Ministrul Mediului: Urmează decizii nepopulare pentru reducerea poluării

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a avertizat joi, la Braşov, că la nivel european se pregătesc măsuri importante pentru reducerea poluării, iar unele dintre ele vor fi „nepopulare”. Oficialul a fost prezent, ieri, la deschiderea conferinţei internaţionale de politici publice de mediu, organizată în cadrul Forumului Oraşelor Verzi (FOV), „Ministerul face politici publice şi poate să vină cu programe naţionale în sprijinul autorităţilor publice locale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului, de exemplu, responsabilitatea pentru programele de îmbunătăţire a calităţii aerului, responsabilitatea pentru programe de spălare a străzilor, de colectare a deşeurilor, de înfiinţare a unor zone cu acces limitat pentru maşini poluante este responsabilitatea unităţii administrativ teritoriale. Noi trebuie să venim în sprijinul lor, noi trebuie să venim cu programe şi cu finanţare în sprijinul autorităţilor locale, dar până la urmă, deciziile, începând de la Bucureşti la Iaşi, Cluj sau Timişoara, se iau pe plan local. De multe ori aceste decizii sunt nepopulare, dar văzând tendinţa în care merge toată Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni, în perioada următoare, multe decizii nepopulare şi pe sechestrarea carbonului, şi pe eliminarea fosilului ca sursă de energie, până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. Deci toate aceste decizii, care au fost luate deja pe plan mondial vor afecta autorităţile publice locale”, a declarat Barna, citat de bzb.ro.
De altfel, toţi vorbitorii la conferinţă au subliniat necesitatea implicării tuturor autorităţilor, plecând de la cele locale, până la cele europene, în implementarea măsurilor care au ca scop reducerea poluării, identificarea soluţiilor alternative de transport sau de producere a energiei, chiar dacă aceste măsuri sunt, pe termen scurt, nepopulare.
În deschiderea conferinţei, ieri, au avut intervenţii Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, ES Therese Hyden, ambasadorul Suediei la Bucureşti, Ramona Chiriac, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, şi Şerban Todorică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

foto> stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.