Recomandate

A mai rămas o singură zi până la cursa faptelor bune!

A mai rămas o singură zi până la cursa faptelor bune, Bikeathon 2021 Devenit deja o tradiție, ediția a VIII-a a Bikeathon Ţara Făgăraşului va avea loc în zilele de 18 și 19 septembrie 2021. Bicicliștii înscriși vor pedala pentru ca cele 9 proiecte să prindă viață.
Reprezentanții Fundației Comunitare „Țara Făgărașului“ le reamintesc participanților că pot să-și ridice kiturile de la sediul FCTF (Bulevardul Unirii, nr. 1C, Făgăraș) azi, 16 septembrie, până la ora : și mâine, 17 septembrie, între orele : și :.

 Iată proiectele acestei ediții: 

1.Autism Voice_Pass the Voice – Program dedicat părinților copiilor cu autism

„Pass the Voice” este un concept Autism Voice dedicat părinților, cu scopul de a transfera familiilor cu copii cu autism toate resursele necesare recuperării acestora. România are cei mai mulți specialiști acreditați internațional ABA, însă este printre singurele țări europene fără un sistem de suport național dedicat autismului. Proiectul “Pass the Voice” împuternicește părinții copiilor afectați cu cunoștințele și instrumentele necesare pentru a deveni co-terapeuții acestora acasă, prin:
-traininguri specifice ABA (terapie comportamentală aplicată),
-materiale fizice educațional-terapeutice
-consiliere profesională la distanță oferindu-le copiilor fără resurse o șansă în recuperare direct de acasă.
Din cele 150 de familii care vor fi beneficiare directe ale acestui proiect, minim 80 vor proveni din Țara Făgărașului.

 

  1. Șura Recreativă Văleni

 

”Șura Recrativă” este un proiect de suflet, destinat exclusiv copiilor, și constă în restaurarea, reabilitarea, conservarea și transformarea unei șuri tradiționale de 11m(L) pe 6m(l), într-un loc recreativ pentru copii, și nu numai. Șura se află în curtea Casei Parohiale din Văleni. În acest loc se va întâlni echipa de cateheză și filantropie, precum și alți copii, pentru diverse activități. Spațiul șurii recreative proiectează dezvoltarea copiilor satului pe diverse paliere educaționale. Va fi punctul “0” de bucurie, prietenie si mult joc.
3. ArtEco

Proiectul își propune să îmbunătățească estetica municipiului Făgăraș prin pictarea într-un stil modern a două clădiri din orașul nostru – școală, gang, bloc, etc. Muralele ar atrage oamenii către artă într-un mod alternativ în comparație cu ceea ce orașul are de oferit în acest moment. Monotonia Făgărașului a fost întotdeauna o problemă care este resimțită în comunitate. Majoritatea clădirilor nu au fost îmbunătățite sau modernizate de mai bine de 30 de ani și consecințele sunt vizibile: atât tinerii cât și adulții au o stare constantă de nemulțumire și, în același timp, o dorință de schimbare.
Soluția propusă este un mini festival de artă stradală realizat timp de 4 zile, unde artiștii împreună cu voluntarii echipei YouthBank și alți tineri din comunitate vor picta două spații publice. Ideea derivă din efectele artei asupra oamenilor, felul în care ne definește, ne conduce emoțional și mental și ne încadrează stările grafic.
4. Mini-biblioteci în fiecare salon din Pediatria Făgăraș

Dotarea cu mini-biblioteci a fiecărui salon de la Pediatria Făgăraș este un proiect prin care Asociația „Împreună pentru Făgăraș“ își dorește ca fiecare copil internat, dar și aparținătorul lui, să aibă la îndemână cărți și materiale educative cu ajutorul cărora să treacă mai ușor peste perioada internării, cu atât mai mult pentru micii cititori care trebuie să stea în pat pentru proceduri și tratamente medicale și nu pot avea acces la camera de joacă din secția de Pediatrie, mai ales în contextul pandemiei și a distanțării sociale care se impune. Vor fi asigurate constant cărți și materiale educative noi, de actualitate, adecvate vârstelor copiilor din fiecare salon, dar și pentru aparținătorul lor, materiale de sprijin pentru întreaga familie.

5. Tabere sportive și educative în natură

Prin proiectul “Tabere sportive și educative în natură”, clubul Masaki își propune organizarea de tabere 3 tabere cu copii, în satul Rucăr, câte una în lunile iunie, iulie și august 2022, a cate 30 de copii fiecare. La fiecare tabără vom rezerva 20 de locuri copiilor care provin din Țara Făgărașului și 10 locuri pentru copiii din țară.
Aceștia vor beneficia de un program de activități diversificat care va fi împărțit pe zile, astfel încât vor lua parte la activități sportive, precum karate, tir cu arcul, tehnici de autoapărare, canotaj, pescuit. Copiii vor fi îndrumați de către un biolog în aventura lor spre descoperirea florei. Copiii vor învăța ce înseamnă viața în diferite condiții, se vor adapta la un stil de viață departe de tehnologie, unde vor fi nevoiți să își ducă sarcinile la bun sfârșit și unde vor avea de luat decizii. Vor vedea cum decurge o zi într-o gospodărie din sat dar și într-o fermă de animale. Taberele se vor încheia cu premieri și recompense obținute în urma concursurilor și cu amintiri și prietenii frumoase.

  1. Dotare cameră senzorială – Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități ”Sf. Nectarie” Făgăraș”

Prin înscrierea acestui proiect la Bikeathon, inițiatorii își propun dotarea unei camere senzoriale la care să aibă acces copiii cu deficiențe de dezvoltare, probleme de învățare și comportamentale, în cadrul Centrului de zi pentru copii cu dizabilități ”Sf. Nectarie” Făgăraș.
Universul unui copil cu deficiențe de dezvoltare este cu totul altfel decât cel în care trăim noi. În universul lor, sunetele, culorile, senzațiile pătrund altfel, devenind uneori înfricoșătoare, alteori fără vreun răspuns. Există însă locuri create special pentru ca universul acestor copii să nu mai fie atât de închis și înfricoșător. Există camerele senzoriale, echipate special pentru ca acești copii să simtă starea de bine. Un astfel de spațiu va oferi siguranță unor copii nesiguri, aflați într-o lume nesigură.
Beneficiarii proiectului vor fi copii cu dizabilități din municipiul Făgăraș cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani.

  1. Clipe speciale pentru oameni speciali

„Clipe speciale pentru oameni speciali” este un proiect gândit pentru a veni în întâmpinarea si satisfacerea dorințelor, persoanelor speciale care beneficiază de serviciile oferite de Societatea de binefacere DIAKONIA, în cadrul centrelor de zi: ”Casa bucuriei” din Șoarș și ”Betleem” din Făgăraș. Aceste persoane speciale sunt persoane cu dizabilități care provin din familii cu posibilități financiare limitate, în viața cărora cuvântul VACANȚĂ, nu există, sau este limitat la a-și petrece timpul acasă.
Inițiatorii proiectului își doresc să schimbe percepția acestui cuvânt , să aducă bucurie în suflete și zâmbete pe fața a zece tineri speciali, inițiind acest proiect care constă în organizarea a unei excursii care se va desfășura timp de trei trei zile la Căciulata, în luna octombrie a acestui an.
8. Susține Motivation! #SchimbăPovestea copiilor și adulților în scaune rulante din Țara Făgărașului!

Prin participarea la Bikeathon 2021, Fundația Motivation își propune să atragă susținători cu ajutorul cărora să doneze 5 scaune rulante unor persoane cu dizabilități locomotorii din Țara Făgărașului și crescă gradul de informare, la nivel de comunitate, cu privire la existența și nevoile copiilor și adulților cu dizabilități, pentru incluziunea acestora și creșterea coeziunii sociale.

Un scaun rulant potrivit este esențial pentru învingerea izolării și pentru o viață independentă a persoanelor cu dizabilități locomotorii. De aceea, Motivation a creat Fondul Scaunelor Rulante prin care finanțează și furnizează scaune rulante potrivite pentru persoanele cu mobilitate redusă care nu își permit un astfel de echipament sau sunt uitate de sistemul public de asigurări de sănătate.

  1. Chemarea Stejarului

Dealurile din jurul satului Cobor susțin unele dintre cele mai valoroase pășuni naturale rămase în Europa. Florile sălbatice depind de un anumit tip de gestionare a terenurilor, insectele depind de multe dintre aceste flori, iar păsările depind de insectele de pe pășunile cu stejari. Iar oamenii depind de toate acestea.
Dăruiește acestor pășuni puieți și susține proiectul sau un biciclist care pedalează pentru stejari.
Închide ochii și ascultă chemarea stejarului : liberi, maiestuoși, puternici, o binecuvântare pentru oameni și animale, acoperișuri vii, dar și comunități locale care au grijă de arborii lor.
Din cauza abandonului fânețelor și pierderii agriculturii tradiționale pe de o parte, a pășunatului excesiv cu oi pe de altă parte, aceste pășuni au început să-și piardă valoarea și biodiversitatea. Cu fondurile obținute prin Bikeathon Țara Făgărașului, inițiatorii își propun să planteze minim 200 de puieți de stejari și vor monitoriza suprafețele plantate pentru a se asigura de succesul muncii, de viitorul acestor pășuni, de bunăstarea oamenilor care trăiesc aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *