Nicolae Morariu: Îndreptăm greșelile trecutului și investim pentru viitor
De mai bine de un an de zile, în fruntea comunei Sâmbăta de Sus a ajuns un tânăr primar, care speră că va rezolva multe din problemele comunității de acolo. Deși se aștepta să găsească multe nereguli atunci când a preluat frâiele, spune că acestea au fost mult mai mari decât preconiza, iar de mai bine de un an încearcă să pună lucrurile la punct. Una din aceste probleme este strâns legată de dezvoltarea comunei și de accesarea de fonduri europene sau naționale și mai exact de intabularea tuturor drumurilor, clădirilor pe comuna Sâmbăta. Deși suntem în anul 2022, majoritatea acestora au rămas pe foștii proprietari din anii 90, inclusiv sediul primăriei sau căminul cultural. În paralel cu punerea la punct a acestor documente, au început în comuna de la poalele Munților Făgăraș și investiții mult așteptate de locuitori, investiții la sistemul de canalizare, inexistent până acum, dar și de modernizare a rețelei de apă. De asemenea, se pregătesc proiecte și investiții și în acest an, iar speranța este că, pas cu pas, atât în Sâmbăta de Sus, cât și în stațiunea climaterică, una perlele stațiunilor montane, lucrurilor vor merge spre o dezvoltare normală, care să aducă un trai mai bun pentru locuitorii de aici. Despre toate acestea, dar și despre alte proiecte am stat de vorbă, acum la început de an, cu primarul comunei, Nicolae Morariu.
De mai bine de un an sunteți în fruntea comunei Sâmbăta de Sus. Înainte de a ne povesti ce ați reușit să realizați în această perioadă, vreau să ne spuneți cum ați găsit lucrurile în administrația locală, când ați preluat mandatul!
Am găsit foarte multe probleme. Era de așteptat să găsim probleme, dar au fost mult mai multe decât ne-am așteptat. Am încercat în primul rând să le rezolvăm, pentru că erau multe care erau nerezolvate și pe lângă asta a trebuit într-un an să și privim și către viitor, să începem să construim lucruri și să punem în practică programul de dezvoltare al comunei, cu care am mers înaintea oamenilor în campania electorală.
Ne-ați spus că au fost și încă mai sunt foarte multe probleme, pe care oamenii nu le văd, însă pentru a le rezolva este o muncă colosală. Ne-ați spus și de niște măsuri impuse de Curtea de Conturi.
Înainte să vă spun despre măsurile Curții de Conturi, vă dau un exemplu: am găsit aici la primărie, 43 de numere de telefon la Orange și 17 numere la Telecom, abonamente plătite din bugetul local, iar noi eram 17 persoane, în total 60 de abonamente de telefonie mobilă, care nu erau toate folosite și luate pentru achiziție de telefoane mobile scumpe.
Măsurile pe care Curtea de Conturi le-a trasat în 2020 au fost atât cele de la controlul din 2020, cât și cele de la controalele anterioare, din 2017 și 2014, neduse la îndeplinire. Acolo a trebuit să ducem o muncă susținută mai multe luni de zile ca să putem să rezolvăm și să îndeplinim aceste măsuri. Aici aș putea să amintesc că a trebuit să clarificăm suma de 170 de miliarde lei vechi, din 2006 și până în prezent, pe capitolul 231 – Investiții în curs. Multe sume de recuperat pentru sporuri ilegale, unde a trebuit să deschidem acțiuni în instanță pentru recuperarea banilor. O altă măsură a fost semnalată la fiecare control al Curții de Conturi și pentru care primăria a fost sancționată a fost lipsa evidenței domeniului public. Aici am lucrat foarte mult: a trebuit să intabulăm toate drumurile, clădirile.
Vreau să explicați mai exact ce înseamnă acest lucru și de ce este necesar intabularea acestor bunuri.
Inventarierea domeniului public înseamnă identificarea, intabularea tuturor bunurilor proprietatea comunei Sâmbăta de Sus.
Practic, nu erau în proprietatea Comunei Sâmbăta de Sus!
Se știau doar că sunt ale comunei, dar documente nu existau, pentru niciun bun al comunei: fie că sunt străzi sau clădiri.
De ce trebuie intabulate?
Pentru că nu se poate face nicio lucrare la niciun imobil, drum sau orice dacă nu ești proprietar. Nu se pot accesa fonduri nici europene, nici guvernamentale, deci nu se poate face absolut nimic dacă nu ești proprietar.
Ați finalizat aceste lucrări?
Până acum am reușit să intabulăm toate drumurile din satul Sâmbăta, suntem în lucru cu drumurile din stațiunea climaterică, suntem în lucru cu majoritatea imobilelor din comună, care sunt ale Primăriei și mai avem de intabulat o parte din pădure.
Ne-ați spus că inclusiv sediul Primăriei nu era intabulat!
Da, nici sediul Primăriei, nici căminul cultural, nimic nu era intabulat!
Ce proprietari figurau pe aceste imobile?
Unele erau pe CAP Sâmbăta, unele pe CAP Voila, pe Statul Român. Nu aveau un CF pe comuna Sâmbăta de Sus. Peste tot, clădirile publice au un CF vechi unde sunt trecute diverse entități, dar toate trebuie luate și făcut în așa fel încât să aibă un extras CF pe comuna respectivă.
Acesta ar fi un prim pas pentru a porni proiecte de dezvoltare în comună?
Noi am avut o strategie în campania electorală, dar această strategie am modificat-o în funcție de ce am găsit și ne menținem direcția, doar că este mai complicat pentru că în momentul în care nu ești proprietar pe un imobil nu ai cum să investești în el, pentru că nu este legal.
Pe lângă toate aceste problem – de clarificat anumite sume de bani, de intabulat imobilele – ați început și cu investiții importante pentru comuna Sâmbăta de Sus. Vreau să discutăm punctual, ați început o lucrare la canalizare!
Am fost oarecum obligați să facem 2,4 km de rețea de canal, pentru că așa cum știți, Drumul Județean 104 A este în reabilitare. Este un proiect al Consiliului Județean, făcut pe fonduri europene și partea de drum județean care trece prin comuna Sâmbăta are 2,4 km. Aici a trebuit să facem de la zero proiectare și execuție, lucrare care s-a finalizat luna trecută.
Plus că avem documentația tehnică pentru aproximativ 40 de km de canal, proiect împărțit în trei etape. Această etapă ce am realizat-o a fost prima, a doua etapă este comuna Sâmbăta și stație de epurare și a treia etapă este stațiunea climaterică.
De unde aveți bani pentru canalizare?
Bucata pe care am făcut-o, de 2,4 km, am făcut-o din fonduri proprii, a costat aproximativ 1,4 milioane lei, motiv pentru care anul trecut, investiții am făcut puține, pentru că aveam nevoie de acești bani. Restul proiectului l-am depus pe programul „Anghel Saligny“ și sperăm să se și aprobe, ca să putem să continuăm.
Tot datorită faptului că se reabilitează drumul a trebuit să facem niște lucrări pentru modernizarea infrastructurii de apă. S-au făcut aproximativ 150 de branșamente, s-au scos la limita de proprietate contoarele. Am făcut aceste lucrări pe DJ, pentru că timp de 7 ani nu am mai fi putut să intervenim pe drum, pentru că drumul va fi modernizat. Dacă nu făceam această bucată acum, era compromisă realizarea rețelei de canalizare la Sâmbăta. Am reușit, pe acest tronson, să scoatem la limita de proprietate toate contoarele. A costat în jur de 400.000 lei acest proiect, bani tot din bugetul local. Am reușit și să facem 10 guri de purjare, pentru a curăța țevile, pentru că sunt pline de noroi. Acestea nu au fost curățate niciodată.
Am făcut și o documentație tehnică pentru 8 km de drumuri comunale de asfaltat în Sâmbăta, în sat. Proiectul a fost depus pe „Anghel Saligny“. Dacă primim finanțare, o să asfaltăm toate drumurile din sat.
Un alt proiect important este cel de extindere a rețelei de gaz în stațiune climaterică!
A depus și am făcut o solicitare la Distrigaz pentru realizarea extinderii rețelei de gaz în stațiunea climaterică și am primit avizul tehnic de racordare. S-a emis certificatul de urbanism și s-a început procedura de avizare, s-a început și proiectarea. Sperăm ca în primăvară să înceapă lucrările. Este vorba de 6,350 km de rețea.
Ce lipsuri ar mai fi în stațiunea climaterică?
Infrastructura a rămas la nivelul anilor 70, cel puțin a părții de rețea electrică. În acest sens am avut discuții, întâlniri , urmează să avem și zilele acestea o întâlnire cu directorul general de la Electrica Furnizare. Le-am cerut să se suplimenteze puterea în transformatoare, pentru că transformatoarele sunt la nivelul anilor 70.
Sunt probleme?
Da, sunt probleme, pentru că nu fac față. Rețeaua e configurată la nivelul de atunci, când în zonă erau câteva clădiri. Acum sunt de câteva zeci de ori mai multe și e nevoie ca transformatoarele respective să fie redimensionate ca să poată să facă față consumului actual, pentru că creează probleme.
Ce alte investiții vreți să mai faceți în stațiune?
Vrem să reabilităm o parcare în zona turistică, să reabilităm, să pietruim drumurile într-o primă fază. Vrem să mai facem încă parcare și un parc de agrement.
Titluri de proprietate au oamenii în zona turistică?
Majoritatea au. Mai avem o problemă de fond funciar cu terenul agricol, unde am găsit un dezastru! Situația a fost compromisă în proporție de 80%, încercăm să mai reparăm pe cât posibil și anul trecut a fost primul an în care am făcut cadastrare gratuită.
Era a șaptea etapă de cadastrare gratuită și Primăria Sâmbăta niciodată nu a accesat fonduri. Anul trecut am depus cerere pentru 117.000 lei ca valoare și o să se cadastreze în jur de 1000 de imobile. Iar aceste lucrări cadastrale vor fi gratuite. Acestea sunt primele trei sectoare, în 2022 o să facem un alt contract și o să începem să lucrăm la alte sectoare. O să accesăm în fiecare an.
Anul trecut a fost prima dată când am depus la APIA 225de ha de pădure, care nu era accesibilă, de unde o să încasăm în jur de 200.000 de euro în 5 ani, adică undeva la 40.000 de euro pe an, pentru că era pădure care era oricum neaccesibilă, nu se putea interveni și atunci dacă tot există posibilitatea de a se introduce la APIA, măcar aducem un venit suplimentar la bugetul local.
Am avut și un proiect pe fonduri europene, prin GAL, și am cumpărat utilaje pentru Compartimentul de Gospodărie Comunală.
Ce ați cumpărat?
Un tocător de vegetație, încă un tocător de vegetație pentru buldoexcavator și o lamă de zăpadă, tip greder.
Aceste utilaje vă ajută să economisiți bani, să vă autogospodăriți! Mai aveți nevoie și de alte utilaje?
Am avea nevoie de un tractor, dar cum o să se deschidă măsuri pe fonduri europene o să accesăm și bani în acest sens.
Acesta este și motivul pentru care de un an e zile încercați să puneți lucrurile la punct, pentru a putea accesa cât mai multe fonduri?
Orice portiță va fi, trebuie să avem pregătită documentația, facem și studii de fezabilitate să le avem pregătite în momentul în care se deschide o linie de finanțare.
În zona turistică, în momentul în care am venit, am descoperit că erau 3,5 ha pe două persoane fizice! Aproape toate drumurile din zona turistă erau intabulate pe persoane fizice! Și acolo a trebuit să facem demersuri, să muncim ca să reușim să le trecem pe comuna Sâmbăta, iar astăzi sunt pe comuna Sâmbăta.
Ce ar fi însemnat acest lucru? Persoanele respective puteau să închidă drumurile?
Da, pentru că efectiv erau proprietari. Puteau să închidă oricând, nu se putea face racordarea la gaze, nu se poate face nimic, pentru că erau proprietari persoane fizice! S-a făcut un artificiu și nu am înțeles de ce. Dar s-a remediat această problemă.
Ne-ați mai spus și despre Castelul Brâncovenesc. Care e situația lui?
La Castelul Brâncovenesc a fost un contract de asociere în participațiune cu o firmă în 2006. Firma respectivă a reabilitat castelul, dar nu și-a achitat obligațiile contractuale.
Avea o redevență de plătit la primărie?
Da, dar care nu s-a plătit niciodată, drept urmare am făcut demersurile pentru a rezilia contractul și astăzi castelul este al comunei Sâmbăta.
Ce aveți de gând să faceți cu acest castel?
Deocamdată în punem în conservare și avem de gând să accesăm fonduri europene să-l punem în circuit sau eventual să găsim o formă de colaborare cu cineva, pentru administrare. O să luăm o decizie pentru a-l pune în valoare și a-l reda circuitului turistic. În ultimii 30 de ani nu a fost deschis și e păcat pentru că e o valoare pentru comunitatea din Sâmbăta.
Ce alte lucrări ați mai realizat în anul 2021. Știm că erau niște proiecte demarate prin PNDL!
Avem două proiecte prin PNDL și niște contracte făcute de fosta administrație, pentru construirea unui nou sediu al Primăriei și de reabilitare a școlii gimnaziale. Acolo, lucrurile nu merg bine deloc, merg anevoios, pentru că firmele care au contractat lucrările nu își fac treaba și o să luăm măsuri. Sediul Primăriei trebuia finalizat până la finalul anului trecut și la școala până în septembrie 2022.
Care este stadiul lucrărilor?
Undeva la 30% la ambele lucrări. Plățile sunt la zi, nu știm motivul pentru care nu se avansează. Am avut zeci de discuții cu reprezentanții firmelor, dar în teren lucrează 2-3 oameni.
La școală avem și un proiect de digitalizare a învățământului, în valoare de 200.000 lei, cu table inteligente, monitoare, tablete. L-am depus, dar încă nu avem un răspuns.
Pe partea de sănătate, care este situația la Sâmbăta?
Situația este problematică. Am avut un foarte bun medic de familie, doamna dr. Rusu, care a plecat în Franța. În locul dânsei a cumpărat cabinetul cineva de la Craiova, dar nu practică persoana respectivă, ci un medic de la Sibiu. Oamenii sunt foarte nemulțumiți. Noi am sesizat Colegiul Medicilor și Casa de Asigurări de Sănătate Brașov, au făcut controale. În momentul de față avem o acțiune în instanță de executare silită, pentru că își desfășoară activitatea în spațiul Primăriei și am deschis o acțiune în instanță, ca să părăsească spațiul.
Planuri pentru 2022?
Avem deja discuții și am început proiectarea pentru o altă investiție de modernizare a instalației de apă, în valoare de aproximativ 500.000 lei, lucrări care o să înceapă undeva prin martie-aprilie. O să facem studiile de fezabilitate pentru lucrări de reparație a drumurilor din stațiunea climaterică. Avem în discuție un proiect pe fondul de mediu – o stație de încărcare electrică, tot în stațiunea climaterică.
Avem mai multe investiții în vedere: un sistem de supraveghere video, pentru că nu avem și în ultimul timp chiar s-au petrecut mai multe incidente. Amenajăm un spațiu de joacă pentru copii, reparații la clădirile pe care le avem și le intabulăm, pentru că sunt într-o stare de degradare mare- plouă prin acoperiș; trebuie să reactualizăm PUZ-ul din zona turistică, reabilitarea și modernizarea bazei sportive. În zona turistică, pentru sărbătorile de iarnă din 2022, vrem să facem ceva, eventual un patinoar, pentru că nu avem nimic acolo și e păcat, pentru că vin foarte mulți turiști. Comuna Sâmbăta e vizitată anual de peste 100.000 de turiști și trebuie în primul rând să încercăm să le oferim ceva.