstiri.

Prea Cuviosul Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă – Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, a prezentat câteva dintre problemele des întâlnite din punct de vedere administrativ în relația dintre cancelariile mănăstirești și Centrul Eparhial.

– Actualizarea documentelor unităților monahale și a personalului monahal

– Legitimații actualizate și avizate de către chiriarh (pentru a evita impostura în viața monahală).

– Situația conturilor bancare şi specimenelor de semnătură

– Situația terenurilor și a bunurilor mănăstirești

– Înscrierea la cursurile de grad a personalului monahal care întrunește condițiile

Mai apoi, Arhim. Ioachim a prezentat 3 cărți care i-au fost oferite ca dar de suflet și prinos de cinstire, Înaltpreasfințitului Lauarențiu, cu ocazia binecuvântatei vârste de 75 de ani.

Este vorba despre Volumul Omagial intitulat: „Jertfelnicie în Apostolat, Didascalie și Liturghisire”, și dublul mănunchi de înmiresmate flori duhovnicești, anume, pastoralele la Nașterea Domnului „Taina Betleemului – Darurile Nașterii Domnului”, și la Învierea Domnului „Darurile Învierii” din 1996 până astăzi, pastorale în care, IPS Sa, ne explică într-un context euharistic și liturgic Taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu și Misterul Pascal al Morții și Învierii Mântuitorului Hristos.

În încheierea alocuțiunii sale, Arhim. Ioachim i-a îndemnat pe monahii prezenți să-l cinstească pe mitropolitul lor prin intonarea imnului arhieresc și tradiționala urare: Întru mulți și binecuvântați ani!

Î.P.S. Dr. Laurențiu Streza, a mulțumit tuturor pentru bucuria de a fi împreună și a făcut apel către toţi stareţi şi stareţele, îndemnându-i la o mai bună colaborare între mănăstiri în ceea ce priveşte organizarea hramurilor mănăstireşti, spunând că este bine şi frumos ca la hramul unei mănăstiri să participe cât mai mulți monahi din alte mănăstiri, cel puţin din mănăstirile învecinate, dând astfel un exemplu de comuniune şi unitate într-o societate atât de risipită și dezbinată.

Înainte de a încheia sinaxa, Ierarhii au mulțumind lui Dumnezeu pentru anul care a trecut şi pentru binecuvântările primite, rugându-L ca şi de acum înainte să reverse binecuvântarea Sa asupra tuturor.

În încheiere, s-a cântat Axionul: „Cuvine-se cu adevărat …”, iar după binecuvântarea Î.P.S. Dr. Laurențiu Streza, s-au încheiat lucrările sinaxei.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *