Gigi Becali, implicat în refacerea unei biserici din Țara Făgărașului

Biserica „Sfântul Nicolae”, din Mărgineni, a fost sfinţită la praznicul Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Alături de Înaltpreasfinția Sa din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Făgăraş, preotul Iulian Mihai Boac, preoți de la parohiile din jur și diaconi, răspunsurile liturgice fiind oferite de Grupul vocal Rapsodia din Brașov.

După slujba de sfințire, a fost oficiată Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Treime, în cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu fiind prezentată rânduiala sfințirii unei biserici și însemnătatea duhovnicească a sărbătorii de azi.

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Laurențiu a rostit un trisaghion pentru odihna sufletului mitropolitului Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit azi 17 ani.

margineni2Satul Mărgineni a avut, în urmă cu câteva sute de ani, o mănăstire, situată la poalele munţilor. Aceasta a fost arsă în anul 1761 de către generalul Bucov, alături de multe alte locaşuri de cult din zonă. Călugării aveau un loc de rugăciune separat, situat lângă pârâul Rugii, care mai există şi astăzi. Bătrânii povestesc că, la un moment dat, câţiva localnici s-au hotărât să sape, pentru a găsi ruinele mănăstirii. Într-o zi, pe când săpăturile lor nu avansaseră foarte mult, s-a întâmplat o minune. Când soţiile acestora au mers cu mâncare i-au găsit pe toţi adormiţi. I-au trezit cu greu, dar niciunul nu şi-a adus aminte cum au adormit. S-au speriat cu toţii şi s-au gândit că este un semn de la Dumnezeu, cum că nu este momentul să dezvelească zidurile fostei mănăstiri. În urmă cu câţiva ani, pe locul vechiului schit a fost înălţată o troiţă din lemn, însă nimeni nu a mai îndrăznit să continue săpăturile. Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a vizitat locaţia vechiului aşezământ monahal.

Părintele paroh Gheorghe Iulian Macamete călăuzeşte din 2016 comunitatea ortodoxă din Mărgineni ce  are în acest moment  110 numere de case locuite. În cadrul slujbei, părintele a fost hirotesit iconom, pentru aprecierea întregii activități depuse până acum, iar în cuvântul adresat, acesta a adus mulţumiri omului de afaceri Gigi Becali pentru implicarea în refacerea bisericii.

La final Înaltpreasfinția Sa, Laurențiu Streza, a oferit mai multe acte de cinstire, preotului Vasile Davidoiu, preotului Gheorghe Mihai Giurc, consiliului parohial, ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcție ale bisericii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de protopopul de Făgăraş preotul Iulian Mihai Boac şi preotul paroh Gheorghe Iulian Macamete din Mărgineni alături de câţiva binefăcători, au vizitat vechile ziduri ale unei aşezări monahale dărâmată de generalul Bucov aflată la şase kilometri distantă de satul Mărgineni, pentru a primi binecuvântarea ierarhului de a începe demersurile de reconstrucţie a vechiului aşezământ monahal.

sursa:mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *