Sinagoga prinde din nou viață

Arhitecți  și studenți din toată țara, împreună cu administrația publică locală, ONG-uri și localnici se implică pentru ca Sinagoga din Făgăraș să prindă din nou viață. Timp de patru zile, sinagoga găzduiește un atelier în care se va contura tema de arhitectura pentru transformarea spațiului de la Sinagogă. Aseară a avut loc și un mic concert la care au luat parte toți cei implicați în proiect.

În perioada 5-8 august, se desfășoară un atelier ce reunește arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și Constanța la Făgăraș, fiind organizat de Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, @HomeinFagaras (FCTF, MKBT și FMMF) și Institutul de Cercetare Făgăraș, cu sprijinul Primăriei Făgăraș. Activitățile care au loc pe parcursul celor patru zile sunt primii pași care vor duce la realizarea unei viziuni de reconversie și reutilizare a sinagogii într-un Centru Cultural Internațional.

IMG-20210806-WA0013„Evenimentul din această seară face parte din atelierul de arhitectură și urbanism, care este organizat de Primăria Făgăraș, Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului,@HomeinFagaras și Institutul de Cercetare Făgăraș. Este un atelier, în care ne gândim cum se poate transforma clădirea sinagogii in centru cultural, care pe de o parte să aducă împreună inițiativele culturale din zonă si de asemenea să aducă în Făgăraș evenimente culturale de diverse tipuri și internaționale” , ne-a declarat dr. Ștefan Cibian, director executiv al Institutului de Cercetare Făgăraș.

În cadrul proiectului, vineri, 6 august, s-a desfășurat și un concert de muzică acustică, la care au participat inițiatorii proiectului, atât arhitecți, cât și studenți voluntari ai Facultății de arhitectura și urbanism.

mija lucianMă bucur că evenimentul e în Sinagogă, e un loc care reînvie și mă bucură acest lucru. Este un concert de vioară și este al doilea eveniment de când s-a redeschis sinagoga și acest concert face parte din evenimentul atelierul de arhitectură. În urma acestui atelier  sperăm să apară câteva idei despre modul în care această sinagogă va funcționa în continuare, cum va fi amenajată, ce funcționalitate va avea, ce evenimente se vor întâmpla în interior“, ne-a spus Lucian Mija, consilier în cadrul Primăriei Făgăraș.

 

IMG-20210806-WA0018„Scopul nostru este de a găsi un mod de a reutiliza spațiul, pentru că pe deoparte spațiul va fi restaurat, dar după aceea va fi nevoie să îi găsim o întrebuințare, pentru a-l introduce în circuitul turistic. De aceea, avem câteva zile pentru a face planuri, a discuta cu autoritățile. Iar acum, printre alte activități, vom avea și un concert în această seară. Sperăm ca totul să decurgă bine și că vom ajunge la un rezultat favorabil orașului.”, ne-a declarat Andrei Morar, din partea Institutului de Cercetare Făgăraș.

IMG-20210806-WA0017Mă bucur că evenimentul se desfășoară în Sinagogă. Este un loc care reînvie și mă bucura acest lucru. Este vorba de un concert de vioară. Suntem puțini, dar sunt convins că o să fie frumos. Este al doilea eveniment, de când s-a redat circuitului Sinagoga, din această vară, iar acest concert face parte din întregul circuit, iar după câte am înțeles este primul concert organizat după mai mulți ani. Este un loc special, acustica fiind foarte bună. Acest loc cuprinde multă istorie, am avut  și o mare oportunitate de a face un workshop despre istoria evreiasca”, ne-a declarat Paul Morbach, manager cultural al comunității germane din Făgăraș.

 

IMG-20210806-WA0015Este un eveniment informal, ”o cântare între prieteni”, proiectul mare își dorește să stabilească niște linii de ghidaj pentru a ajuta primăria și comunitatea locală să asigure  viitorul acestei Sinagogi”, ne-a declarat Dragoș Dascălu, arhitect și cadru didactic în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

 

 

 

IMG-20210806-WA0014Noi am venit aici, la aceste ateliere de arhitectură și urbanism, deoarece vrem să recondiționam Sinagoga și să-i dam o noua funcție și ne-am gândit împreuna cu mai mulți arhitecți care ar fi ideea ideală, iar acum vrem să testăm partea acustică a Sinagogii. Am organizat un concert, la care participă doua violoniste care au venit să ne impresioneze”, ne-a declarat făgărășeanca Ana Olivia Poenariu, voluntară și studentă la arhitectură în Olanda.

Construită în urmă cu aproape 150 de ani, Sinagoga era locul destinat rugăciunii publice și altor activități religioase și comunitare a evreilor. În acea perioadă, Făgărașul număra în jur de 180 de evrei, ajungând în jurul anului 1920 la peste 450. Era una din puținele comunități evreiești care avea rabin și sinagogă. După 1948, numărul membrilor acesteia a fost într-o continuă scădere. În timpul regimului comunist, numeroși evrei din România au emigrat în Israel. La fel s-a întâmplat și la Făgăraș. Rabinul a plecat și el în Israel, chiar dacă era în vârstă. O vreme, slujbele au fost ținute de cantor. Ultima ceremonie religioasă a avut loc în anul 1987.

Au urmat ani grei pentru clădirea cândva înfloritoare. A fost incendiată, devastată de răufăcători sau de oameni ai străzii. Cei care si-au bătut joc de sinagogă au scris cuvinte de ocară la adresa evreilor în germană și au desenat zvastici uriașe în locurile sfinte.

(Natalia BĂRGĂOANU)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.