„Vâltoarea de la Lisa“, propusă pentru titlul de TEZAUR UMAN VIU

valtori lisaȘi în acest an, județul Brașov a depus un dosar de candidatură la titlul de TEZAUR UMAN VIU – proiect implementat de UNESCO – prin Ministerul Culturii. Propunerea pentru această ediție este pentru o instalație de tehnică populară, mai exact vâltoarea de la Lisa, a cărei proprietară este Angelica Lungociu, anunță reprezentanții Serviciului Cultură Tradițională Brașov.
 Pârâul Lisa a asigurat o sursă sigură de venit pentru săteni, care și-au construit instalații și mori pentru obținerea făinii, tărâței, uleiului, instalație pentru tăiatul buștenilor, sau pentru prelucrarea țesăturilor din lână. Una dintre aceste instalații se poate vedea în funcțiune: „La Vâltori“. Este o afacere începută în 1850 și transmisă din tată în fiu, astfel că în prezent „la vâltori“ lucrează a cincea generație. În anul 2000 s-a construit un nou atelier, dar straiele se fac tot cu tehnici tradiționale.
Straiele au un lung proces de confecționare: se lucrează la război, sunt puse în vâltoare, la coșul de îngroșat, iar printr-o periere lungă se scot firele lungi de țurcană, care „nu se iau”.
sursa: https://www.welcometoromania.ro/
foto: facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.