Noaptea Cercetătorilor 2021 ajunge la Făgăraș!

Ne confruntăm tot mai des cu schimbările climatice și efectele uneori devastatoare ale acestora, iar întreaga lume caută soluții pentru a se (re-)conecta cu natura și pentru a reduce impactul negativ asupra mediului al activității noastre. Răspunsul Europei la aceste provocări a fost lansarea Pactului Verde European (Green Deal), un plan ambițios care aduce știința, cercetarea și inovarea în mijlocul eforturilor de reducere a amprentei de carbon a Statelor Membre ale UE.

Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) aduce Green Deal-ul, tema ediției 2021 a Nopții Cercetătorilor, în comunitatea făgărășeană.

La invitația Federației Fundațiilor Comunitare, FCTF se alătură, în calitate de partenerConsorțiului Re-Conect pentru a sprijini popularizarea științei și cercetării în rândul comunității locale și organizează Noaptea Cercetătorilor 2021 în Țara Făgărașului.

“Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un proiect inițiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în 2005, care se desfășoară în aceeași zi – 24 septembrie 2021 – în toate țările membre și afiliate UE, cu scopul promovării științei și cercetătorilor în rândul publicului larg.

Rezultatul dorit pe termen lung este atragerea noii generații către munca de cercetare și cariera în acest domeniu în interiorul Uniunii Europene și creșterea recunoașterii publicului larg pentru munca  cercetătorilor.

Noaptea Cercetătorilor 2021 propune, la nivel național, peste 50  de evenimente în cadrul cărora publicul va putea să afle mai multe despre proiectele științifice care vor asigura un viitor mai verde planetei noastre: community talks, dezbateri, experimente și alte activități inedite vor ajuta publicul să descopere cum cercetarea contribuie la un viitor mai bun pentru noi toți.

Pentru elevi, studenți și profesori, Noaptea Cercetătorilor 2021 propune o serie de concursuri pe tema unui viitor sustenabil. Cele mai bune idei vor fi premiate pe 24 și 25 septembrie 2021, în cadrul evenimentului național Noaptea Cercetătorilor 2021. Elevii, studenții și profesorii se pot înscrie în concursuri până pe 30 august 2021.

FCTF se alătură evenimentului național pentru a contribui la creșterea nivelului de conștientizare privind impactul schimbărilor climatice și importanței protecției mediului, în rândul comunității Țării Făgărașului.

În pregătirea evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2021, FCTF și Institutul de Cercetare Făgăraș invită publicul la o serie de community talks privind tematica Green Deal. De asemenea, comunitatea locală din Țara Făgărașului este invitată să participe la o întâlnire publică (community cafe), în cadrul căreia cercetători, reprezentanți ai administrației locale, elevi, studenți și membri ai comunității vor dezbate tema regenerării urbane în condițiile schimbărilor climatice. Seria de întâlniri propuse de FCTF va culmina cu evenimentul principal din cadrul Nopții Cercetătorilor 2021, în data de 24 septembrie, când publicul este invitat să participe la un târg de științe.

Calendarul activităților propuse în perioada următoare:

  • 28 și 30 iulie 2021 – ateliere de urbanism cu tinerii din Țara Făgărașului ce vor debuta cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie, creionarea unor idei de revitalizare a acestora pornind de la nevoile locale și vor continua cu mobilizarea comunității pentru a interveni asupra lor, cât și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța acestora.

  • 29 iulie 2021 – masă rotundă cu tema: „Nevoile comunității și spații abandonate din Făgăraș” . Scopul nostru final este să găsim un numitor comun între nevoile comunității și spațiile abandonate din Făgăraș, urmând ca două dintre aceste spații să fie revitalizate și transformate, cu funcționalități utile comunității și care, în viitor, să fie administrate de membrii comunității locale și de societatea civilă.

  • Pe parcursul lunii august, în cadrul Școlii de Vară desfășurate de partenerul nostru Institutul de Cercetare Făgăraș, vor avea loc diverse ateliere pe tema cercetării; calendarul și tematica acestora se regăsesc aici.

  • 12/19 August 2021 (data finală va fi anunțată curând) – Community talk/Cafenea comunitară cu tema impactului Green Deal asupra comunității Țării Făgărașului și potențiale direcții viitoare în educația STEM a elevilor, tinerilor și profesorilor.

  • 23 septembrie 2021 – a doua Cafenea comunitară 

  • 24 septembrie 2021 – NOAPTEA CERCETĂTORILOR – târg de științe comunitar

Pentru mai multe detalii, urmărește:

https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor2021

https://fundatiactf.ro/

https://www.facebook.com/fundatiacomunitaratarafagarasului

https://www.facebook.com/fagaras.stiintescu.ro

https://www.facebook.com/fagarasinstitute

Acest eveniment este organizat în consorțiul ReCoN-nect din care fac parte 8 institute de cercetare de pe platforma de la Măgurele ( Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru  Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor,  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică,  Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică), 4 universități de prestigiu din țară (Universitatea din București,  Universitatea Babes Bolyai,  Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați), Fundația Comunitară București, precum și  Federația Fundațiile Comunitare din România ca reprezentant al Fundațiilor Comunitare Bacău, Cluj, Galați, Timișoara și Țara Făgărașului. Proiectul este finanțat prin programul H2020-MSCA-NIGHT-2020bis, G.A. nr. 101036166 și face parte din campania Noaptea Cercetătorilor 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *