Rețetele tradiționale din Țara Făgărașului, pe masa turiștilor
O nouă atracție pentru turiști, o atracție care răsfață papilele gustative sunt punctele gastronomice locale. Mai exact turiștii pot servi masa în gospodăriile oamenilor, o masă cu produse eco și după rețete „ca la mama acasă“. Și cum în Țara Făgărașului, bucătăria tradițională este una bogată, deja câteva astfel de puncte au fost autorizate, urmând ca în perioada următoare să-și deschidă porțile, pentru a-și primi oaspeții. În acest context, vineri, la Drăguș a avut loc o întâlnire, prin care și alți localnici au fost învățați cum ar putea face bani, prin deschiderea acestor 2restaurante de acasă“.
Model de bună practică, la Vama Buzăului
După modelul din Vama Buzăului, unde 20 astfel de puncte gastro locale funcționează deja de doi ani, și în Țara Făgărașului s-au făcut primii pași, pentru dezvoltarea turismului gastronomic. La întâlnirea de vineri de la Căminul Cultural din Drăguș, organizată de GAL Microregiunea Valea Sâmbetei au participat mai mulți gospodari din Țara Făgărașului, dornici să pună pe masa turiștilor mâncăruri alese tradiționale, făcute din produsele din gospodărie.
„A fost o întâlnire în urma căreia sper din tot sufletul că va reda comunităților rurale din această zonă mai multă valoare și mai multă valoare oamenilor care vor aduce tradiția gastronomică în prim plan, în toată această zonă frumoasă, pentru că aici sunt multe tradiții gastronomice. Cred că acesta este un prim pas. Sunt convins că o astfel de colaborare într-o asociație la nivel mare, care se va extinde treptat din ce în ce mai mult, cred că o să aducă multe lucruri bune în fiecare comunitate, pentru că se va valoriza mult mai bine produsul local și va avea un cuvânt mult mai important de spus, producătorul local. În Țara Făgărașului, s-au autorizat câteva puncte gastronomice iar ceea ce va urma la nivel de strategie a județului Brașov, vom vedea că toate aceste puncte au un rol foarte important, pentru că vor exista niște culoare, niște trasee, se vor semnaliza adecvat din acest punct de vedere. Și pentru că aici deja sunt câteva, e un lucru extraordinar de bun și o să vedeți că vor urma și altele, pentru că exemplele de bună practică sunt ceea ce trebuie“, ne-a declarat Dorian Lungu, președinte Asociația Gastro Local.
Și cum la Vama Buzăului, restaurantele „acasă la localnici“ au succes, la întâlnire a participat și primarul comunei, care le-a povestit făgărășenilor cum funcționează aceste puncte gastronomice.
„Am încercat în câteva cuvinte să sintetizăm, lucruri pe care le putem descrie în câteva ore. Punctele gastronomice locale funcționează la Vama Buzăului de vreo doi ani de zile. Destul de timid la început, dar în momentul de față gastro localul este o nouă atracție pentru Vama Buzăului. Până la urmă acesta este și rolul meu aici în Drăguș, astăzi, să spunem că aceste puncte locale gastronomice, pot fi atracții în orice localitate din județul Brașov și din țară. De ce? Pentru că un turist experimentează o rețetă diferită de la o localitate la alta iar în Vama Buzăului vin turiști astăzi, special pentru a servi masa. Și revin de câteva ori, pentru că vor să încerce mai multe puncte gastronomice locale.
Avem un număr de 20 de puncte în momentul de față în Vama Buzăului, m-am bucurat de o deschidere foarte mare din parte localnicilor pe această temă. Am găsit un partener de nădejde în Direcția Sanitar Veterinară, care a înțeles exact despre ce este vorba și așa cum ați văzut și aici alături de noi domnul doctor Șerban Dan formează împreună cu noi o echipă, o echipă care are un singur scop și anume acela de a promova acest gastro local în tot județul Brașov, pentru început, dar să știți că am avut deja invitații și am participat și la Valea Doftanei și la Covasna vom merge“, ne-a spus Chirilas Tiberiu Nicolae, primarul comunei Vama Buzăului.
Autoritățile au venit în sprijinul producătorilor, astfel că procedura de autorizare nu este deloc complicată.
„Nu e deloc complicată procedura de autorizare. Am reușit să o simplificăm pe cât a fost posibil, în sensul că și numărul de documente pe care îl solicităm este minimal. Este vorba de o fișă de evaluare, discutăm de un proces verbal de constatare și o cerere din partea celor care vor să înființate aceste puncte. E nevoie de o copie după cartea de identitate și cam atât. În rest, lucrurile la DSV merg destul de rapid, nu întâmpinăm probele și zic că înregistrarea se face foarte simplu. Pe urmă o să dureze până când organizăm cursurile pentru perfecționare, pentru că ei știu deja să gătească, nu-i învățăm noi, dar important este să știe ce li se cere din punct de vedere al legislației“, ne-a spus dr. Dan Șerban, de la DSVSA Brașov.
Primele puncte autorizate pe teritoriul GAL MVS
Primii care care s-au autorizat sunt localnici din Sâmbăta de Sus, Drăguș, Ucea și Viștea. Potrivit managerului GAL Microregiunea Valea Sâmbetei, sunt 7 punte autorizate în teritoriul GAL: două în comuna Ucea, unul la Rucăr, unul la Viștișoara, unul la Drăguș și alte două la Sâmbăta de Sus.
„Întâlnirea de astăzi, pentru punctele gastronomice, este de fapt a doua întâlnire cu domnii de la Brașov, de la DSVSA, dr. Șerban Dan, domnul Dorian Lungu și domnul primar de la Vama Buzăului. Au venit a doua oară la noi pentru a prezenta ce înseamnă un punct gastronomic. Noi am identificat deja potențiali beneficiari, am reușit să mergem să consiliem oamenii, să-și facă puncte gastronomice iar astăzi au primit autorizarea șapte puncte gastronomice. De astăzi practic pot funcționa în teritoriul GAL MVS, în Țara Făgărașului, cu puncte gastronomice. Mai avem multe de vizitat, acum că a venit și primăvara o să mergem pe teren foarte mult. Vreau să le urez mult succes . Văd că lumea este foarte interesată și foarte mulți cetățeni vor să valorifice produsele din zonă și potențialul turistic pe care îl avem în teritoriul GAL MVS. “, ne-a spus Cristina Fogoroș, manager GAL „Microregiunea Valea Sâmbetei“.
Sandu Ganea este unul din primii făgărășeni care va deschide acest punct gastro local. Renumit pentru preparatele lui culinare, Sandu crede că Țara Făgărașului are un potențial deosebit și din punct de vedere gastronomic.
„Am venit aici la Drăguș și ne bucurăm că s-au gândit să simplifice puțin lucrurile, să putem valorifica produsele noastre tradiționale, pentru că legislația mi se pare puțin cam greoaie și din momentul acesta o să ne ocupăm să ne organizăm, să dotăm punctele gastronomice, să le pregătim, să înmulțim animalele și să așteptăm oaspeții. Noi ne-am autorizat ca și punct gastronomic la Sâmbăta de Sus, avem acolo și o pensiune, pensiunea Transilvania, este un lucru foarte bun. Să sperăm că o se înscrie cât mai mulți din zonă, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că în echipă faci mai multe lucruri bune decât de unul singur“, ne-a spus Sandu Ganea.
Cei interesați să-și deschidă un astfel de punct gastro local, pot primi mai multe informații de la GAL Microregiunea Valea Sâmbetei din Drăguș.