Comuna Șercaia are propriul serviciu de salubrizare

Pe principiul „la mine în curte, eu îmi fac curat“, autoritățile locale din comuna Șercaia și-au înființat propriul serviciu de salubritate. Primarul comunei spune că astfel poate gestiona mai bine deșeurile menajere, dar și reciclabile din satele comunei și în plus poate menține un preț mai scăzut pentru ridicarea acestora. De asemenea, în cadrul serviciul sunt angajați locuitori ai comunei. 

Începând cu data de 01 august 2021, facturarea și încasarea contravalorii serviciului de salubrizare din comuna Șercaia se va face de către operatorul Serviciul Public ,, Apă și canalizare,, Șercaia“. Asta după ce autoritățile locale au reușit să obțină licența pentru acest serviciu, pentru a se putea gestiona local.

sercaia primarieÎn primul rând așa mi se pare normal ca eu să-mi gestionez serviciile, pentru că e vorba de o autonomie locală. Nu poate să vină altcineva și eu să plătesc, pentru că întotdeauna comuna trebuie să plătească pentru apă, pentru gunoi, pentru iluminat public. Mai rămâne să vină alții să ne curețe și domeniul public și noi să dăm banii și după aceea să ne văităm că nu avem bani. În al doilea rând, oamenii care lucrează în acest serviciu sunt oameni locali  și e normal să fie așa, să dau de lucru locuitorilor, pe cât posibil, prin investițiile pe care le fac sau prin aceste servicii, nu să oferim de lucru altora și oamenii de la sat să-și ia trăistuța să plece în Occident.“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

Posibilitatea menținerii unui preț mai scăzut la gunoi a fost un alt considerent pentru care s-a decis realizarea propriului serviciu.

„Un alt atu este acela că fiind sub Consiliu Local, avem posibilitatea să analizăm și când cresc taxele pe metru cub de apă, pe gunoi, pe orice și de ce nu  să le scădem dacă suntem eficienți și lucrăm cum trebuie să lucrăm. Nu depindem de altcineva care ne impune că dacă nu îmi dai atât, nu fac serviciu, cum este situația actuală și la București care au ajuns să-i muște șobolanii în sectorul 1. Până la urmă, problema gunoaielor este problemă națională, nu este a comunei Șercaia, este o problemă creată de statul român, de guvernanții care s-au tot perindat până acum la guvernare, pe motiv că gunoaiele nu pot fi verificate. Dacă ți-a plecat gunoiul nu ai cum să mai verifici, indiferent cum te-ai numi tu, instituția de control, DNA, Parchet. Au plecat gunoaiele, la revedere, rămâi doar cu nota de cântar și este  o posibilitate de a spăla niște bani și de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns , pentru că e o legislație permisivă și care le oferea unora să facă bani, mai precis. Noi am sărit peste această legislație și am zis să ne facem noi serviciu. Gunoaiele noastre să ni le adunăm, să ni le sortăm, și dacă reușim să ne înscriem în parametrii aceia să ajungem la un procent de 10% de gunoi menajer, dar vă dați seama că e o performanță de Occident. După zeci de ani, Occidentul a ajuns la această performanță și noi vrem acum, dintr-o dată să ajungem ca gunoiul menajer care să ajungă la grapa de gunoi să fie de 10%. Aici trebuie să existe și interesul cetățeanului, care generează gunoiul. Să fie conștient că dacă el generează mai puțin gunoi, plătește mai puțin. Noi oricum suntem pe un trend destul de bun, avem undeva la 30% gunoi reciclabil, dar departe de 90% cât este ținta europeană, dar pentru România este greu de atins acest 30% de către UAT-uri.“, a mai spus Cristinel  Paltin.

Așadar,  cetățenii comunei Șercaia sunt așteptați acum, între orele 8.00- 16.00, la sediul operatorului Serviciul Public ,, Apă și canalizare,, Șercaia, din incinta Primăriei, strada Principală nr. 82, pentru a încheia contractele de salubrizare. În vederea încheierii contractelor persoanele fizice trebuie să se prezinte cu o copie după cartea de identitate a titularului de contract, iar persoanele juridice cu o copie după actul de identitate și o copie după CUI-ul societății. Persoanele sau societățile comerciale care refuză încheierea unui contract de salubrizare riscă o amendă cuprinsă între 500- 1000 lei, conform Anexei 2 din Regulamentul serviciului de salubrizare al comunei Șercaia, aprobat prin Hotărârea de Consiliul Local numărul 31/ 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.