Școala de vară de la Veneția de Jos, la final
Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu“ din Veneția de Jos a organizat și a sponsorizat un program de vacanță pentru copiii și tinerii din sat, ajuns la a patra ediție anuală. Tema principală a „Școlii de vară” de anul acesta a fost muzica și studierea unui instrument la alegere. Activitățile desfășurate au fost dintre cele mai diverse, chiar dacă principala preocupare a fost familiarizarea participanților cu instrumente muzicale ca tobe, pian, vioară și chitară.
Partenerii programului denumit general „Școala de vară în satul bunicilor – Veneția de Jos 2021” au fost Primăria Comunei Părău prin primarul Ovidiu Ovesea, Casa Municipală de Cultură din Făgăraș prin managerul Diana Gribincea-Popa, Muzeul Valer Literat din Cetatea Făgărașului prin managerul Elena Băjenaru, Parohia Ortodoxă Veneția de Jos prin mai mulți voluntari și Asociația Culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu“, prin președintele ei, ing. Alexandru Grancea. Copiii și tinerii participanți în cadrul activităților nu au fost numai dintre cei care locuiesc permanent în sat, ci mai ales dintre cei care locuiesc în orașe importante din țara noastră și au bunici în comunitate, cum ar fi: București, Sibiu, Brașov, Făgăraș, Râșnov, Zărnești etc., dar și dintre cei care locuiesc în diaspora.
Așadar, atelierele de familiarizare cu instrumentele muzicale dorite de participanți au fost susținute în cadrul unui orar destul de precis, adaptat unui program de vacanță. Pentru pian și vioară orele au fost susținute de profesorul Alexandru Dodos, cel care coordonează și activitățile unui ansamblu al Casei Municipale de Cultură din Făgăraș, devenit deja celebru în zona Făgărașului. Pentru tobe, instructor a fost domnișoara Antonia Bodnar din Făgăraș, proaspăt absolvent merituos al Conservatorului din Cluj-Napoca, iar instrumentul a fost oferit de familia Talabă din Sibiu, cu origini în Veneția de Jos. De asemenea, pentru programul de chitară, lecțiile au fost predate de preotul Marius Demeter din Făgăraș, cel care a și oferit mai multe instrumente pe perioada programului pentru ca participanții să poată studia și individual, acasă, acordurile și melodiile predate.
Pe parcursul a patru săptămâni consecutive, voluntarii Asociației culturale din Veneția de Jos, pe lângă orele de muzică, au implementat și diferite alte ateliere și activități. Acestea au avut ca scop dezvoltarea emoțională, intelectuală și sportivă a participanților.
Astfel, în prima săptămână, copiii și tinerii au fost coordonați de trei fete din Franța care participă la programul de vară francez denumit general „cercetași”. În cadrul programului din țara lor, cei care se implică activ au parte de foarte multe experiențe personale ce le vor fi de folos în viitoarele cariere, sau pur și simplu în viața de zi cu zi. În Veneția de Jos, Coco (Corentine Lou), Soso (Solene Galland) și Șașu (Charlotte Videau) au venit prin sprijinul și implicarea oferite de consilierul județean Erwan Joliff, pompier voluntar în comuna Ticuș, satul Cobor. Activitatea desfășurată de cele trei cercetașe franceze a fost extrem de apreciată de toți copiii și tineri înscriși în program, astfel că la despărțire, lacrimile și emoțiile de final au copleșit pe toată lumea. Organizatorii venețieni au scris pe pagina de Facebook a programului, Veneția Făgărașului, chiar și un mesaj emoționant în limba franceză, mulțumind și apreciind activitatea lor. Cele trei voluntare franceze au fost răsplătite cu vizite în sat la două ferme model din localitate, vizitarea Cetății și orașului Făgăraș și o drumeție în Munții Făgărașului.
Și pentru că misiunea cercetașilor este atestată pe teritoriul României încă din 1912 și este prezentă chiar și în zona satului Veneția de Jos, a fost invitată o familie de cercetași români chiar din Făgăraș. Relu (cu origini în Comăna de Sus) și Cristina Frîncu au fost prezenți la Școala de vară din Veneția de Jos mai ales pentru a prezenta istoria românească a cercetașilor, plus momente și activități recente realizate de grupul făgărășean.
Tot în prima săptămână, în cadrul unui parteneriat al Asociației organizatoare, copiii și tinerii au avut parte de un program minunat de curiozități științifice. Invitatul organizatorilor a fost domnul Alexandru Stermin, profesor de anatomie comparată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, originar din comuna Viștea, absolvent de biologie, teologie și filosofie, ornitolog pasionat, scriitor și cercetător neobosit. Într-o drumeție la Olt și pe dealurile Hălmeagului beneficiarii venețieni au putut învăța curiozități științifice: „Am văzut cocostârci, uliu șorecar – ce poate plana (fără să dea din aripi) pe curenți de aer cald chiar și 200 km, prigorie – cea mai colorată pasăre de la noi, un cuib cu pui de porumbel gulerat, berze- despre care am aflat că sunt pe cale de dispariție… am ascultat legenda sticletelui, legenda șorecarului și a lebedei… am aflat despre “Breite”-le făcute de sași, acele pășuni cu arbori izolați (stejari, peri), peisaj unic în lume și de altfel protejat prin lege…. am văzut pietrele de nisip, ce erau demult pe fundul Mării Tethys…. am aflat cum putem deosebi animalele prădătoare de animalele de pradă în funcție de poziționarea ochilor… am vorbit despre păduri și cum putem afla dacă o pădure este sănătoasă…”, au scris voluntarii Asociației pe pagina lor de socializare.
De asemenea, în celelalte trei săptămâni, pe lângă activitățile muzicale, cei înscriși la „Școala de vară” au avut parte și de ateliere de creație, timp de joacă în interior sau exterior, ateliere de dezvoltare personală, programe ludice și concursuri în aer liber, plus alte activități de socializare prin joc sau alte activități desfășurate în aer liber. Acestea s-au desfășurat pe tot parcursul programului.
Unul dintre cele mai așteptate concursuri a fost cel de orientare în spațiu, devenit cumva tradițional. Domnul ing. Romică Chiriac, devenit venețian prin căsătorie, încă de anul trecut în cadrul aceluiași program de vară, i-a învățat pe participanți să folosească o hartă corect și cu ajutorul ei să se orienteze. Anul acesta, instructorul de astfel de activități sportive, organizator de concursuri naționale de orientare și off-road, a montat în perimetrul satului Veneția de Jos mai multe puncte de control profesionale și ustensile de compostat prin punctele de trecere. Deși a fost solicitant din punct de vedere fizic, concursul de orientare a adus multă distracție și implicare chiar și din partea părinților copiilor, asigurând siguranța rutieră a participanților.
În cadrul ediției de anul acesta din Veneția de Jos, organizatorii au programat și o excursie, un adevărat periplu de cultură și distracție. Prima oprire a fost la Parcul MiniTransilvania de lângă Odorheiul-Secuiesc, unde s-a făcut cunoștință cu obiectivele importante ale Ardealului. Apoi copiii au descoperit Dealul Melcului (fostă exploatare minieră de aragonit, acum rezervația geologică) și Muzeul de Aragonit. Apoi, toți copiii au participat la un atelier de olărit în Corund și au modelat lutul cu mânuțele lor, au descoperit împreună cum se prelucrează iasca și ce se poate obține din ea, alături de unul din ultimii meșteri din lume care mai prelucrează aceasta ciupercă ce crește pe copaci. „Știați că materialul proaspăt extras din iască miroase puternic a ciupercă și are textura moale a pielii de căprioară? Magia lui este că se întinde mult, așa cum nu ți-ai imagina că o poate face un interior de ciupercă aparent dură”, au transmis organizatorii pe pagina de socializare amintită. Ultima oprire a fost la Muntele de Sare de la Praid, cu o rădăcină la circa 3 kilometri sub pământ, adică la cea mai mare adâncime din Europa, fiind poate cel mai mare munte de sare de pe continent. Pârâul Corund taie în două acest munte de sare, formând în timp canionul de sare – o adevărată minune naturală, cu stânci masive și creste tăioase de sare, lapiezuri, doline și mici grote de sare.
În seara zilei de vineri, 6 august, Părintele Constantin Necula a acceptat invitația de a veni în mijlocul comunității din Veneția de Jos. Și-a oferit experiența sa acumulată în timp, a povestit mai multe întâmplări din copilăria sa micilor venețieni și familiilor lor ca un răspuns căutătorilor de modele concrete, vorbind despre bunicii și părinții săi. Adesea este prezent în centre universitare și mai ales în orașe, în metropole europene și în emisiuni la TVR 1 unde mereu apare ca un far de lumină strălucitoare pentru cei însetați de cunoaștere. Cu toate acestea, părintele Constantin Necula a ales și comunitatea de venețieni împărtășind celor prezenți bucurii din experiența sa. Prezentă la eveniment, d-na învățător Stoica Viorica, la cei 92 de ani, a făcut dovada că trăiește prin scrisul de mână și prin compunerea de versuri ca un exercițiu al minții, ca surse ce o mențin veselă și vioaie, îndemnând copiii și tineri prezenți la eveniment să scrie de mână și să aibă preocupări intelectuale.
Devenit și el tradiție, la final, voluntarii au organizat și anul acesta un foc de tabără în capul satului, au premiat pe toți participanții și au evidențiat pe cei mai harnici și creativi dintre ei. De asemenea, Asociația Culturală Ioan Cavaler de Pușcariu a oferit un festiv culinar tuturor participanților și au fost adresate mulțumiri voluntarilor și sponsorilor.
(Asociația Culturală Ioan Cavaler de Pușcariu Veneția de Jos)