Credite garantate de stat prin programul „Family Start“

Programul Family Start, care este reglementat prin OUG 95/2022 și este finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Prin programul Family Start, tinerii din țara noastră vor putea beneficia, în curând, de credite garantate de stat de până la 75.000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița, școala ori cursurile extrașcolare pentru cei mici.

Pentru cei cu salarii nete lunare, împreună, de până la 7.500 de lei

Pentru a putea obține banii, cei interesați vor trebui să se adreseze, peste nu multă vreme, băncilor înscrise în program.

Programul facilitează accesul la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau tineri care formează o familie și care au, împreună, salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei.

Prin acest program, tinerii pot accesa un credit în valoare de maximum 75.000 lei, care este garantat de stat în proporție de 80%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja); dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%.

Comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea garanției; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

Condițiile de acordare

Cei care doresc un astfel de credit trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • sunt persoane fizice cu domiciliul în România;
 • sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie și/ sau
 • care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei;
 • trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator;
 • au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;
 • se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.

Mai departe, solicitanții trebuie să se adreseze băncilor care sunt înscrise în programul Family Start. Băncile, la rândul lor, au termen până vineri pentru a se înscrie în program, urmând ca, cel mai probabil, de săptămâna viitoare să înceapă acordarea unor astfel de credite.

Deocamdată nu se știe lista exactă a documentelor necesare accesării unui astfel de credit, dat fiindcă va fi stabilită de fiecare bancă în parte, însă cu certitudine printre acestea se vor număra actele de identitate, adeverințe de venit iar în anumite situații este posibil să fie solicitate documente care să să se dovedească plățile făcute din banii obținuți în cadrul programului.

Scopul creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenți și a familiilor acestora. Pentru educație, sănătate și cultura, precum și cele de locuire.

Banii vor putea fi folosiți pentru:

 • – acoperirea costurilor ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție. Precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei. Dar nu mai mult de 20.000 lei. Solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul.
 • – plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
 • – plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“. Precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, artă – pentru tinerii părinți căsătoriți;
 • – plata avansului pentru achiziția de către tinerii căsătoriți a unor autoturisme familiale noi. Numai pentru cele de șapte persoane/ locuri, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
 • – plata cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat. Precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor – pentru tinerii căsătoriți;
 • – plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate. Inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități – pentru tinerii căsătoriți;
 • – plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;
 • – achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate. Inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități;
 • – plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/ lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;
 • – plata unei părți/ avansului pentru achiziția unei locuințe;
 • – acoperirea costului serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
 • – investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate. Prin stabilirea unui plafon de plată/ decontare până la 10.000 de lei.

Creditul se va acorda o singură dată, sub forma unui credit cu una sau mai multe trageri. În funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau cu plata directă a furnizorului pe baza documentelor justificative.

De asemenea, creditul se va acorda pentru o perioadă de maximum zece ani, inclusiv perioada de grație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.