Slujbă de sfințire și Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Treime” din Lovnic

Biserica „Sfânta Treime” din Lovnic, a fost sfinţită duminică 18 septembrie 2022 de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de protopopul de Făgăraș preotul Iulian Mihai Boac, protosinghelul Dositei Ivana, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhul a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a sfinţit Altarul, aşezând moaşte în piciorul Sfintei Mese, iar mai apoi a sfinţit catapeteasma, icoanele şi pictura locaşului de cult.

lovnic2Lucrările de consolidare şi refacere au fost începute de preotul Ciprian Vasile Nistor în anul 2016 și a fost unul anevoios datorită procedeului de îndepărtare a umezelii și a mucegaiului prin îndepărtarea tencuielii, lucrări ce s-au întins pe parcursul mai multor ani. Masa Sfântului altar a fost refăcută și interiorul bisericii a fost pictat pentru prima dată.

După Slujba de Sfințire, a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar în cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a cuprins, pe lângă explicarea rânduielii de sfinţire a unei noi biserici și tâlcuirea Evangheliei din Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci.

Preotul paroh Ciprian Vasile Nistor păstorește comunitatea din Lovnic din anul 2016, într-o biserică mică, aflată în curtea a două gospodării românești a fraţilor Custură, pentru că localitatea a fost locuită mult timp de către o comunitate majoritar săsească, până la emigrarea masivă a acestora, imediat după 1990. La zi de sărbătoare pentru comunitatea localității Lovnic, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, a hirotesit întru iconom pe părintele Ciprian Vasile Nistor. Părintele paroh, cu fiască dragoste a oferit Înaltpreasfinției Sale, o icoană cu hramul bisericii Sfânta Treime.

lovnic3La final, Înaltpreasfințitul Laurențiu a oferit mai multe acte de cinstire primarului precum și vrednicului de pomenire primar Ioan Iancu Boeriu postmortem, pictoriței bisericii, consiliului parohial, ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcție ale bisericii.

De asemenea, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Monumentul Eroilor români ridicat în curtea bisericii, a fost sfințit de Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *