Locuitorii din 100 de localități din Țara Făgărașului participă la marea curățenie

În această dimineață s-a dat startul celei mai ample acțiuni de curățenie, organizată în Țara Făgărașului. Sute sau chiar mii de voluntari din cele aproximativ 100 de localități  din zona noastră au răspuns afirmativ provocării lansate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Făgărașului, în cadrul proiectului „Mănușa de Aur“. Astfel, începând cu orele 9 .00 sau  10.00, voluntarii înarmați cu saci, mănuși și în special respect față de natură au plecat spre zonele care urmează să le igienizeze.

Noi încercăm să sensibilizăm și să aducem ca și practică curățenia în fața curții, așa cum odată se făcea, o curățenie săptămânală în ceea ce privește trotuarul din fața porții, întreținerea rigolelor, aranjamente florale,  vopsirea pomilor, să se întâmple permanent și acum. Probabil cu toții ne aducem aminte că aceste lucruri se întâmplau în sate. Toți oamenii măturau, cel puțin duminica, strada și mai departe curățau și partea de rigolă și trotuar. Acum astfel de acțiuni sunt tot mai puține și tocmai de aceea trebuie să readucem un obicei și o responsabilitate pe care oamenii le aveau fără ca cineva să-i organizeze. Noi o să apelăm, pe lângă voluntarii care vin la acțiune,  la toți locuitorii satelor și  dacă nu participă la curățenia râurilor, extravilanului, drumurilor, pe care noi le vizăm ca și lucrări pe care trebuie să e facem pe partea de igienizare, cel puțin să iasă în fața porții și să-și facă curățenia în fața gospodăriei. Este și o datorie cetățenească, dar este și o obligație legală.“, ne-a spus Florin Ioani, președintele  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Făgărașului.

IMG_1536La Făgăraș s-au organizat 16 puncte de întâlnire pentru cei care vor să participe la curățenia orașului. La punctul de pe strada Câmpului a fost prezent și primarul municipiului Gheorghe Sucaciu.

Ne-am alăturat acestei campanii de curățenie și am răspuns provocării. Ca locuitor al cartierului Câmpului Nou am venit și fac voluntariat în cadrul acestei acțiuni. Așa cum am spus și atunci când  am invitat cetățenii să participe la marea curățenie, mesajul către oameni este de a păstra curățenia și prin acest eveniment trebuie să demonstrăm că dacă noi păstrăm curățenia vom avea un mediu sănătos și nu trebuie neapărat să creăm evenimente în acest sens. Asta depinde de noi, de fiecare, ca atunci când generăm gunoi să-l punem la locul amenajat pentru gunoi“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

IMG_1551 IMG_1555

IMG-20210417-WA0012 IMG-20210417-WA0010

Și autoritățile comunei Șercaia s-au alăturat acestei acțiuni.

Campania de curățenie la Șercaia a început de mult, de când am instituit serviciul de utilități publice, de când am luat amenzi, așa cu duiumul de la Garda de Mediu, pentru că singurul motiv pentru care vrem să facem curățenie e pe principiu simplu: la mine în comună, la mine în curte îmi fac singur curățenie, nu  îmi face nimeni. Pentru azi, ne-am organizat, si participăm mai mult cu scop educativ și cu copiii de la școală și oamenii care mai aruncă gunoaie pe străzi, să vadă că totuși cineva trebuie să le curețe“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

Și la Lisa, mobilizarea a fost exemplară iar în scurt timp, mai multe zone au fost igienizate iar în locul lor au apărut sacii plini cu gunoaie, care vor fi transportați acolo unde le este locul.

IMG-20210417-WA0008 Ne-am mobilizat cu toții, tineri, copiii de la școala generală, consilierii locali. Ne-am împărțit în echipe  și  mergem în toate trei satele comunei, Lisa, Breaza și Pojorta, pentru a igieniza zonele unde sunt aruncate gunoaie“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

 

IMG-20210417-WA0018 IMG-20210417-WA0006 IMG-20210417-WA0015

Și la Beclean a demarat acțiunea de curățenie. Oamenii s-au adunat în fața primăriei și au plecat în echipe să adune gunoaiele aruncate la întâmplare prin satele comunei.

FB_IMG_1618639125143Observăm că sătenii din comuna Beclean se mobilizează foarte bine. Ne adunăm în număr mare, adulți, copiii de la școală. Acum îi așteptăm și pe cei de la biserică, pentru că inclusiv preoții ne-au sprijinit în această acțiune și cum vor termina slujbele de dimineață o să ni se alăture alături de cei care au fost la biserică, pentru a porni la curățenie. Ne împărțim în echipe dotate cu mănuși, saci, o să colectăm selectiv aceste deșeuri care sunt din păcate împrăștiate pe domeniul public, pe albiile pâraielor, pe drumuri, pe șanțuri, pe canale“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.