S-a stabilit prețul taxei de salubritate

Consilierii locali au fost convocați în această seară în ședință extraordinară de îndată. Proiectul de pe ordinea de zi prevedea stabilirea taxei de salubritate pentru anul 2022. Discuțiile s-au întins pe aproape două ore iar într-un final a fost votat proiectul căruia i s-a adus și un amendament. 

După ce la începutul lunii februarie, consilierii locali au respins proiectul privind taxa DE salubritate în cuantum de 16,70 lei, acum în urma scumpirilor, a unui număr mai mic de cetățeni care s-au declarat la Primărie, fundamentarea prețului la salubritate făcută de către Salco Serv a fost de 19 lei/persoană/lună. Acest preț a fost votat și în AGA de către consilierii locali în data de 21 februarie 2022 iar în această seară aleșii au fost convocați să voteze acest cuantum. Pentru a se reduce această taxă, primarul Făgărașului a venit cu un amendament, prin care taxa ar putea ajunge la 16  lei.

Ideea este următoarea: văzând că nu s-a preocupat niciun consilier local de a  iniția un proiect de hotărâre să se voteze taxa de salubritate și spun în contextul în care ei sunt acționari unici ai acestei societăți, am inițiat a doua oară o ședință de consiliu, prin care le-am propus acest proiect de hotărâre de modificare și stabilirea a cuantumului taxei de salubritate, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Eu nu am propus un cuantum, pentru că nu am fost invitat la adunările generale pe care le-au avut consilierii locali și nu am avut toată documentația, pe care firma de salubritate le-a pus-o la dispoziție, dar având Hotărârea Adunării Generale, prin care s-a stabilit acel cuantum, le-am propus ca așa cum au votat în AGA, să voteze și în Consiliul Local. Această taxă de salubritate pentru persoane fizice, dar și pentru persoane juridice poate fi diminuată prin faptul că la nivel județean, Consiliul Județean, a luat o hotărâre de a dubla prețul de depozitare a deșeurilor menajere iar această mărire influențează costul pe persoană a taxei cu trei lei. Acea hotărâre a fost luată ilegal, pentru că nu a avut mandat niciun reprezentant în momentul în care s-a votat acea hotărâre. Am propus un amendament prin care Consiliul Local să-l delege pe consilierul local Lucian Cupu să atace acea hotărâre, prin prisma  faptului că doar Partidul Național Liberal de la nivel județean a participat la hotărârea acelei măriri a acelei taxe de depozitare. Dacă Lucian Cupu duce la îndeplinire acea hotărâre și atacă acea hotărâre, taxa de salubritate în municipiu Făgăraș se diminuează cu trei lei. Această procedură durează probabil 1 -2 luni iar după ce el el își face datoria pe care i-a încredințat-o Consiliul Local, taxa de salubritate revine la 16 lei iar reglajul la Taxe si Impozite îl putem face făcând compensările necesare până la finalul anului“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Consilierul local Lucian Cupu a refuzat să fie numit pentru a ataca acea hotărâre luată la nivelul județului, de mărire a taxei de depozitare la groapa conformă.

Bineînțeles că nu este un consilier responsabil, ci este un consilier care se împotrivește la tot ceea ce spune primarul și tot ce avem ca proiecte de dezvoltare, iar când el trebuie să facă ceva împotriva propriului partid, dar trebuie să reprezinte cetățeanul, refuză și alege partidul“, a mai spus primarul.

De asemenea, s-a aprobat tariful în cuantum de 167,55 lei / mc, inclusiv TVA, pentru activitatea de colectare separată şi transport deşeuri de la agenţii economici (rezidual şi biodegradabil), varianta colectării selective, conform fişei de fundamentare T3 şi a memoriului tehnico – ecomnomic propus de Salco Serv SA.
Pentru agenții economici care nu colectează selectiv s-a aprobat un tarif  în cuantum de 219,57 lei / mc, inclusiv TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.