Anunțuri de interes public

Risc mare de avalanşe în Munţii Făgăraş

Riscul producerii de avalanșe în munții Făgăraș este de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, anunță salvamontiștii.

Salvatorii montani avertizează că în Munţii Făgăraş, la altitudini mari, de peste 1800 de metri, riscul de producere a unor avalanşe este foarte ridicat, cotat la gradul patru din cinci, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe de dimensiuni medii şi pe alocuri mari, potrivit news.ro.

La peste 1800 de metri s-au înregistrat ninsori însemnate cantitativ în ultimele 24 de ore, îndeosebi pe versanţii nordici, iar în partea superioară a stratului întâlnim un strat nou depus de pulver, ce depăşeşte pe alocuri 30-40 c şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite îndeosebi pe versanţii sudici şi estici m. Va continua să ningă. Pe fondul vântului intens din apropierea crestelor, o mare parte din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite. Îndeosebi pe versanţii sudici şi estici sunt formate plăci recente de vânt. În profunzime, sub stratul de zăpadă pulver, se întâlneşte stratul vechi, îngheţat ţi stabilizat. Riscul declanşării avalanşelor este mare (4), declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari fiind posibilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare a stratului care să angreneze stratul recent de pulver”, a transmis duminică seară Salvamont Braşov.

La altitudini mai mici de 1200 de metri, riscul de avalanşă este moderat, cotat la gradul 2.

Conform Dispeceratului Naţional Salvamont, peste 550 de salvamontiştii din întreaga ţară care acţionează pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice şi în cabinetele medicale ale bazelor şi posturilor Salvamont, au intervenit, duminică, la peste 110 accidente montane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Făgărașul Tău
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.