Ce riscă agresorul în cazul violenței domestice ?!

De cele mai multe ori persoanele violente în cuplu par a nu fi conștiente ori responsabile  de acțiunile lor  sau nu-și pot controla furia și accesele nervoase în anumite momente.  Atragem atenția asupra faptului că un comportament agresiv poate evolua rapid și poate lua locul normalității.

Semne ale unui astfel de comportament pot fi: critici frecvente la adresa partenerului, umilirea în public sau de față cu copiii, restricționarea/impunerea unor activități, verificarea telefonului personal sau a conturilor de pe rețelele de socializare etc.

Astfel de semne trebuie conștientizate, deoarece riscul de a comite agresiuni fizice asupra partenerului este iminent și în acest caz intervine răspunderea pentru faptele săvârșite.

Agresorul riscă în astfel de situații, conform prevederilor legale:

  • emiterea unui ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile de către polițiști, cu obligații sau interdicții pentru acesta;
  • emiterea unui ordin de protecție pentru o perioadă de până la 6 luni de către instanța de judecată dacă actele de violență continuă și pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea victimei;    
  • cercetarea/condamnarea pentru săvârșirea unor infracțiuni cu violență sau pentru încălcarea oricărei măsuri dispuse printr-un ordin de protecție;
  • aplicarea măsurii reținerii preventive pe durata de 24 ore (conf.art.209 C.P.P.), dacă este violent sau a încălcat obligațiile și restricțiile impuse de autorități.

  Atunci când semnele comportamentului abuziv față de membrii familiei tale sunt evidente, trebuie să știi că există soluții la aceste probleme.

Se poate apela la programe de consiliere psihologică, psihoterapie sau poți să-i ceri unui prieten să te asculte și să te îndrume.

Schimbă-te pentru a rămâne cu cei dragi !

(Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov- Biroul de analiză şi prevenire a criminalităţii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.