Un proiect „important“, mult discutat: cursurile de specializare pentru consilierii locali

Chiar dacă proiecte importante au fost puse pe lista de așteptare printr-un vot negativ, apoi prin lipsa de la trei ședințe extraordinare consecutive, un proiect de hotărâre mult discutat în cadrul plenului din ședința ordinară din data de 31 august a fost cel legat de participarea consilierilor locali la cursuri de pregătire, formare și perfecționare. Inițiatorul a fost consilierul local Aurel Cristian Ludu, de la PSD iar suma solicitată a fost de 30.000 lei. Totuși, într-un final, primarul le-a indicat consilierilor cursuri gratuite, organizate de Agenția Funcționarilor Publici iar proiectul a fost votat în acest fel. 

Înainte de votul ordinii de zi pentru ședința ordinară din data de 31 august, atunci când consilierii locali au fost prezenți, primul amendament din plen a fost cel al consilierului PSD, Aurel Cristian Ludu, care a solicitat cităm: „datorită faptului că sunt multe puncte pe ordinea de zi și s-ar putea să nu ajung până la toate, v-aș ruga ca proiectul numărul 31 să-l dezbatem ca primul punct, ca să ne putem încadra, fiind și inițiator, să pot răspunde la întrebări“.

În replică, primarul i-a indicat site-ul unde se pot specializa gratuit.

Aș vrea să susțin ordinea de zi, pentru că  dispoziția dată pentru ordinea de zi este a primarului. La prima solicitare a domnului consilier Ludu de a aduce proiectul dânsului de la punctul 31, primul pe ordinea de zi datorită faptului că s-ar putea să nu ajungă să stea la ședință până la punctul 31 mi se pare una puerilă. Adică, domnul Ludu are un proiect prin care solicită 30.000 de lei pentru plata cursurilor de specializare a consilierilor locali. Avem și o ofertă, ne-ați adus-o în dimineața aceasta prin care ați găsit o firmă care face aceste cursuri iar însumat fiecare curs și cazarea este de peste 2300 lei. Mi se pare că dumneavoastră personal încercați să vă rezolvați  anumite probleme aici în Consiliu Local. Eu o să vă dau un link acum de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, unde dumneavoastră puteți accesa gratuit aceste cursuri și nu mai trebuie să avem pe ordinea de zi acel proiect prin care dumneavoastră solicitați bani pentru cursurile consilierilor. Cred că suntem  și unici în țară prin care un consilier face o inițiativă și cere bani să se ducă la cursuri și la cazare. Din punctul meu de vedere, cred că este un proiect strict pentru dumneavoastră“.

Consilierul local Aurel Cristian Ludu s-a apărat spunând că el a vrut doar să ajute.

După cum am precizat și în cererea înregistrată că revine în sarcina Compartimentului de specialitate din cadrul primăriei să găsească cea mai bună  ofertă de cursuri de perfecționare. Pentru a veni în sprijinul compartimentului de specialitate și subliniez acest lucru și a nu intra sub incidența conflictului de interese am menționat și patru linkuri de unde să alegeți. Pentru ducerea la îndeplinire a prezenței hotărâri, distribuirea cererilor de participare la cursuri, alegerea firmelor de formare, care au un preț mai bun vor fi puse la dispoziție de compartimentul de specialitate din cadrul primăriei. După ce ați selectat cea mai bună ofertă de cursuri, acesta va fi comunicată următorilor consilieri și i-am  enumerat pe cei care și-au exprimat dorința(…). Eu sunt deschis și online și gratuit și am zis și în comisii, vă rog să nu mai răstălmăciți cuvintele“, a fost răspunsul consilierului Cristian Ludu.

Proiectul a fost votat însă nu s-au alocat bani pentru cursurile de perfecționare ale consilierilor, aceștia urmând să acceseze cursurile oferite gratuit de Agenția Funcționarilor Publici.

cerere cursuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.