„Suntem mândri că am demonstrat că și aici, la țară, putem face lucruri remarcabile cu copiii“
De numele profesorului de Educație Fizică și Sport din Recea, Nelu Avram, se leagă majoritatea evenimentelor sportive din localitate. Echipele de oină de la Recea, singurele din județ, care participă la competițiile județene și zonale, echipa de acrobație, care anul trecut a impresionat o țară întreagă la un concurs de divertisment, dar și Crosul „Ion Gavrilă Ogoranu“, unde participă anual sute de concurenți din tot județul și nu numai, sunt cele mai importante activități care îl au în centru pe profesorul Nelu Avram. Despre toate aceste activități, am stat de vorbă cu domnia sa, care este și directorul Scolii Gimnaziale din Recea.
A devenit o tradiție la Recea să se organizeze, an de an, Crosul „Ion Gavrilă Ogoranu“. Ați început deja pregătirile pentru ediția din acest an?
Anul acesta va fi cea de-a unsprezecea ediție. Inițial, am vrut să-l organizăm într-o zi de vineri, dar sunt unele lucruri care nu ne permit aceasta, deci crosul va avea loc sâmbătă, 4 iunie. Ca și structură a evenimentului se păstrează ceea ce am avut și până acum, respectiv vom avea trei trasee: pentru cursa de 1 kilometru, adresată categoriei de preșcolari, categoria de 2 kilometri, pentru clasa pregătitoare- clasa a patra, iar cursa de 6 kilometri este destinată celorlalți participanți, începând de la clasa a V-a până la categoria 60+. Vreau să menționez faptul că este evenimentul sportiv cu cele mai multe categorii de premieri. Sunt 40 de categorii cu câte 3 locuri, deci sunt 120 de premii puse în joc. Până acum, fiind multe categorii de premiere, am reușit să oferim doar medalii și diplome, dar surpriza de anul acesta va fi că vom reuși să oferim și cupe și câte un tricou fiecărui premiant de pe podium.
De numele dumneavoastră se leagă nu doar acest cros, ci majoritatea evenimentelor sportive din comuna Recea. Vreau să amintim aici și de oină. Știm că înaintea Paștelui ați obținut rezultate bune cu echipele de oină și mai știm că sunteți singurii din județ care practică acest sport.
Cu tristețe vă spun că suntem singurii din județ. Am tot făcut apel la colegi să promoveze mai mult oina, pentru că este sportul nostru național, un sport deosebit de frumos, în care copiii sunt antrenați și pregătiți nu numai pe latura sportivă și de antrenament, ci și psihic. Copiii trebuie să gândească, să ia decizii de moment, decizii sub influența factorilor de stres, lucru nu tocmai ușor. Este un joc foarte dinamic și foarte complex. Într-adevăr, suntem singurii din județ, dar spre satisfacția mea, sunt echipe din fiecare județ. Sunt județe care au mai multe echipe, ce concurează ele. Noi am trecut ușor de faza de județ. Lucrurile se schimbă de la faza pe zonă, unde sunt prezente câte șase echipe din șase județe; aici am reușit obținerea locului II la fete, iar cu băieții, locul III, ceea ce ne bucură. Copiii își pun în valoare munca depusă în timpul de pregătire din cadrul orelor.
Din ce an ați început să-i pregătiți pe copii la oină?
Cred că merg în paralel cu edițiile de cros, de peste 10-12 ani; deja am uitat numărul anilor de când am început cu oina! Odată începută, știu cât de greu mi-a fost să o implementez: mie personal mi-a fost greu până am reușit să fac pregătirea de specialitate, să acumulez cunoștințe teoretice. De aceea țin la acest sport, țin ca acești copii să-l învețe. Din păcate, liceele nu fac acest sport, dar ei vor avea mândria că știu și înțeleg jocul. Poate sunt și colegi, profesori de educație fizică, care nu cunosc regulamentul și nu au jucat niciodată.
Tot de numele dumneavoastră ca profesor se leagă și echipa de acrobație a școlii din Recea. Anul trecut ați oferit un număr de excepție la Next Star! Când mai aveți timp să-i pregătiți pe copii?
Programul de pregătire este deschis și pe această cale fac un apel către toți copiii care vor să vină, nu numai din școala Recea, pentru că noi în fiecare vineri ne strângem, benevol. Este o muncă voluntară, copiii vin de plăcere la sală la gimnastică și avem antrenamente specifice pe latura aceasta de acrobație.
De-a lungul anilor am strâns foarte multe materiale, pe care le-am adus la școală: monocicluri, trapez, eșarfe, tot felul de materiale. Facem și gimnastică acrobatică, facem și jonglerie, sunt mai multe ateliere. Copiii se mută de la un atelier la altul, după cum vor ei. Ii invit pe copiii care sunt dornici de mișcare, vinerea după-amiaza, când ne antrenăm la școală.
Evenimentul de anul trecut cred că o să-l port în suflet toată viața, mi-a adus foarte mari satisfacții, pe toate planurile. Nici acum nu mi-au trecut emoțiile! Copiii au reușit un lucru frumos, au impresionat o țară întreagă și suntem mândri că am demonstrat că și aici, la țară, putem face lucruri remarcabile cu copiii.
Dacă tot am vorbit de profesorul Nelu Avram, de anul trecut sunteți și directorul școlii din Recea, iar în urmă cu putin timp ați câștigat un proiect european.
Da, pentru școală s-a deschis o nouă linie de finanțare și am îndeplinit unele condiții din ghidul de finanțare. Astfel, am reușit să obținem finanțare și să fim și noi printre cele 49 de școli din județ care au obținut-o. Așteptăm să semnăm contractele de finanțare, probabil pe la sfârșitul lunii mai se va întâmpla acest lucru.
Câți elevi numără școala din Recea și care ar mai fi necesitățile instituției de învățământ?
Sunt 398 de elevi și sperăm ca în anii viitori să acoperim necesitățile și ceea ce ne dorim, ca echipă a școlii Am convingerea că dacă facem o școală agreată de elevi, ei vor fi cei care vor duce mesajul mai departe și se vor face cunoscuți. Sperăm ca în anii viitori, rezultatele muncii noastre să se vadă în numărul copiilor care vin către școala Recea. Asta este ținta noastră, să creăm un efect de mobilitate invers față de ceea ce s-a întâmplat până acum. Dacă acum copiii pleacă spre oraș pentru că acolo găsesc lucrurile bune, vrem să demonstrăm că putem face si un flux invers, să avem copii care vin de la oraș spre sat, la noi la școală.
Ce alte activități extrașcolare mai au copiii?
De anul acesta avem susținere din partea Asociației De Turism, Cultură și Educație Berivoi, suntem implicați mai mulți factori, din mai multe domenii. Avem deja două proiecte desfășurate în școală: un proiect legat de fotografii vechi, de care copiii au fost foarte încântați și altul pe istoria comunismului. Totul se face cu voluntari din cadrul asociației, copiii deja au participat la 4-5 întâlniri de genul acesta și sunt foarte încântați. Pe viitor ne gândim la noi și noi proiecte.
De asemenea, anul trecut, printr-un proiect pe care l-am avut încheiat cu Universitatea de Educație Fizică din București, am dus 42 de copii gratuit la mare. Lucrurile au decurs foarte bine și frumos, iar ca recompensă, anul acesta, ni s-a mai dat o tabără la munte în Parâng, pentru încă 42 de copii! Am reușit să ducem toți copiii care nu și-au permis, nu au avut posibilitatea să beneficieze de astfel de tabere.
(Mihaela BĂRGĂOANU)