Spectacole pe cer: ploaie de stele din 22 aprilie şi Luna din 27 aprilie

Un fenomen cosmic spectaculos va avea loc în luna aprilie şi va putea fi văzut şi din România în perioada 22 – 24 aprilie 2021: Lyridele, ploaia spectaculoasă de meteori. Când Pământul trece pe unde sunt resturi de la comete şi asteroizi, putem vedea într-o noapte aproximativ 5-6 stele căzătoare pe oră. În cazul Lyridelor vom putea vedea între 15-20 de stele căzătoare pe oră.
Planeta noastră ajunge printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă începând din 15 aprilie, însă maximul va fi atins în noaptea de 23-24 aprilie. Nu avem nevoie de instrumente astronomice pentru a putea vedea Lyridele. Tot ce trebuie să facem este să privim înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Meteorii pot apărea în orice moment şi în orice direcţie. Luna nu va sta în calea observaţiilor, deoarece se va afla aproape de apus după mizeul nopţii şi va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Se recomandă ca observaţiile să fie făcute în afara oraşelor mari sau de la marginea acestora, deoarece iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observaţi. Aceştia vor apărea undeva lângă steaua Vega, din constelaţia Lyra, care se va afla înspre orizontul nord-estic.
Pe de altă parte, nu trebuie să rataţi Luna, mai ales în noaptea de 27 aprilie, când lângă aceasta, pe cer va putea fi zărită şi o stea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.