Ministrul Agriculturii, în mijlocul producătorilor de cartofi din Țara Făgărașului

Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi pentru perioada 2021-2027 a fost elementul central al simpozionului desfășurat miercuri, 21 iulie 2021, în localitatea Drăguș. Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a discutat cu fermierii – producători de cartofi din zonă, cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și cu specialiști din agribusiness.
dragus1Astfel, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, fermierii au avut ocazia să afle prioritățile agriculturii românești din perspectiva elaborării Planului Național Strategic și direcțiile noii Politici Agricole Comune 2021-2027, perspectivele și oportunitățile de finanțare pentru sectorul cartofului în perioada 2021-2022, dar și rolul și importanța irigațiilor în cultura cartofului.
 S-au adus în discuție următoarele probleme în vederea sprijinirii sectorului cartofului în România:
✓ Accesul la sămânță de calitate;
✓ Asigurarea cantității de cartof necesară consumului la nivel național;
✓ Asigurarea livrării pe toată perioada anului a cartofului românesc;
✓ Accesul la surse de apă pentru irigarea culturilor de cartof;
✓ Îmbunătățirea calității printr-o depozitare profesională;
✓ Reducerea importurilor la cartofi;
✓ Reducerea deficitului balanței comerciale specific acestui produs.
Specialiștii din agribusiness au vorbit despre rolul spațiilor de depozitare pentru producătorii de cartofi, ca importanță strategică în vederea îndreptării balanței comerciale specifice acestui produs, precum și despre necesitatea susținerii producătorilor de cartofi pentru industrializare: avantaje competitive și perspective de dezvoltare.
Au participat, alături de ministru, Ștefan Constantin, directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Claudiu Coadă, directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș, județul Brașov, Izabella Agnes Ambrus, subprefectul județului Brașov, Dan Hurduc, președintele Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, Cleonic Sucaciu, președintele Grupului Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului, Romulus Oprea, președintele Federației Naționale “Cartoful” din România.
dragus16Vă mulțumesc că abordăm această mare problemă a noastră într-un mod practic și într-un mod ușor de înțeles. Sperăm ca în continuare toate lucrurile să se rezolve, să se aranjeze într-o strategie. Noi, ca și grup, am reușit cu destul de mulți ani înainte ca să ne înființăm și să ne înființăm ca idee foarte clară. Ideea a fost de investiție, o investiție necesară  ca să ne mențină în această piață a cartofului având în vedere că am anticipat scăderea drastică a pieței tradiționale și creșterea puternică a pieței supermarketurilor. Am reușit să ne asigurăm o stație de preluare, dar noi popular îi spunem fabrică, o fabrică de cartofi cu o capacitate bună pentru noi.(…) Noi vrem să propunem ca în Strategia Națională să se includă o creștere a suprafeței de cartofi pentru industrializare tocmai în ideea ca producătorul să combine aceste două- trei elemente de cultură: cartofi de industrializare, cartofi fresh, cartofi de sămânță. Cartoful de industrializare este foarte important pentru noi și necesită cu cine îl contractezi. Avem o necesitate puternică de a crește investițiile în procesarea cartofului adică acele obiective care pot să producă cartofi fresh preambalat, cum este cere clientul nostru“, a spus Cleonic Sucaciu, președ. Grupului Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului în cadrul evenimentului.
Astăzi suntem în Țara Făgărașului, la evenimentul dedicat sectorul cartofului, pe care îl organizăm împreună cu partenerii noștri, Federația Națională ”Cartoful” din România și Grupul Producătorilor de Cartofi din ”Țara Făgărașului”. Punem în discuție prioritățile agriculturii românești și strategia de dezvoltare a sectorului cartofului în perioada 2021-2027.
Suntem onorați să îl avem alături de noi pe ministrul agriculturii, dl. Adrian-Nechita OROS, precum și reprezentanții ANIF, AFIR și APIA.
Din partea Clubului, se adresează participanților Dan HURDUC, președinte, Laszlo BECSEK, membru Consiliu Director, precum și Florian CIOLACU, director executiv.
Din partea partenerilor noștri, se adresează invitaților Romulus OPREA, președintele Federației Națională ”Cartoful” din România, Gheorghe BOȚOMAN, președinte AgroProspect, și Cleonic SUCACIU, președinte Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului și gazda evenimentului.“, au spus reprezentanții Clubulului Fermierilor Români.
Evenimentul a fost găzduit  de  ferma Gusutri Com, din comuna Drăguș și a fost organizat de  Clubul Fermierilor Romani, Federatia Nationala “Cartoful” din Romania si Grupul Producatorilor de Cartofi din Tara Fagarasului.
foto: facebook- Ministerul Agriculturii

dragus1 dragus2 dragus3 dragus4 dragus5 dragus6 dragus7 dragus8 dragus9 dragus10 dragus11 dragus12 dragus13 dragus14 dragus15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.