Noua Secție de Pediatrie a fost inaugurată astăzi

Ziua de astăzi a fost una mult așteptată atât de făgărășeni, cât și de cadrele medicale din orașul nostru. După ani de așteptare, noua secție de Pediatrie, una modernă și utilată corespunzător, și-a deschis porțile. Astăzi, în prezența autorităților locale, reprezentanților spitalului, a voluntarilor, care au contribuit la înfrumusețarea noii pediatrii, secția a fost inaugurată.  Clădirea în care a funcționat până în prezent, veche de aproximativ 110 ani, urmează să fie transformată în ambulatoriu, printr-un proiect cu fonduri europene. 

IMG_1399Micii pacienți și părinții lor vor fi primiți acum într-un spațiu mai generos, pentru care s-a obținut autorizația de securitate la incendiu. Pediatria și ambulatoriul aferent vor funcționa la parter și primul etaj, în pavilionul central al Spitalului Municipal Făgăraș, întinzându-se pe o suprafață totală de peste 790 de metri pătrați. Aici vor fi asigurate intimitatea și confortul necesare, care lipseau în vechiul imobil. Transferul efectiv al pacienților internați în prezent la unitatea spitalicească va începe luni, 15 martie. Tot de atunci, medicii și personalul medical își vor desfășura activitatea în condiții mult mai bune.

Noua secție de Pediatrie are 13 saloane, pe categorii de vârstă și 25 de paturi. De asemenea, a fost amenajat un loc de joacă, în sala de așteptare, izolatoare, săli de tratament, potrivit ultimelor norme în vigoare.

IMG_1413În primul rând, astăzi este ziua Făgărașului. 730 de  ani de atestare documentară. Noi am vrut să marcăm prin investiția Primăriei Municipiului Făgăraș, prin inaugurarea noii secții de Pediatrie. Este o investiție pe care noi am început-o în urmă cu trei ani, a durat mult, dar a durat și mai mult de când a existat măsura Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov pentru a se reabilita această secție și a se muta. Într-adevăr,  lipseau condițiile hoteliere, deși actul medical este de excepție la Făgăraș. Avem o echipă de medici inimoși, care asigură accesul la serviciile medicale ale micuților din Țara Făgărașului. Săptămâna viitoare, micuții se vor muta în această secție, după ce va fi dezinfectată și se vor muta toate echipamentele, după ce medicii și asistentele vor muta ceea ce se află în vechea secție de Pediatrie. Aș vrea să mulțumesc Asociației Sergiana, care a fost alături de noi în acest proiect, ne-a donat paturile micuților,  tuturor celor implicați, asociațiilor și fundațiilor din Țara Făgărașului, care s-au alăturat pentru realizarea acestor condiții de normalitate, pentru micuții din Țara Făgărașului . În perioada următoare, Primăria Făgăraș împreună cu spitalul, sperăm să implementăm în cât mai scurt timp, noul spital din Municipiul Făgăraș, o construcție nouă, un proiect care a fost depus la CNI. Noi suntem printre primii care suntem pe această listă sinteză și sperăm ca în perioada următoare acest proiect să se finanțeze iar CNI să urgenteze construirea acestui corp“, ne-a spus Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al spitalului.

IMG_1379Noua secție de Pediatrie este mult mai mare, mult mai luminoasă, o să fie o bucurie să vină la spital, nu o să se mai sperie. După cum ați văzut avem multe desene pe pereți. La parter va fi ambulatoriu iar la etaj va fi efectiv secția unde vor sta internați. Am asigurat toate condițiile necesare pentru copii, ca să poată se bucure în unele zile triste din viața lor. Pe această cale vreau să le mulțumesc asociației Sergiana, Fundației Comunitară Țara Făgărașului, Nicoletei Opriș care a pictat această secție, „Cutiuței călătoare“, care ne-a ajutat să avem desene și locul de joacă și nu în ultimul rând tuturor oamenilor care au donat și au fost alături de noi atât material, cât și moral“, ne-a spus dr. Mihaela Pandrea, managerul Spitalului Municipal.

 

 

IMG_1392E foarte frumos, aerisit, plăcut, s-a încercat să se creeze un spațiu cât mai aproape de copii, cât mai familiar, să se simtă bine, să avem desene pe pereți, să fie niște culori vii, să le creeze o stare de bine. “, ne-a spus dr. Constantin Grigoriță, șef secție Pediatrie.

 

Primăria Făgăraș a finanțat lucrările de reabilitare și consolidare cu 2,86 milioane de lei din bugetul local, iar unitatea spitalicească alocă aproximativ 290.000 de lei la dotarea cu mobilier și aparatură.
IMG_1409
A durat mai mult decât am prevăzut, din cauza pandemiei, birocrației și a situațiilor care au apărut pe parcursul lucrărilor, dar a meritat pe deplin. Făgărășenii merită să fie tratați în condiții normale, la standarde europene. Este o dovadă că se poate dacă se vrea și le mulțumesc colegilor din Primăria Făgăraș că nu au dat înapoi când au văzut cu ce avem de a face. A fost un efort incredibil al întregii comunități și le mulțumesc tuturor ONG-urilor, donatorilor și cadrelor medicale care s-au implicat”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.
Pentru dotarea cu paturi și aparatură medicală, mai multe ONG-uri au mobilizat peste 750 de oameni și 30 de companii private, suma totală strânsă din donații fiind de aproape 153 de mii de lei.
În cadrul unui eveniment organizat de Fundația Sergiana Brașov în anul 2019, peste 470 de persoane și 26 de companii au contribuit cu suma totală de 120 de mii de lei și produse. Banii au fost utilizați pentru achiziționarea celor 25 de paturi și a unui monitor pentru funcții vitale.

Am cumpărat toate paturile și pătuțurile și un monitor pentru funcții vitale cu banii strânși din organizarea balului caritabil din noiembrie 2019.  Sunt foarte emoționată, ne-a luat un an să organizăm balul și am crezut că aceea a fost ziua cea mare, dar îmi dau seama că astăzi e ziua cea mare. Suntem foarte mândri și fericiți și recunoscători că am făcut parte din acest proiect și am putut contribui pentru micuți“, ne-a spus Silvana Oprea, coordonator proiect bal caritabil.

Asociația,, Iia Călătoare” a mobilizat mai mulți făgărășeni, care au contribuit cu 8.750 de lei pentru animarea cu desene a coridorului și saloanelor de la primul etaj. De asemenea, au donat jucării și cărți de colorat pentru locul de joacă. De asemenea, Asociația Scaunul Cincului a donat suma de 3.000 de lei.

IMG_1383„ Nu am fi putut să facem nimic din toate acestea dacă oamenii nu ar fi reacționat, la contextul pe care l-am creat, de a face bine. E mare bucurie, o dată când găsești oameni cu care te însoțești, care  înțeleg ideea și e bucurie când te gândești că acești micuți vin aici și o să găsească un spațiu mai prietenos de care promitem să ne ocupăm în continuare. Proiectul nostru continuă, avem o idee de înfrumusețare și a scărilor de acces unde vom avea picturi, din basmele românești, asta a fost ideea inițial a noastră, dar a venit pandemia și ne-a stricat tuturor viața și planurile. Am primit donații pe care le vom folosi la lenjerie, vesele, lucruri care sunt necesare într-o casă pentru copilași“, ne-a spus Anca Bâtiu, coordonator proiect „Cutiuța Călătoare“.

În urma apelului Fundației Comunitare, 4 persoane și 4 companii au donat în total 11 mii de lei, folosiți pentru realizarea instalației de Oxigen, spitalul completând din fonduri proprii până la suma necesară de 40.000 lei.
În cadrul evenimentului Bikeathon 2018, organizat de aceeași fundație, făgărășeanul Alex Luca a mobilizat peste 123 de bicicliști 21 de susținători, care au reușit să strângă suma de 8.185 lei, iar banii au fost donați pentru achiziționarea mobilierului, unitatea spitalicească contribuind din fonduri proprii până la suma necesară de 90.000 lei.

IMG_1387Fundația Comunitară Țara Făgărașului s-a implicat încă de acum trei ani în cadrul proiectului Pediatriei. Încă de la sprijinirea unui proiect la Bikeathon, în 2018. În 2020 când am încercat să organizăm un bal caritabil în Făgăraș, din păcate pandemia ne-a oprit să organizăm acest bal, dar banii strânși până în acel moment au fost deja virați către pediatria Făgăraș“, ne-a spus Cristiana Metea, președ. Fundația Comunitară „Țara Făgărașului“

De asemenea, făgărășeanca Nico Opriș și-a donat talentul artistic și a dat „viață” zidurilor, prin picturile realizate pe coridorul și încăperile din ambulatoriul Pediatriei.

 

 

IMG_1401Am lucrat pentru pictura de la parter două săptămâni. A fost o muncă într-un timp scurt, o muncă asiduă, pentru că timpul a fost scurt, în rest pictura e o bucurie pentru mine și am avut și niște ajutoare, cinci copii. Ei au venit și m-au ajutat și a contat foarte mult și mânuța lor și noi ne bucurăm că am putut să facem ceva pentru orașul nostru“, ne-a spus Nicoleta Opriș.

Clădirea în care a funcționat Pediatria până în prezent va fi reabilitată și transformată în ambulatoriu, printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. Valoarea acestuia este de peste 2,3 milioane de euro.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *