Taxa de salubritate, din nou „în aer“. Primarul vrea să facă plângere penală

Taxa de salubritate a fost adusă din nou în discuție, în cadrul ședinței  de consiliu de astăzi, pentru că aceasta a fost inițial aprobată doar până la data de 1 martie. Proiectele privind acest subiect au iscat discuții  pe parcursul a trei ore. Într-un final, varianta propusă de cei doi consilieri PNL, Lucian Cupu și Dan Gavrilă, privind diminuarea taxei a picat, însă a picat și taxa fundamentată de Salco Serv de 15,95 lei. Ce se va întâmpla cu gunoiul din Făgăraș după data de 1 martie, în lipsa unui tarif, este încă neclar. 

Proiectul cu numărul 2, inițiat de consilierii locali PNL, Lucian Cupu și Dan Gavrilă, a fost intens discutat. Aceștia, în urma unei fundamentări a prețului făcută de Cosmin Poparad (fost consilier local), Victor Marian, fostul director Salco Serv, Persida Țâmboiu, economist și fost director al spitalului, împreună cu cei doi consilieri, mai sus amintiți, a rezultat un preț mult mai mic pentru persoanele fizice. Este vorba de 10, 19 lei/lună/persoană.  Primul care a avut cuvântul, pentru a-și susține proiectul de hotărâre a fost Lucian Cupu, care a prezentat câteva date din fundamentarea prețului, susținând că fundamentarea făcută de Salco, pentru un preț mai mare nu este corectă (vezi mai jos video).

Erori de calcul în fundamentarea prețului, susține primarul

Primarul Făgărașului a luat apoi cuvântul și le-a explicat consilierilor locali, prezentând în parale calculele cu ajutorul unui videoproiector, că de fapt, fundamentarea făcută de cei din PNL are erori grave, atât de legalitate, cât și în ceea ce privește niște calcule simple matematice, concluzionând că: „Ori ați vrut să ne duceți în eroare, ori nu știți adunarea și înmulțirea și vă las pe dumneavoastră să alegeți când o să dați declarații, pentru că voi face plângere penală, pentru că nu este corect să-ți faci o campanie de popularitate, pentru că ați încercat să aduceți imagine unor persoane după ce ați adus în fața populației, consiliului, autorității, cifre nereale, cifre scoase din burtă“.

Așadar, în prezentarea făcută, primarul a arătat câteva din erorile din fundamentarea prețului propus de cei doi consilieri PNL.

Dacă vorbim de acel proiect de hotărâre, inițiat de cei doi consilieri locali, Dan Gavrilă și Cupu Lucian, de fapt este o minciună crasă. Ei au venit și au aruncat niște date în fișa de fundamentare, date nereale, dar mai rău de atât, cu datele lor, prețul de 10,19 cu TVA, așa cum l-au dat ei, prin adunare și înmulțire, ieșea un preț de 15,1 lei, un preț mult mai mare. Dacă intrăm puțin în calculul pe care l-au făcut, cheltuielile pe care societatea le face cu un șofer, cu un muncitor, cu personalul TESA, sunt mai mari decât ei le-au pus în acel proiect. Și spun că le-au pus tendențios ca să iasă un preț mai mic, dar nici măcar asta nu au fost atenți să adune și să înmulțească corect acele date. Repet, cu datele reale iese un preț de 19,1 lei.

Minciuna asta iese la suprafață și v-am pus la dispoziție toate calculele făcute, v-am pus la dispoziție adunarea care trebuie făcută între cheltuielile pe care le face această societate, înmulțirea care trebuie făcută vizavi de toate aceste cheltuieli și se demonstrează foarte ușor și matematic că ceea ce ne-au pus ei la dispoziție într-un proiect de hotărâre  cu un preț de 10,19 lei, de fapt și real era de 19,1 lei. Ar fi vrut să pună în imposibilitate primăria, primarul cu aparatul propriu de a pune în practică acest proiect și de a da vina tot pe primar, că primarul nu vrea să pună în practic acest proiect.  Voi face plângere penală pe acel articol de inducerea în eroare, iar autoritatea competentă să decidă ceea ce ei au vrut: ori nu știu tabla înmulțirii și adunarea, ori intenționat ne-au dus în eroare și vor trebui să plătească penal. Ei decid în ce categorie vor intra.“, ne-a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

IMG_20210225_175220 IMG_20210225_175207 IMG_20210225_175158 IMG_20210225_175130

Lucian Cupu a încercat în plen să motiveze erorile, dând vina pe lipsa documentelor cerute de la Salco Serv.

Așa cum am atașat în materiale, în statul Salco nu stipulează expres că trebuie AGA să aprobe aceste tarife(…) Nu înțeleg acest șantaj cu plângeri penale, nu ne este teamă. Să fie clar, am venit și am specificat de la început că am lucrat pe datele care ne-au fost puse la dispoziție. Am solicitat date de la Salco, în calitate de acționar, nu ne-au fost puse la dispoziție, am lucrat pe acele date pe care le aveam. Mai mult, ceea ce domnul primar încearcă acum să facă, noi am dezbătut în comisii. Acum domnul primar ne propune să ne transformăm în comisii să ne explice dânsul nu știu ce. Este aberant. Nu puteți să veniți să ne șantajați că ne faceți plângeri penale. Justiția nu o faceți dumneavoastră, o face cine trebuie. Acum veniți și ne înșiruiți niște cifre pe care le-ați lucrat dumneavoastră, le știți dumneavoastră “ a răspuns Lucian Cupu, continuând discuția despre legalitatea proiectului și responsabilitatea angajaților primăriei de a-l verifica, însă evitând răspunsul privind calculele eronate din fundamentarea prețului.

Întregul dialog, îl puteți vedea în filmarea live de mai jos.

„O grupare împotriva primarului“

Gheorghe Sucaciu arată cu degetul spre cei care au întocmit această fundamentare, spunând că nu este altceva decât „populism“ și în plus cităm „o grupare împotriva primarului“.

Ei au încercat să-și facă o imagine a acelei grupări din PNL, pentru că până la urmă acolo este o grupare. Dacă ne uităm la șeful partidului, care de la PSD a venit la PNL și apoi a ajuns deputat. Dacă ne uităm la ceilalți care au venit de la ALDE și au înghesuit acolo gruparea din PNL, ceilalți care au venit după ce ieri au fost la PSD, azi sunt la PNL și de aia le spun o grupare, bine organizată împotriva primarului, pentru că așa s-au adunat  toți acolo. Și specialiștii de care ei spun, fostul director de la Salco, care la începutul lui 2016 cerea un preț de 10 lei și nu ducea aproape nicio mașină la Fineco, duceau gunoiul în Dealul Galațiului sau fosta directoare de la spital, care nu a  fost în stare să pună la dispoziție un spațiu pentru cetățenii care voiau să doneze sânge. Repet acea grupare, care s-a realizat în cadrul PNL Făgăraș împotriva primarului, pentru a-l bloca, nu reiese faptul decât că și-au făcut o campanie plătită foarte bine, bine țintită de a minți populația, de a induce în eroare autoritățile, de a semna autoritățile anumite documente, ca ulterior să iasă la suprafață și să spună că ei ar fi vrut, dar primarul nu vrea. Minciuna asta ieșe la suprafață și v-am pus la dispoziție toate calculele făcute.  Așa cum i-am întrebat și în comisii, cu toate că m-au întrebat ce caut eu în comisii, să explic anumite proiecte. I-am întrebat: Cine a lucrat la acel proiect, cine sunt specialiștii. De fapt e acea grupare, acei oameni adunați de la toate partidele împotriva primarului Sucaciu. De fapt Sucaciu este un magnet al tuturor celor care vor să distrugă Făgărașul, sunt adunați acolo pentru a-i pune frâne primarului și pentru a veni cu minciuni în fața populației“

Contactați telefonic, reprezentanții partidului de la Făgăraș spun că vor transmite un punct de vedere cu privire la această situație.

Cert este că niciunul din proiecte, nici cel privind taxa de 10,19 lei și nici taxa fundamentată de Salco Serv de 15,95 lei nu a trecut de votul din plen, iar Salco a rămas deocamdată „în aer“,  iar în lipsa unui tarif aprobat riscând amenzi foarte mari sau chiar ca gunoiul să rămână neridicat.

Proiect pilot „Plătește pentru cât arunci“

Pe de altă parte, primarul spune că din toamnă cel târziu speră să implementeze în oraș un program pilot, prin care costurile pentru salubritate să fie diminuate, pentru cei care colectează selectiv gunoiul.

,,Împreună cu comisiile de Urbanism și Mediu am identificat un mecanism de colectare a deșeurilor menajere și nu numai, din municipiul Făgăraș.  Le-am explicat că trebuie să avem o continuitate a vechiului proiect până când acest proiect poate fi pus în practică. Am inițiat un proiect pilot, pentru a determina toate problemele ce se impun atunci când noi schimbăm procedura și regulamentul. Am identificat o zonă din oraș mixtă, cu case și blocuri și anume:  cartierul Câmpului Nou și strada Câmpului Vechi, unde dorim să începem un proiect nou, probabil după adoptarea bugetului. Vom avea o perioadă de câteva luni ca să vedem care sunt problemele și îl vom realiza în tot orașul. Dorim să dăm saci cetățenilor, aceștia colectează selectiv,  iar tot deșeul colectat selectiv se ridică gratuit iar gunoiul biodegradabil și rezidual  se ridică conform unei sume.  Eu ca cetățean îmi gestionez generarea acestui reziduu și o fac în așa fel încât doar cât produc, plătesc. Atunci se face o echitate între cetățeni iar cei care generează foarte mult gunoi, plătesc iar cei care nu generează mult gunoi, plătesc doar pentru cât generează. Este un principiu sănătos, simplu, cetățenii trebuie doar informați”, spune primarul Gheorghe Sucaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.