Pregătiri pentru un moment istoric în Făgăraş
În această vară, la sala de sport a Colegiului Naţional „Radu Negru” se vor face lucrări de renovare şi modernizare. CSM Făgăraş are şanse reale să promoveze în Liga Naţională, iar Primăria îi pregăteşte sala pentru când se va întâmpla acest lucru. Echipa de seniori este liderul grupei în care activează, alături de echipe cu tradiţie în acest sport.
Lider de grupă
Echipa locală de handbal seniori, CSM Făgăraş, se află la mai puţin de jumătate din drumul necesar pentru a accede în Liga Naţională. Deşi joacă alături de echipe de rezonanţă naţională, cu tradiţie în acest sport, handbaliştii noştri nu fac rabat de la obiectivul lor, acela de a fi cei mai buni din grupă. După ce a terminat turul pe primul loc şi a câştigat ultimele meciuri, cu Oradea şi Cluj, CSM Făgăraş se menţine în fruntea clasamentului. Din această grupă mai fac parte: Universitatea Cluj, Minaur Baia Mare, CSM Satu Mare, Poli II Timişoara, Clubul Naţional de Excelenţă Sighişoara, HCM Sighişoara, HC Sibiu, CNOT Braşov, CSM Oradea, Universitatea Craiova, ACS Sebeş.
„Avem ca obiectiv promovarea în Liga Naţională. S-a lucrat foarte mult pentru aceasta, şi avem tot sprijinul din partea Primăriei şi a Consiliului Local. La sfârşitul turului campionatului, am terminat pe locul I şi returul l-am început la Oradea cu o victorie, iar contracandidaţii noştri au pierdut la Cluj. Datorită acestui lucru, noi ne-am distanţat la 6 puncte de CSM Satu Mare. Sunt şanse foarte mari să promovăm în prima ligă, iar reuşita ar fi o premieră pentru Făgăraş. Mai sunt 10 etape până la finalul campionatului, dar sperăm ca după ultima etapă să sărbătorim alături de făgărăşeni promovarea”, a declarat Gheorghe Puiuleţ, preşedintele CSM Făgăraş.
Investiţii de jumătate de milion de lei
Până în prezent, echipa a jucat în sala de la Colegiul Naţional „Radu Negru”, sală care corespunea normelor pentru esalonul secund, dar care va fi improprie în cazul în care CSM va accede în liga superioară.
„Sala de la Radu Negru corespundea pentru liga secundă, dar pentru meciurile de Liga Naţională trebuie să se facă unele modificări. Trebuie schimbate podelele pentru suprafaţa de joc, amenajate tribunele şi sistemul de iluminat, pentru a face posibilă transmiterea meciurilor la tv. Lucrările vor începe cel mai probabil din luna iunie, după ce se încheie campionatul, iar până în septembrie este timp suficient pentru finalizarea lor. Toate detaliile care ţin de costuri şi desfăşurarea lucrărilor vor fi monitorizate de Primărie, Clubul Sportiv va fi doar beneficiarul acestui spaţiu de joc”, a mai spus Gheorghe Puiuleţ.
Costurile pentru lucrări au fost estimate la peste 500.000 de lei. Este vorba de 100 mii lei pentru reabilitare tribune, 280 mii lei pentru înlocuirea podelelor, 150 mii lei pentru reabilitarea sistemului de iluminat şi 36 mii lei pentru tabela de afişare a scorurilor. „Se vor face investiţii în sala de sport pentru că ne-au obligat hanbaliştii prin rezultatele pe care le-au înregistrat în ultimul tur.Sunt nişte condiţii pentru a putea promova, condiţii de amenajare a sălii. Trebuie amenajată suprafaţa de joc, cu parchet sau suprafaţă specială, investiţie pentru care e nevoie de suma de 300 mii de lei. Trebuie reconfigurată tribuna în aşa fel încât să încapă în jur de 400 locuri pe scaune. Pentru tribună am alocat 100 mii lei. Trebuie făcută investiţie la sistemul de iluminat, nu se poate televiza vreun meci dacă nu există condiţia minimă de lumeni necesari, şi am alocat şi acolo suma necesară. Sonorizarea deja am achiziţionat-o şi am pregătit-o pentru suprafaţa de joc. Toate eforturile astea le facem pentru că, în cazul în care promovăm, să putem să ne desfăşurăm”, a spus viceprimarul Cătălin Cîrje.
Viziune sau vis?
Deşi este vorba de o investiţie atât de mare, viceprimarul vede mai mult beneficiile pe termen lung pentru dezvoltarea şi promovarea oraşului. De asemenea s-a adus în discuţie şi posibilitatea de înfiinţare a unei şcoli de handbal. „Zilele trecute s-au desfăşurat mai multe competiţii de juniorat, de copii, de tineret, competiţii de handbal la care au participat echipe din ţară, şi care s-au desfăşurat pe parcursul a 2-3 zile. Dacă avem o dată pe lună o competiţie din asta înseamnă că unităţile de cazare îşi închiriază spaţiile, restaurantele îşi vând produsele şi asta înseamnă dezvoltare şi susţinere economică a localităţii. Pe de altă parte, pentru că avem profesori capabili şi inteligenţi, care au demonstrat, sportivi care au demonstrat, putem aşeza lucrurile cap la cap şi să facem o dezvoltare continuă, de la copii până la seniori, de şcoală de handbal. Avem tradiţie, avem rezultate, şi asta nu poate decât să aducă un plus de valoare Făgăraşului, şi, de ce nu şi mândria de a ne vedea regulat pe posturile naţionale, cu meciuri de handbal transmise din sală. Dacă se întâmplă să reuşim promovarea va fi un moment istoric. Investiţia e foarte mare. Niciodată în ultimii 10 ani de zile Consiliul Local nu şi-a permis să acopere o astfel de investiţie, dar dacă luăm partea asta de dezvoltare şi de viziune a localităţii, eu consider că merită şi am convingerea că rezultatele o să fie pe măsură”, a mai spus viceprimarul.
Echipa de handbal a fost înfiinţată în anul 1963, sub numele de Chimia Făgăraş. Ulterior a mai funcţionat sub denumirile de: Nitramonia Făgăraş, HCM Făgăraş, iar de la începutul anului trecut, CSM Făgăraş.
În prezent, doi dintre handbaliştii „şcoliţi” la Făgăraş joacă în echipa naţională. Este vorba de Ionuţ Ramba şi Daniel Bera.
(Alina POPESCU)