„Ați venit aici să votați proiectele de dezvoltare ale municipiului, nu ați venit să asistați la depunerea unui jurământ“

Deja nu mai este o noutate faptul că ședințele Consiliului Local Făgăraș se transformă în adevărate circuri. Și în această seară a avut loc un astfel de eveniment, în două acte. Două ședințe, una ordinară și alta de extraordinară, unde de fiecare dată, consilierii locali din opoziție  au ieșit din sala de ședințe după ce nu au avut majoritatea pentru a pune pe Ordinea de Zi proiectul privind „Depunerea jurământului  consilierului local PNL, Dobria Florin Emanuel “.

La prima ședință, cea ordinară, de la ora 18.00, unde pe ordinea de zi așteptau să fie dezbătute și votate aproape 40 de proiecte de hotărâre, totul s-a blocat la început, când Lucian Cupu a venit cu un amendament privind depunerea jurământului  consilierului local PNL, DOBRIA FLORIN- EMANUEL.

„Există o sentință judecătorească definitivă și trebuie pusă în aplicare, că-i convine cuiva, că nu-i convine, vă rog să puneți pe ordinea de zi“, a spus Lucian Cupu.

Primarul a comunicat Consiliului Local faptul că au trecut cele 15 zile obligatorii în care consilierul local putea să depună jurământul iar în această situație a cerut lămuriri Prefecturii și se așteaptă un răspuns, pentru rezolvarea acestei situații.

Aș vrea să lămuresc această situație, pentru că am văzut că se discută în mediul online și se discută de oameni care nu cunosc legislația și încearcă să manipuleze prin ceea ce emit ei ca și teorii. Codul Administrativ spune că dacă trec 15 zile, consilierul local nu mai poate depune jurământul. A fost o ședință ordinară a Consiliului Local, consilierul local nu a putut ajunge. A justificat prin faptul că are un ordin de serviciu. În lege se permite acest lucru, dar ordinul de serviciu s-a suprapus și peste concediul de odihnă. Acest fapt nu ne-a împiedicat ca noi să prelungim cu acele trei zile ale ordinului de serviciu. Am mai  convocat o ședință de consiliu, dar nu s-a întrunit iar după au trecut aceste 15 zile iar consilierul local nu mai poate depune jurământul. Am făcut o solicitare prefectului pentru a ne da indicații, ce ar trebui să facem în această situație. Prefectul ne-a spus că ar trebui să respectăm legea. Domnul prefect mi-a spus că a făcut o solicitare ministerului de resort și așteaptă un răspuns. Eu cred că până nu vine acel răspuns, noi nu putem să facem altă procedură în afara  legii. Nu îmi permit să încalc legea, cu bună știință“, a spus Gheorghe Sucaciu.

IMG_4668Și pentru că acest proiect privind depunerea jurământului de către respectivul consilier local , nu a fost pus pe ordinea de zi, 6 din cei 15 consilieri prezenți au ieșit din sala de ședință, astfel că din nou mai multe proiecte nu au putut fi votate din lipsă de cvorum. Este vorba de Lucian Cupu(PNL), Adina Dobrea(PNL) Cristina Paicu(USR), Johannes Klein(Forumul German), Aurel Ludu( PSD) și Corina Polmolea(PSD).

„Unii consilieri pleacă din sală sau votează împotrivă  sau se abțin aproape la ordinea zilei. Am făcut o statistică și s-au abținut la peste 60% din proiectele propuse pentru dezvoltarea  municipiului Făgăraș. Ei au plecat din cauza faptului că nu a fost pe ordinea de zi depunerea jurământului a unui consilier PNL. Și ei  știu articolele din Ordonanța 57, le-a și citit domnul Cupu în ședință, le-am explicat și eu că nu aveam cum să pun pe ordinea de zi acest punct, pentru că trecut cele 15 zile obligatorii prevăzute de ordonanță. Așteptăm de la Prefectură și de la Ministerul Administrației un punct de vedere ca noi mai departe să rezolvăm această situație. Le-am explicat acest lucru, le-am spus că nu vreau să fac vreun abuz, să încalc legislația, dar totuși ei fac spectacol, fac circ și așa cum ați văzut s-au ridicat din sală și au plecat și nu au mai avut interes pentru proiectele pe care le-am propus pentru dezvoltarea municipiului“, a mai spus primarul.

Screenshot_20220831_211158Și pentru că mai mule proiecte nu au fost suspuse votului,  primarul a convocat din nou ședință , de la ora 20.00.S-au prezentat și 5 din cei 6 consilieri care au părăsit sala la prima ședință, însă cu aceeași dorință: „vă solicit suplimentarea Ordinii de Zi și trecerea la punctul 1 depunerea jurământului domnului Dobria Florin Emanuel.“, a spus Lucian Cupu.

„Am venit aici să asist la depunerea jurământului, pentru asta am venit și după aceea ca ședința să decurgă în normalitate. Dacă nu se dorește depunerea jurământului, eu consider că se încalcă un drept al unui cetățean votat pe listele unui partid și este contrar democrației“, a spus pr. Johannes Klein, de la Forumul German.

Domnule consilier Klein, dumneavoastră ați venit aici să votați proiectele de dezvoltare ale municipiului Făgăraș și nu ați venit să asistați la depunerea unui jurământ. Ați fost ales de cetățeni nu să asistați la depunerea unui jurământ. Eu am convocat această ședință de consiliu pentru a aproba proiectele de la suplimentare, proiecte importante “, a mai spus primarul.

Pentru că nu a putut fi pus pe Ordinea de zi acest proiect, consilierii din opoziție au părăsit pentru a doua oară sala, fără să-i mai intereseze de restul proiectelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *