Țara Făgărașului

S-a stabilit locația unde vor ajunge toate gunoaiele din Țara Făgărașului și din zona Rupea

S-a aprobat locația pe care va fi construit viitorul  centru pentru managementul deșeurilor din zona Țării Făgărașului și zona Rupea. Aceasta va fi la Părău și va purta denumirea de Centru de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică Părău. Aprobarea s-a dat în urmă cu două zile de majoritatea consilierilor locali ai comunei Părău, în cadrul unei ședințe extraordinare- de îndată. Doar doi consilieri locali s-au împotrivit acestui proiect pe motiv că nu au fost dezbateri publice, pentru ca cetățenii să-și spună părerea. Mai mult, nici ei nu au reușit să se documenteze așa cum ar fi trebuit, fiind chemați în ședință  doar cu două ore înainte. 

Cetățenii nu au fost consultați

După ce cetățenii a două comune din Țara Făgărașului, respectiv Beclean și Hârseni, au refuzat construirea acestui centru, în cadrul unor dezbateri publice, organizate de autoritățile locale,  viitorul centru și-a găsit locație, în comuna Părău.  Un prim pas a fost făcut în cadrul ședinței organizată de îndată de Primăria Părău, în data de 13 octombrie și unde aleșii au aprobat ca acest centru de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică să fie construit pe un teren privat, în suprafață de 5,5 ha, situat la ieșire din Părău spre Șercaia, în apropiere de stația de epurare. Deși un proiect important și de impact, primarul comunei, Ovidiu Ovesea, recunoaște că nu a organizat dezbateri publice în satele comunei, pentru a cere părerea cetățenilor. Totuși, susține că a luat pulsul cu ajutorul consilierilor care au discutat cu cetățenii și care sunt de acord ca această investiție să fie realizată în localitatea Părău.

parauConsiliul local a decis, dar sunt pași foarte mari care mai trebuie făcuți. Trebuie să vină specialiștii, trebuie să se depună documentație, mulți pași trebuie făcuți. Primăria nu deține suprafața necesară pentru acest centru și s-a căutat o soluție, acest teren privat. Acum a trecut de Consiliul Local și urmează demersurile cu proprietarul, pentru că e posibil să refuze, deși există o promisiune verbală între acesta și Consiliul Județean Brașov. Oamenii  din comună sunt de acord, vă dați seama că e un plus valoare, plus că trebuie să intrăm în normalitate cu normele europene de reciclare. Nu am făcut o dezbatere publică oficială cu oamenii, dar am vorbit cu consilierii, cu cei care sunt majoritari și s-au făcut mici întruniri în localități“, ne-a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

 

 

 

Screenshot_20211015_120855Așadar, proiectul de hotărâre a ajuns pe masa consilierilor locali cu puțin timp înainte de întrunire. Din cei 10 consilieri locali prezenți, 8 au votat pentru aprobarea construirii acestui centru și doar doi s-au împotrivit( Liviu Modorcea și Ovidiu Itoafă).

„Ne-am abținut pentru că e un proiect despre care nu știm foarte multe, nu e clar. Așteptam ca cineva de la Consiliul Județean Brașov să vină să ne ofere explicații și nu doar mie, ci tuturor oamenilor din Părău; trebuia organizată o dezbatere publică. Oamenii din comună nu știu de acest proiect, nici noi nu am știut.  Pe noi ne-au sunat la ora 12.30 că la ora 16.00 este ședință. Nu am fost informați deloc înainte, nu am consultat proiectul de hotărâre. Nu știu de ce a fost făcută ședința urgentă, posibil din cauza pandemiei, nu știu. “, ne-a spus Liviu Modorcea, consilier local com. Părău( PSD).

Trebuia o dezbatere publică pentru că dacă cineva va strânge semnături împotriva acestui proiect, poate cere în instanță anularea hotărârii de consiliu. A fost o ședință de îndată și am aflat la fața locului ce se dorește. M-am împotrivit acestui proiect pentru că nu este normal să nu avem explicațiile necesare și în primul rând fără ca cetățenii comunei să fie informați și să li se ceară părerea în cadrul unei dezbateri publice. Noi, consilierii PSD, o să mergem mâine și poimâine și o să-i informăm pe cetățeni despre ceea ce s-a votat. Oamenii nu știu.“, ne-a spus Ovidiu Itoafă, consilier local Părău( PSD).

Și dacă în celelalte comune unde s-a mai căutat o locație pentru acest centru, s-a realizat și o dezbatere publică, la care au luat parte reprezentanții Consiliului Județean Brașov, la Părău, explicațiile le-au dat primarul și consilierul primarului.

Vom avea beneficii: 40 de angajați din comună, o să scadă costurile pentru gunoi. Nu rămâne absolut nimic în comună, nu se depozitează. Este o hală, totul este interior, stație epurare proprie – ce nu se poate valorifica se duce la Săcele. Nu este groapă de gunoi,  este agreată de Uniunea Europeană, se face cu avize. (…) Majoritatea mașinilor care vor intra, vor veni dinspre Șercaia, nu vor intra prin comună. Nu se intră prin comună“, a explicat în ședință primarul comunei Părău.

Acest centru va fi parte integrantă din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brașov, proiect ce se vrea a se realiza cu fonduri europene.

Ce presupune acest SMID – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor

Consiliul Județean Brașov împreună cu ADI ISO MEDIU Brașov au încercat în perioada 2011-2015 să acceseze fonduri europene în cadrul Programului Sectorial de Mediu în vederea creării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, fără a se ajunge însă la finalitatea dorită. Neîndeplinirea obligațiilor de mediu la nivel național a dus la demararea unor proceduri de infringement.

Începând cu anul 2017, a fost reluată activitatea asociației ADI ISO MEDIU Brașov și, împreună cu consultantul EPMC si  Consiliul Județean Brașov, s-a început munca pentru accesarea de noi fonduri, de această dată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Cele mai importante tipologii de instalații/infrastructuri de care unitățile administrativ teritoriale din județul Brașov au nevoie pentru o gestiune corectă a deșeurilor sunt:
Centrele de colectare cu aport voluntar, care trebuie construite conform prevederilor legale actuale pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale. În cadrul Proiectului SMID sunt considerate pentru această etapă astfel de centre de colectare pentru fiecare localitate urbană și unde unitățile administrative pun la dispoziție terenul. Înființarea lor oferă posibilitatea cetățenilor de a preda cu titlu gratuit diferite categorii de deșeuri (printre care și deșeuri voluminoase: mobilă, aparatele electrocasnice mari etc.). Astfel de centre ar trebui construite în aproape fiecare localitate.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) reprezintă o locație unde sunt amplasate cele mai mari și importante infrastructuri/instalații. Acesta ar trebui să cuprindă o instalație de tratare mecano-biologică, stație de sortare și compostare a deșeurilor, respectiv depozit ecologic. Centrul reprezintă investiția cea mai importantă în cadrul proiectului SMID Brașov, aici urmând să fie transportate pentru procesare toate deșeurile județului. Conform recomandărilor Uniunii Europene, CMID-ul ar trebui poziționat în interiorul unei raze de 30 de kilometri față de mun. Brașov, cel mai mare generator de deșeuri din județ. Suprafața totală a acestui centru va fi de 16-25 de hectare.

Stații de sortare și transfer

Transportul deșeurilor se realizează în condiții speciale dispuse de reglementările naționale, nefiind eficient și permis ca acesta să se realizeze cu mașini de colectare. Stațiile de transfer oferă posibilitatea de translocare a deșeurilor, compactarea și pregătirea lor pentru transport, astfel încât acest proces să se realizeze optim.

În total, proiectele din cadrul SMID sunt estimate la aproximativ 114 milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene. Administraţia judeţeană şi-a propus să depună cererea de finanţare în prima parte a anului viitor. Până atunci, trebuie stabilite terenurile pentru investiţii şi finalizat Studiul de fezabilitate pentru SMID.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *