Procesiune cu icoane la Șinca Nouă, în Duminica Ortodoxiei

Prima Duminică din Postul Mare, cea în care ne aflăm astăzi, este numită Duminica Ortodoxiei. Instituită în secolul al IX-lea, este sărbătoarea victoriei cinstitorilor sfintelor icoane asupra celor care doreau înlăturarea lor din cultul Bisericii (iconoclaștii). Cinstirea sfintelor icoane a fost restabilită la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, în anul 787, atunci când au fost anatematizați și cei care luptau împotriva lor. La Șinca Nouă, acest eveniment este marcat an de an, printr-o procesiune pe străzile satului la care participă zeci de localnici, dar și oameni din satele vecine purtând icoane în mâini.

„Devine o tradiție cu fiecare an care trece și  este o reînviere a tradiției, pentru că această tradiție exista în biserică ca în Duminica Ortodoxiei, prima duminică  din Postul Mare să se facă amintirea biruinței și cinstirea Sfintelor Icoane din Biserica Ortodoxă. Această biruință începe de pe la 787 încă, de la Sinodul al VII-lea Ecumenic și s-a statornicit la 864 și de atunci în Biserica Ortodoxă se face această procesiune cu Sfintele Icoane, cu Sfintele Moaște, cu Sfânta Cruce, ca să rămână și în amintire, dar și în viața credincioșilor învățătura Bisericii noastre Ortodoxe, cinstirea  sfinților care sunt modelul nostru, celor care încă ne pregătim pentru sfințenie, pentru viața cea veșnică. Aici, la noi, la Șinca Nouă, de câțiva ani am început să facem această procesiune. Noi ne bucurăm că vin credincioșii din alte sate, din satele vecine, credincioșii și de aici și prin acest lucru arătăm comuniunea, faptul că veninând din mai multe locuri și suntem împreună arată că suntem în același gând,în aceeași credință, aceea de a mărturisi credința noastră și de a deveni nu numai cu cuvântul ortodocși, ci să devenim cu viața noastră ortodocși“, ne-a spus pr. Matei, starețul Mănăstirii Șinca Nouă.

„Sunt moaștele Sfinților Epictet și Astion de la Mănăstirea Halmyris iar în mijloc este un sfânt necunoscut de la Mănăstirea Sfântului Teodosie de la Ierusalim. Ei sunt cei mai vechi sfinți din România are au fost martirizați în timpul lui Dioclitian, în sec. III.“, a spus pr. Aurelian, de la Ohaba.

 

 

Astăzi, în prima duminică din post, e Duminica Ortodoxiei și conform tradiției în Șinca Nouă avem organizată o procesiune pe care enoriașii o fac. Fiecare om vine cu câte o iconiță și mergem prin sat, însoțiți de mai mulți preoți, în frunte cu părintele stareț al mănăstirii, părintele Matei pentru care cu toți suntem foarte bucuroși că s-a întors dintr-o vizită pe care a făcut-o în America. Nu ne place deloc când dumnealui pleacă și bine că i-a dat Dumnezeu gând să se întoarcă și să rămână cu noi, să nu stea pe acolo. Facem acest eveniment, organizat de părintele stareț, cu sprijinul părinților parohi de la noi din sat și din satele din jur și face parte din programul pe care l-am gândit pentru evoluția spirituală a satului nostru, pentru că poți să ai material de toate, dacă spiritual nu evoluezi, nu e un folos prea mare în urma lucrurilor materiale. Eu mă bucur foarte mult că lumea se mobilizează deși e foarte frig și vă mulțumesc și dumneavoastră că ați venit până aici să ne vedeți“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.

Duminica ortodoxiei-procesiune Sinca Noua

Publicată de Fagarasul Tau pe Duminică, 25 februarie 2018

Pe lângă celelalte evenimente organizate la Șinca Nouă, cele spirituale ocupă un loc important pentru săteni, astfel că de la cei mai mici, la cei mai în vârstă au participat la această procesiune devenită tradiție în Șinca Nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *