Copăcenii au îmbrăcat haine de sărbătoare

Satul Copăcel „s-a gătit de sărbătoare“. Localnicii au scos din dulapuri cele mai frumoase costume tradiționale, moștenite de la bunici și străbunici, pentru a lua parte la evenimentul organizat în cadrul proiectului „Acasă, la origini“. 
IMG-20220717-WA0023Copăcel a fost astăzi gazda expoziției „Acasă la origini“, proiect inițiat la nivel național în urmă cu doi ani de comunitatea „La blouse roumaine“ iar la nivel local de Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Sătenii din Copăcel au răspuns afirmativ acestui proiect și au ales ca astăzi să poarte costumele tradiționale, inclusiv la slujba oficiată la biserica „Sfânta Treime“ din localitate.
Este o zi înfrumusețată de participarea dumneavoastră la Sfânta Liturghie, și nu numai a credincioșilor din Copăcel, ci a multor credincioși din Țara Făgărașului. Este un moment de bucurie pentru că este și o festivitate după Sfânta Liturghie, se prezintă costume populare din Țara Făgărașului, pentru că noi întotdeauna am avut o țară frumoasă și bogată, mai ales în tradiții, cultură și artă și alte multe daruri trimise de Dumnezeu peste acest popor binecuvântat“, a spus părintele Ioan Ciungara, parohul din Copăcel, în cuvântul de predică.
După Sfânta Liturghie, copăcenii alături de invitații din alte sate ale Țării Făgărașului au făcut o horă în fața bisericii, așa cum cere tradiția locului.
De acolo, cu toții au mers în curtea fostei școli din sat, unde a fost organizată expoziția „Acasă la origini“ și unde cei prezenți au putut degusta din delicatesele tradiționale făcute de gospodine. De asemenea, Muzeul satului „Matei Mânea“ a fost deschis publicului.
IMG_20220717_113154Suntem gazdă pentru expoziția itineranta „Acasă la origini“. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în călătoria „la origini” pe care am făcut-o astăzi la Copăcel, în încercarea de a scoate din uitare frumusețea Muzeului Matei Manea și sperăm ca împreună să-l însuflețim și să îi dăm recunoașterea meritată.“, a spus Anca Marian, fiică a satului Copăcel, vicepreședinte Asociația Iia Călătoare, organizatoarea evenimentului.
În urmă cu 2 ani, în plină pandemie, comunitatea „La blouse roumaine“ a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema „Acasă, la origini.” În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenenţa la o familie, un neam și o cultură.
În Țara Făgărașului, proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, coordonată de Cristiana Metea și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni.
Zeci de mii de fotografii, 2 ani de documentare, albume locale cu portul tradițional pe care oamenii îl recunosc ca fiind al lor, păstrat, îmbogățit și transmis din generație în generație. În tot acest timp, comunitățile au realizat cât de bogate sunt spiritual și cultural, s-au reconectat și au reînvățat să colaboreze pentru o cauză comună.
Tot de Rusalii, de data aceasta în 2022, a fost vernisată, în biserica monument istoric din satul Mândra, o expoziție documentară itinerantă, al cărei curator este Alina Zară, de la Muzeul de Pânze şi Poveşti. Expoziția reflectă prima etapă de cercetare a portului din 15 comunități ale Țării Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect sunt: Calbor, Copăcel, Drăguș, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.
Fotografiile au fost realizate de fotografii voluntari: Adrian Murgea (Făgăraș), Artografica (Sibiu), Dan Străuți (Brașov), David Botond (Odorheiu Secuiesc), David Ramba (Mândra) Dinu Constantin (Făgăraș).
Invitat special în proiect, din sat în sat, este interpreta de muzică populară Ioana Bogdan – care s-a alăturat expoziției itinerante la invitația Asociatia „IIA Calatoare”.
Proiectul rămâne deschis pentru toate comunitățile care își doresc să se alăture. Sub egida „Acasă, la Origini” se vor realiza, în continuare, albume de fotografie, filme documentare, expoziții și ateliere despre portul tradițional pe care oamenii îl recunosc ca fiind al lor, păstrat, îmbogățit și transmis din generație în generație.
Galerie foto:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *