O altă cetate din Țara Făgărașului, pusă pe harta turistică a României

Pământurile Țării Făgărașului ascund multe povești neștiute sau prea puțin cunoscute, îngropate în negura timpului. Unele din ele ar putea relansa turismul în zona noastră alături de cele care deja aduc un plus de valoare zonei, cum ar fi Cetatea Făgărașului. Se pare că Țara Făgărașului a găzduit o dată mai multe cetăți iar despre câteva se mai știe câte ceva. Una din acestea este Cetatea de la Breaza, pe unde ar fi trecut Negru Vodă și pe care autoritățile locale vor să o pună în valoare. În acest sens, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Făgărașului a lansat astăzi proiectul ,Pe urmele lui Negru Vodă – Cetatea de la Breaza’’. Proiectul este co-finanțat prin programul județean pentru finanțare nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă punerea în valoare a Cetății Breaza, în vederea promovării valorii culturale și a potențialului turistic al acestui nou obiectiv turistic cultural și a integrării sale în circuitul cultural-istoric din regiunea Țara Făgărașului.

IMG_2122Este un proiect inedit pe care noi vrem să-l implementăm în Țara Făgărașului. De ce spun inedit? Pentru că pentru prima dată s-a încercat într-un mod calificat să se scoată la lumină un obiectiv foarte important din Țara Făgărașului. Cetatea de la Breaza, așa cum noi spunem că Țara Făgărașului este o zonă nedescoperită a României, la fel și acest obiectiv nu este atât de vizibil și de cunoscut. Ne-am propus ca asociația noastră să facem un proiect cultural cu tematică precisă, împărțit pe trei componente: o componentă de cercetare istorică a cetății de la Breaza și nu numai pentru că cercetarea se raportează și la alte obiective din Țara Făgărașului, a doua competentă  a proiectului vizează tipărirea unei broșuri legată de această cercetare, în 800 de exemplare și mai departe, un documentar de 20 de minute, în care plecând de la zona Țara Făgărașului, să ajungem până la importanța cetăților care sunt în Țara Făgărașului.“, a spus Florin Ioani, președintele asociației.

cetatebreazaa-1577642998Etnografi, istorici, cercetători documentariști vor încerca să afle cât mai multe informații despre Cetatea Breaza. Activitatile propuse prin proiect vizează: studiu de cercetare istorică și de teren (în vederea identificării patrimoniului cultural imaterial legat de numele lui Negru Vodă).

Ne dorim punerea în valoare a monumentelor pe care Țara Făgărașului le are, a fortificațiilor militare pe care le are. Ne-am oprit la Cetatea de la Breaza prea puțin sau deloc cunoscută. Aceasta este cunoscută doar localnicilor, pentru că a fost uitată undeva într-un con de umbră. Nu a fost cercetată de către specialiști, decât o singură dată, în anii 70, când a existat o campanie de săpături arheologice . Dorim pe lângă parcurgerea și cercetarea istoriei cetății de la Breaza, care este o cetate care a fost construită începând cu sec. al 13-lea și urme de locuire s-au descoperit undeva la mijlocul sec. al 15-lea, deci a fost o destul de lungă perioadă de utilizare a acestei cetăți, ne propunem să descoperim cumva atât cât mai există și un patrimoniu imaterial, legat de toponimele zonei, toponimele legate de Negru Vodă, de legendele care mai există. Dacă la nivelul național, se respinge cumva ideea descălecatului lui Negru Vodă din zona noastră, noi vrem cumva să demonstrăm că această tradiție a avut un sâmbure de adevăr, cu atât mai mult cu cât, chiar ieri studiam niște hărți din sec. al 16-lea iar cetatea de la Breaza pare consemnată pe hărți, începând cu începutul sec. al 16-lea, cu numele de Cetatea Cârței. Să știți că în epocă, Munții Făgărașului erau cunoscuți sub numele de munții Cârței iar această cetate de la Breaza este aproape de aliniamentul Câmpulungului, iar tot materialul arheologic ce s-a descoperit la această cetate, o ceramică lustruită, este identic și este de factură sudică. Atât tipologia de construcție, cetatea are două turnuri și un zid, cetatea este asemănătoare cu cetatea Cetățeni, de dincolo de Carpați. Cetatea de la Breaza este cumva unică, pentru faptul că a fost ridicată pe o cetate dacică, unul din câteva valuri de pământ de la această cetate medievală este dacice. Pe noi, acest lucru ne-a  și motivat pentru că înseamnă că a fost o zonă intens locuită, o zonă strategică cumva care făcea legătura cu zonele de la sud de Carpați. “, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului Țării Făgărașului.

IMG-20210805-WA0012La locația Cetății Breaza va fi amplasat un panou informativ, cu scopul informării vizitatorilor despre noul obiectiv turistic cultural – Cetatea Breaza, panoul informativ va conține informații despre istoria cetății Breaza, faptele istorice și legendele despre Negru Vodă, informații obținute în urma cercetării istorice;

De asemenea va fi organizat un simpozion cu tema – Circuitul cultural istoric din Țara Făgărașului – Cetatea de la Breaza, eveniment la care vor lua parte specialiști din cadrul muzeelor și institutelor de cercetare din Brașov, Sibiu, Făgăraș, București, turiști, comunitatea locală
și județeană, elevi din Țara Făgărașului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și
Promovarea Turismului – Țara Făgărașului
IMG_2136Ce ne bucură pe noi e faptul că un proiect care a câștigat finanțare, pentru că a fost o echipă bună, a luat această urmă din partea Consiliului Județean, 48.500 lei, pentru a duce mai departe de fapt povestea brandului, cel al Țării Făgărașului. Duce mai departe povestea brandului, pentru că acest proiect aduce în prim plan alte valori, istoria. Acest proiect contribuie și la o mobilizare și la trasee de drumeție, pentru că se va marca și amenaja acest traseu către cetate“, ne-a spus Alina Szasz, manager public Consiliul Județean Brașov.
Scopul principal al acestui proiect este punerea în valoare a unei cetăți, prea puțin sau deloc cunoscută, alături de cea a Făgărașului, care astăzi este un mare punct de atracție atât pentru români cât și pentru străini.

 

La Breaza au fost descoperite şi urmele unei cetăţi dacice
Din Cetatea Breaza, atribuită lui Negru Vodă, se mai poate distinge, în teren, turnul din partea de nord cu ziduri de 2,2 m şi diametru interior de 2,5 m. Turnul celălalt, mai greu de identificat, este circular în exterior, dar în interior descrie un hexagon cu laturi inegale. Zidul construit probabil la sfârşitul secolului al XIII-lea pe alocuri atinge şi 2 m. Cetatea a fost părăsită, probabil, în secolul al XV-lea. În zona acestei cetăţi aici au fost găsite şi vestigiile unei fortificaţii dacice din secolul I i.e.n.

Negru Vodă, un personaj misterios
Negru Vodă, supranumit Radu Negru sau Radul Negrul Voievod, a fost, potrivit legendei, fondatorul şi primul domn al Ţării Româneşti. Existenţa lui reală este controversată, făcând subiectul mai multor cercetări ale istoricilor români şi străini. Unii istorici susţin ipoteza că Negru Vodă ar fi doar o poreclă a unor personaje distincte sau contopite, atribuită lui Thocomer, Basarab I sau chiar lui Radu I (domn al Ţării Româneşti între 1377 – 1383, ani aproximativi, având în vedere ambiguitatea izvoarelor istorice). Legenda Meşterului Manole îl menţionează de asemenea pe Negru Vodă ca fiind cel care a poruncit construcţia Mănăstirii Curtea de Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.