„Radu Negru“, pe podium la un concurs de dezbateri. O elevă a colegiului merge la naționale

Tinerii făgărășeni se remarcă nu doar prin rezultate foarte bune la materiile școlare precum: limba română, limba engleză, religie, etc, ci și ca buni vorbitori, capabili să facă față cu brio unei dezbateri, cu alți elevi de excepție din tot județul. Mai mulți elevi ai Colegiului Național „Radu Negru“ s-au întors zilele trecute cu rezultate foarte bune de la Olimpiada „Tinerii dezbat“, care s-a desfășurat la Brașov. Și dacă cele două echipe, de începători și avansați au reușit să obțină locurile doi și trei, eleva Alexandra Ghișa a reușit să se califice la etapa națională, acolo unde, alături de alți doi elevi din județ, vor reprezenta Brașovul. 

Elevii pregătiți de prof. Eugenia Bica și prof. Maria Racu au reușit să obțină rezultate foarte bune la acest concurs de dezbateri, unde au avut contracandidați elevi din tot județul și în special din municipiul Brașov.

IMG_3688„Sunt chiar rezultate uluitoare și încep prin a felicita antrenorul principal al celor două echipe pe care noi le-am avut în olimpiada „Tinerii Dezbat“, doamna profesoară Bica Eugenia. Colegiul Național a participat atât la secțiunea avansați, cât și la secțiunea începători, eu am fost antrenorul secund și am susținut mai mult din perspectivă logistică și ceea ce înseamnă propriu-zis desfășurarea acestei olimpiade și iată că „Radu Negru“ a fost pe podium la cele două secțiuni. La secțiunea avansați, echipa a obținut locul al doilea iar la secțiunea începători, premiul al treilea. Cel mai bun premiu l-a luat eleva Alexandra Ghișa, care a obținut locul întâi și va reprezenta echipa județului la începători pentru faza națională. Sunt copii extraordinari și au reușit să concureze cu cei mai buni vorbitori de la nivelul județului și cele mai bune echipe și rezultatele au apărut aproape uimitor și ne-au surprins atât pe noi profesorii, cât și pe elevi, ceea ce denotă că o bună pregătire nu va fi lăsată niciodată fără rezultate. Încă o dată îi felicit și le mulțumesc că „Radu Negru“ a fost pe podium. Felicitări și bineînțeles elevei care reprezintă echipa la naționale îi ținem pumnii și să fie cel mai bun vorbitor la națională“, ne-a declarat prof. Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.

IMG_3673„Este vorba despre un concurs pe care îl numim olimpiada de dezbatere iar titlul este „Tinerii dezbat“. Anul acesta am avut o plăcere deosebită să lucrez cu copii foarte buni, care au învățat  că pentru a susține o idee nu trebuie să te cerți, trebuie să vii cu argumente, să cercetezi iar când ai o opinie, să știi ce opinie ai, să citești despre subiect, apoi să vii cu argumente clare și logice. Mă bucur mult pentru ei și le urez mai departe succes. Noi am jucat cu liceul gazdă, cu „Unirea“ și scorul a fost 5-4, din juriu au făcut parte nouă profesori. Avem și o calificare la națională, de fapt doamna Racu are, cu copiii care au fost la cealaltă echipă, la echipa de începători“, ne-a declarat Eugenia Bica, prof. de Lb. engleză.

 

IMG_3674Am făcut parte din echipa avansaților, am fost vorbitorul 2. Am participat la trei meciuri și s-a desfășurat pe două zile și nu ne așteptam să avem aceste rezultate. A fost o surpriză plăcută, pentru că noi anul acesta ne-am pregătit să mergem doar pentru experiență, dar am avut plăcuta surpriză să și câștigăm și anul viitor, cu siguranță, mergem pentru câștig și cu o încredere de sine mult mai mare“, ne-a  spus Paula Contatore, elevă în clasa a X-a E.

 

 

 

IMG_3677Am făcut parte din echipa de avansați, am fost primul vorbitor al acestei echipe. A fost un concurs destul de dificil, aș spune, dar cu siguranță munca noastră asiduă s-a văzut, pentru că au fost nenumărate ore de muncă și nenumărate ore în care noi ne-am pregătit, pentru a avea aceste rezultate, au fost nenumărate discursuri care s-au modificat și le-am îmbunătățit pe zi ce trece, în fiecare zi am adus noi idei. Au fost și foarte multe emoții, dar cred că s-a văzut toată pregătirea“, ne-a spus Diana Todoran, elevă în clasa a X-a E.

 

 

IMG_3680Inițial am fost sceptic cu privire la participare pentru că nu știam despre ce e vorba, era ceva nou despre care nu mai auzisem până acum și la insistențele doamnei diriginte am participa.  Am luat din timpul acordat școlii pentru a merge la pregătire. Cu această ocazie vreau să mulțumesc școlii pentru sprijinul asigurat, de asemenea echipei și doamnei diriginte care au fost tot timpul de partea mea și mi-au arătat drumul cel mai bun. Olimpiada „Tinerii dezbat“ a reprezentat un succes neașteptat pentru mine, dar și pentru echipa mea și  chiar dacă echipa noastră nu a fost pe locul 1 pe podium, considerăm că experiența câștigată e mult mai valoroasă decât un simplu loc,“, ne-a spus David Roșca, elev în clasa a X-a E.

 

 

IMG_3684Am făcut parte din echipa de începători, mai exact vorbitorul 1 al acestei echipe. Ideea este că la început mi s-a părut că este un concurs destul de dificil, pentru că nu știam despre ce este vorba, dar am avut noroc că am avut susținere din partea școlii și nu doar, din partea colegiilor care pentru mine au fost ca o familie pe parcursul acestei pregătiri. Din punct de vedere al concursului mi s-a părut destul de greu, mai ales că la începători am avut o serie de cinci meciuri sâmbătă și finalele duminică“, ne-a spus Andreea Radu, elevă în clasa a X-a E.

 

 

 

 

IMG_3685Eu am făcut parte din echipa începătorilor și mai exact al treilea vorbitor. Pot să spun că am rămas surprins plăcută de rezultate, luând în considerare că am fost puțin sceptică la început, am mers de dragul de a vedea ce pot. Țin să mulțumesc doamnei director pentru tot sprijinul, doamnei profesor Bica pentru răbdare și susținere și nu în ultimul rând colegilor mei cu care am avut plăcere să cooperez“, ne-a spus Elisa Târț, elevă în clas a XI-a B.

 

Alexandra Ghișa, elevă în clasa a XI-a a reușit să obțină locul întâi și astfel să se califice la faza națională a olimpiadei unde va face echipă cu alți doi elevi din Zărnești.

IMG_3686„Într-adevăr nu mă așteptam să mă calific la faza națională. Am fost destul de mulțumită de ceea ce am realizat până în momentul în care am aflat rezultatul, eram foarte mulțumită la nivel de echipă, dar și individual. A fost primul an când am aflat de acest concurs și am fost foarte fericită că pot să particip. Pentru primul concurs mi se pare că am făcut tot ce am putut. O să merg foarte pregătită și la naționale, pentru a câștiga și acolo dacă se poate. “, ne-a spus Alexandra Ghișa, elevă în clasa a XI-a B.

Faza națională se va desfășura în perioada 11-17 iulie, la Piatra Neamț și va reuni cei mai buni vorbitori din țară.

 

„Tinerii dezbat” este o olimpiadă naţională care promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală și contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică și de comunicare rațională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.

Practica dezbaterilor îi pregăteşte pe tineri să acţioneze coerent, să investigheze şi să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici şi constructivi în abordările asupra unui subiect.

IMG_3659 IMG_3660 IMG_3662 IMG_3663

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *