Înscrierea în clasa pregătitoare, din 29 martie

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe din 29 martie, într-o primă etapă care se va încheia în 28 aprilie. În tot aceste timp, părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învăţământ la care aceştia solicită înscrierea copiilor, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Însă, până în 29 martie, miercuri, în 17 martie, fiecare unitate de învăţământ şi inspectoratul şcolar vor afişa circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare alocate.
După încheierea primei etape de înscriere, în perioada 10 – 11 mai vor fi procesate de către comisia naţională, cererile-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice, şi va fi făcută repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.
În 20 mai vor fi afişate, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar, listele cu candidaţii înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.

Procedura pentru cei nerepartizaţi în prima etapă
A doua etapă de înscriere în învăţământul primar va fi în perioada 21 mai – 10 septembrie. Însă depunerea cererilor va fi doar în perioada 24 – 31 mai. În 4 iunie vor fi afişate listele finale pentru clasa pregătitoare. În perioada 1 septembrie – 10 septembrie vor fi făcute centralizările şi soluţionările de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor/ tutorilor legal instituiţi/ reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
Părinţii nu vor putea alege nici anul acesta o anumită învăţătoare din şcoala în care îşi înscriu copiii Concret, elevii vor fi repartizaţi aleatoriu în clasele pregătitoare, fie în ordinea alfabetică a numelor copiilor, fie prin tragere la sorţi. Sunt eliminate, astfel, situaţiile de clase în care foarte mulţi părinţi încearcă să îşi înscrie copiii, precum şi segregarea copiilor. Sorin Cîmpeanu a menţinut astfel, în metodologie, regula fostului ministru Monica Anisie, introdusă, în premieră, anul trecut.
O noutate faţă de anii trecuţi este faptul că evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului dispare pentru cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2021. Este necesară doar recomandarea de la grădiniţă.
Reamintim că proiectul de calendar, pus în dezbatere în februarie, prevedea că înscrierile încep din 15 martie.

foto: arhiva 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.